Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Απρ-2019 12:55

  Εστιακή φωτοεξάχνωση του προστάτη: μια νέα μέθοδος από Έλληνες επιστήμονες

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα τελευταία χρόνια η χειρουργική του προστάτη με την είσοδο των νέων τεχνολογιών που χρησιμοποιούν την εξάχνωση δικαίως χαρακτηρίζεται ως ελάχιστα επεμβατική χειρουργική. Η εξάχνωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, είτε για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. Ως αποτέλεσμα έχουμε τον ταχύτατο χρόνο χειρουργείου με μικρή έως καθόλου παραμονή στο νοσοκομείο και φυσικά πολύ γρήγορη αποθεραπεία.

  Τι σημαίνει "εξάχνωση"
  Είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την μετάβαση ενός σώματος από τη στερεά στην αέρια κατάσταση και χρησιμοποιεί τη θερμότητα ως μέσο. Αυτή η τεχνική εφαρμόζεται σήμερα από τους ουρολόγους για να εξαχνώσει τον προστατικό ιστό που στη περίπτωση της καλοήθους υπερπλασίας γίνεται δια μέσω της λεγόμενης πλασμαεξάχνωσης, ενώ στη περίπτωση του καρκίνου του προστάτη γίνεται δια μέσω της φωτοεξάχνωσης με laser.

  Η συχνουρία (κατά την ημέρα αλλά και τη νύχτα), η δυσκολία στην ούρηση, η διακοπτόμενη ούρηση, το αίσθημα ότι δεν έχει αδειάσει εντελώς η κύστη, η ανάγκη να τρέξουμε στη τουαλέτα και η δυσκολία στην έναρξη της ούρησης είναι μερικά από τα συμπτώματα που είναι κοινά στις δύο κύριες παθήσεις του προστάτη, δηλαδή την καλοήθη υπερπλασία και τον κακοήθη όγκο του προστάτη. Αυτά τα συμπτώματα αφορούν άνδρες κατά κύριο λόγο από την ηλικία των 45 ετών και πάνω.

  Η διουρηθρική με φυσιολογικό ορό πλασμαεξάχνωση είναι η πιο οικονομική μέθοδος, ιδανική ακόμη και για μεγάλους σε μέγεθος καλοήθεις προστάτες. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται ακόμα και σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, καθώς είναι σχεδόν αναίμακτη και απαιτείται μόνο περιοχική αναισθησία. Οι σοβαρές επιπλοκές απουσιάζουν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η επέμβαση για την καλοήθη υπερπλασία δεν έχει καμιά επίπτωση στη στυτική λειτουργία. Ο ασθενής χρειάζεται συνήθως νοσηλεία λιγότερο από 24 ώρες, ενώ ο καθετήρας αφαιρείται μετά από 18-20 ώρες.

  Η εστιακή θεραπεία με φωτοεξάχνωση (laser)


  Πρόκειται για τον νέο επαναστατικό τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη. Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη πιο συχνή κακοήθεια στον άνδρα στην Ευρώπη. Τα τελευταία 25 χρόνια, που καθιερώθηκε η προληπτική εξέταση του PSA, όλο και περισσότεροι άνδρες ανακαλύπτονται με εντοπισμένο χαμηλού κινδύνου (μη επιθετικό) καρκίνο του προστάτη. Έχει υπολογισθεί ότι μόνο 18 στους χίλιους άνδρες θα καταλήξουν από αυτήν την πάθηση. Έτσι, πολλοί ασθενείς με εντοπισμένο καρκίνο μέσα στον προστάτη θα οδηγηθούν στο χειρουργείο για ριζική αφαίρεση του οργάνου, στην ουσία χωρίς να το χρειάζονται, με τις αναπόφευκτες συνέπειες για κάποιους από αυτούς, της ακράτειας και της στυτικής δυσλειτουργίας.

  Η εστιακή εξάχνωση με laser είναι μία μέθοδος, η οποία στηρίζεται στην απεικόνιση που συνδυάζει τη μαγνητική τομογραφία του προστάτη με το διορθικό υπερηχογράφημα. Λαμβάνονται με τη μαγνητική τομογραφία εικόνες του προστάτη, αλλά και της βλάβης (του όγκου), και κατόπιν οι εικόνες αυτές τοποθετούνται στον υπέρηχο που εκτελείται εκείνη τη στιγμή, ενώ με αισθητήρα καθοδηγείται ο γιατρός τρισδιάστατα απευθείας με την ίνα του λέιζερ στην ύποπτη εστία, με απόλυτη ακρίβεια μέσω του δέρματος, χωρίς τομή, αφήνοντας άθικτα τα υγιή κύτταρα του προστάτη. Η τεχνική αυτή έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν όλες οι συνήθεις επιπλοκές των άλλων μεθόδων.

  εστιακή 2

  Την τελευταία τετραετία με μηδαμινή νοσηρότητα και πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας  ο κ. με την ομάδα του εκτελούν μια νέα τροποποιημένη τεχνική εστιακής φωτοεξάχνωσης με λέιζερ, διεθνώς καταξιωμένη  όπως παρουσιάσθηκε στο τελευταίο Διεθνές Συνέδριο στο Κιότο της Ιαπωνίας όπου ο γιατρός  ήταν προσκεκλημένος ομιλητής, Η παρουσίαση της τεχνικής προσέλκυσε το ενδιαφέρον του ιατρικού κόσμου και ως αποτέλεσμα το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές επισκέψεις ιατρών από την Αυστραλία, ΗΠΑ και Ισραήλ, στην Ουρολογική Κλινική Επανορθωτικής και Χειρουργικής Ανδρολογίας του Metropolitan General.
   
  Συνήθως, γίνεται με τοπική αναισθησία, ενώ ο ασθενής φεύγει από την κλινική ύστερα από λίγες ώρες.

  Ν. Μερτζιώτης*O Νικόλαος Μερτζιώτης είναι Χειρουργός, Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μετεκπαιδευθείς στο UCL της Μεγάλης Βρετανίας και Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής, Επανορθωτικής και Χειρουργικής Ανδρολογίας του Metropolitan General
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:37 27/05

  Τεστ αντισωμάτων κορονοϊού από την Abbot στην Ελλάδα

  Η Abbott ανακοινώνει την άμεση διάθεση των εργαστηριακών τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων του COVID-19 στην Ελλάδα, που φέρουν τη σήμανση CE.

  09:29 27/05

  Κάπνισμα: Οι πληρωμένες έρευνες, τα νοσήματα που προκαλεί και η anti-marketing εκστρατεία

  Για όλα τα παραπάνω μίλησαν πνευμονολόγοι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

  23:59 26/05

  3 καθημερινές συνήθειες που θα βελτιώσουν το σώμα σας

  Εμπνευσμένες από το σκανδιναβικό τρόπο ζωής. Δοκιμάστε τες.

  13:28 26/05

  Οι τοπ τροφές που ηρεμούν και διώχνουν το στρες

  Πείτε όχι στα επεξεργασμένα τρόφιμα και σε αυτά που περιέχουν συντηρητικά.

  14:20 25/05

  Πως η απώλεια βάρους βελτιώνει την υγεία των πνευμόνων

  Η λειτουργία των πνευμόνων είναι ισχυρός δείκτης συνολικής υγείας και δείκτης θνησιμότητας.

  14:12 25/05

  Η άσκηση στην εγκυμοσύνη κάνει καλό

  Οι έγκυοι που έχουν μία φυσιολογική κύηση καλό είναι να μην παραλείπουν να ασκούνται.

  12:18 19/05

  Μπορούμε με τη διατροφή να αντιστρέψουμε τη γήρανση;

  Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφύγουμε και ποια να προτιμήσουμε.

  13:59 18/05

  Τη στήριξη της κλινικής έρευνας φέρνει στο προσκήνιο ο COVID-19

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών ο ΣΦΕΕ τονίζει το σημαντικό ρόλο της κλινικής έρευνας.

  11:00 18/05

  Κορονοϊός και εγκυμοσύνη: τα νέα δεδομένα

  Τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής δείχνουν ότι οι έγκυοι δεν κινδυνεύουν περισσότερο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

  16:47 15/05

  Συνεργασία MSD -Institute for Systems Biology για τον COVID-19

  Με σκοπό να διερευνήσουν τους μοριακούς μηχανισμούς της λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2.

  15:41 14/05

  Η Pfizer Hellas κοντά στους συλλόγους ασθενών

  Η εταιρεία στηρίζει τις προσπάθειες για τη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας της νόσου COVID-2019.

  09:11 13/05

  Μεγάλες οι πιθανότητες και για δεύτερο παιδί με εξωσωματική

  Αυστραλοί ερευνητές υπολόγισαν ότι οι πιθανότητες με την ίδια μέθοδο είναι πάνω από 51%.

  09:38 12/05

  Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πως πάσχουν από ΧΑΠ

  Το κάπνισμα αποτελεί τη σπουδαιότερη αιτία εμφάνισης της νόσου

  09:38 12/05

  Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί

  Υψηλό ποσοστό ασθενών παραμένει αδιάγνωστο.

  09:07 12/05

  Η ELPEN στηρίζει ελληνική κλινική έρευνα για τον COVID-19

  Στόχος της συγκεκριµένης µελέτης είναι η αντιµετώπιση και η πρόληψη των επιπλοκών και της εξέλιξης της νόσου COVID-19.