Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Απρ-2019 10:50

  Γιατί οι άνδρες παράγουν συνέχεια σπερματοζωάρια;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Η παραγωγή σπέρματος (σπερματογένεση) δημιουργεί κανονικά περισσότερα από 1.000 σπερματοζωάρια ανά δευτερόλεπτο στους άνδρες. 

  Η παραγωγή γίνεται, εν μέρει, από έναν ειδικό τύπο κυττάρων που ονομάζονται σπερμογόνια βλαστοκύτταρα. Τα κύτταρα αυτά παραμένουν ενεργά και έτσι πολλοί άνδρες, όπως ο ηθοποιός Ρόμπερτ Ντε Νίρο και ο ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο έκαναν παιδιά σε ηλικία άνω των 65 ετών.

  Ωστόσο, τα σπερματογόνια βλαστοκύτταρα δεν έχουν μελετηθεί ικανοποιητικά στον άνθρωπο και οι προσπάθειες να αναπτυχθούν στο εργαστήριο για κλινικούς σκοπούς δεν ήταν απολύτως επιτυχείς. 

  Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση Cell Reports, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Σαν Ντιέγκο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική που εξετάζει ένα μόνο κύτταρο και αναλύει το RNA του. Αυτό επιτρέπει να διαπιστώσουμε ποια γονίδια είναι ενεργά στις διάφορες φάσεις της ζωής του κυττάρου και τι διεργασίες ελέγχουν. Επίσης, δημιούργησαν εργαλεία για την καλύτερη απομόνωση αυτών των βλαστικών κυττάρων.

  Αυτή η ανακάλυψη, σύμφωνα με τους ερευνητές, ανοίγει τον δρόμο για την πιθανότητα μεταμόσχευσης σπερματογόνιων βλαστοκυττάρων για την αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας, η οποία πλήττει περισσότερους από 100 εκατομμύρια άνδρες παγκοσμίως.

  "Η αλληλούχιση RNA ενός κυττάρου καθορίζει τη δραστηριότητα εκατοντάδων γονιδίων στα γονιδιώματα μεμονωμένων κυττάρων", είπε ο επικεφαλής της έρευνας Miles Wilkinson, PhD, καθηγητής στο Τμήμα Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Αναπαραγωγικών Επιστημών της Ιατρικής Σχολής Σαν Ντιέγκο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. "Επειδή κάθε τύπος κυττάρων έχει διαφορετικό συνδυασμό ενεργών γονιδίων, αυτή η τεχνική επιτρέπει την ταυτοποίηση νέων τύπων κυττάρων. Εφαρμόζοντας αυτή την προσέγγιση στους όρχεις, αποκαλύψαμε πολλά διαφορετικά στάδια των προδρόμων σπερματοζωαρίων σε ανθρώπινους όρχεις".

  Στους όρχεις ενήλικων ανδρών, οι ερευνητές ταυτοποίησαν διάφορους κυτταρικούς υποτύπους, οι οποίοι πιθανώς περιλαμβάνουν σπερματογόνια βλαστοκύτταρα. Εντόπισαν επίσης κύτταρα με τα χαρακτηριστικά των σπερματογόνιων βλαστοκυττάρων σε νεογέννητα αγόρια.

  "Δεδομένου ότι τα σπερματογόνια βλαστοκύτταρα δεν είναι απαραίτητα για την παραγωγή σπέρματος μέχρι την εφηβεία, αυτό το εύρημα στα νεογέννητα αυξάνει την πιθανότητα ότι τα συγκεκριμένα κύτταρα εκτελούν άγνωστες λειτουργίες σε βρέφη και μικρά παιδιά", δήλωσε ο Wilkinson.

  Η μελέτη προσδιόρισε επίσης πολλά μοναδικά μόρια (βιοδείκτες) που παράγονται από τα σπερματογόνια βλαστοκύτταρα. Αυτοί οι βιοδείκτες, οι οποίοι ανιχνεύθηκαν με συγκεκριμένα αντισώματα, επέτρεψαν στους ερευνητές να απομονώσουν με έναν αποτελεσματικό τρόπο σπερματογόνια βλαστοκύτταρα ανθρώπου. 

  Η ομάδα του Wilkinson αναγνώρισε επίσης τα γονίδια που είναι ενεργά σε άλλα κύτταρα και τα οποία υποστηρίζουν τα σπερματογόνια βλαστοκύτταρα. Το εύρημα αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να δημιουργήσουν κοκτέιλ πρωτεϊνών που να προκαλούν πολλαπλασιασμό των σπερματογόνιων βλαστοκκυτάρων στο εργαστήριο και να τους επιτρέψουν να πολλαπλασιάσουν τα κύτταρα ώστε να είναι αρκετά για κλινικές εφαρμογές.

  Η άποψή μου
  Η μελέτη αυτή αποτελεί τον θεμέλιο λίθο πολλών άλλων μελετών που θα ακολουθήσουν για την απομόνωση και τον πολλαπλασιασμό των αρχέγονων σπερματοζωαρίων ούτως ώστε να χρησιμοποιηθούν σε κλινικές εφαρμογές για την αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας. Η τεχνική αυτή προσφέρει ελπίδα και στους άνδρες οι οποίοι έγιναν υπογόνιμοι μετά από χημειοθεραπεία.

  Επίσης η χρήση της αλληλούχισης του RNA μεμονομένων σπερματογονίων θα μπορούσε μελλοντικά να αποκαλύψει το σημείο βλάβης της σπερματογένεσης σε υπογόνιμους άνδρες και να οδηγήσει σε στοχευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ