Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Μαϊ-2019 08:00

  Νέα έρευνα: Το μυστικό για να μην φράξουν οι αρτηρίες της καρδιάς σας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Νεότερα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν πως ο ύπνος ρυθμίζει έναν μηχανισμό που μπορεί να προστατέψει τις αρτηρίες της καρδιάς. Τα ευρήματα ενισχύουν τη θεωρία πως ο καλός και ποιοτικός ύπνος είναι σημαντικός για την καρδιαγγειακή υγεία. 

  Επιστήμονες από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ, μαζί με συναδέλφους τους από άλλα ερευνητικά κέντρα, μελέτησαν την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης -της "ακαμψίας" και του στενέματος του φλεβικού τοιχώματος- σε ποντίκια. Οι ερευνητές βρήκαν πως τα ποντίκια που κοιμούνταν καλά ανέπτυξαν μεγαλύτερες αθηρωματικές πλάκες στις αρτηρίες τους συγκριτικά με τα ποντίκια που απολάμβαναν τον ύπνο τους. Τα ποντίκια που δεν κοιμούνταν καλά είχαν επίσης περισσότερα φλεγμονώδη κύτταρα στον οργανισμό τους και παρήγαγαν μικρότερες ποσότητες υποκρετίνης, μιας ορμόνης στον εγκέφαλο που ελέγχει την εγρήγορση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης μείωση στην αθηρωματοσκλήρωση και τα φλεγμονώδη κύτταρα στα ίδια ποντίκια, αφού έλαβαν συμπλήρωμα υποκρετίνης. Το βασικό συμπέρασμα όπως δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature ήταν πως ο ύπνος επηρεάζει την καρδιαγγειακή υγεία ρυθμίζοντας την παραγωγή υποκρετίνης στον εγκέφαλο. 

  "Προσδιορίσαμε έναν μηχανισμό", εξηγεί ένας από τους συγγραφείς της μελέτης Filip K. Swirski, Ph.D., και επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, "μέσω του οποίου μια ορμόνη του εγκεφάλου ρυθμίζει την παραγωγή των φλεγμονωδών κυττάρων στο μυελό των οστών με έναν τρόπο που συμβάλει στην προστασία των φλεβών από βλάβες". "Ο ύπνος είναι βασικός για τη ζωή" σημειώνουν οι συγγραφείς, ωστόσο ο ανεπαρκής και κακής ποιότητας ύπνος είναι ένα σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους. 

  Ύπνος ο πολύτιμος 
  Σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέα ελέγχου υγείας Centers for Disease Control and Prevention (CDC) εκτιμάται πως το 35% των ενηλίκων στις ΗΠΑ κοιμούνταν για λιγότερες από 7 ώρες το 24ωρο το 2014. Μελέτες έχουν συνδέσει την έλλειψη ύπνου με μακροχρόνια προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, η κατάθλιψη και καρδιολογικά προβλήματα. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ