Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Απρ-2019 13:00

  Σημαντικές ανακοινώσεις στο συνέδριο της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η στερεοτακτική βιοψία με βελόνα αναρρόφησης στις περιπτώσεις που ανιχνευθούν ύποπτες αποτιτανώσεις  στο μαστό,  αποτελεί ασφαλή μέθοδο αποφυγής της χειρουργικής επέμβασης, εφόσον πραγματοποιείται σε εξειδικευμένο κέντρο μαστού.

  Αυτό τονίστηκε στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (ΕΧΕΜ), επαναφέροντας στο προσκήνιο την ανάγκη περαιτέρω ελέγχων αξιολόγησης στα μη ψηλαφούμενα ευρήματα στον μαστό και "ανακουφίζοντας" από το άγχος πολλές γυναίκες που πιθανότατα θα οδηγούνταν στο χειρουργείο.

  Όπως υπογραμμίζει σε σχετικό δελτίο τύπου ο πρόεδρος της ΕΧΕΜ χειρουργός μαστού Δρ. Βασίλης Βενιζέλος, MD MPhil(UK), FACS, "Οι αποτιτανώσεις του μαστού, που εμφανίζονται στον απεικονιστικό έλεγχο σαν  μικρές "λευκές κουκίδες" με τάση συρροής, τις περισσότερες φορές δεν σχετίζονται με κακοήθεια, ειδικά όταν δεν συνοδεύονται από ψηλαφητά ογκίδια, γεγονός που σύμφωνα και με την κλινική εμπειρία σημαίνει, πως μόνο 3 στα 10 περιστατικά θα χρειαστούν χειρουργείο".

  Οι αποτιτανώσεις αποτελούν ιδιαίτερα συχνό εύρημα, ειδικά στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, όπου περίπου μία στις δύο εμφανίζει αυτά τα "λευκά στίγματα" στις μαστογραφίες τους.

  "Φυσικά", συνεχίζει ο ιατρός, "είναι απαραίτητη η κατηγοριοποίησή τους και η εμπεριστατωμένη εξέτασή τους προκειμένου να διαπιστωθεί η σύστασή τους, διότι η πλειοψηφία αυτών δε θεωρούνται καν ύποπτες και σε ποσοστό περίπου 75% δεν κρύβουν κακοήθεια".

  Η στερεοτακτική βιοψία, δεν είναι χειρουργική βιοψία αλλά διαγνωστική εξέταση καιδίνει απάντηση στο αν οι αποτιτανώσεις που εξετάζουμε χρειάζονται ή όχι χειρουργείο, πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία, μέσα από  μια μικρή τομή που δε χρειάζεται ράμματα. Η όλη διαδικασία διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα, και η ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στη συνήθη δραστηριότητά της.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ