Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Απρ-2019 14:23

  Γυναικολογικό τεστ για κονδυλώματα και χλαμύδια που γίνεται στο σπίτι

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πρόκειται για τεστ γυναικολογικής αυτοεξέτασης για χλαμύδια και τον ιό των κονδυλωμάτων (HPV) που μπορεί να γίνει στο σπίτι. Το τεστ ήρθε στην Ελλάδα μέσω της startup Evekit (κατασκευάζεται στον Καναδά) και όπως ανέφερε ο CEO της εταιρείας Γιώργος Σπυράκης κατά την παρουσίαση της νέας εξέτασης, μπορεί να να εξυπηρετήσει γυναίκες που ζουν στην περιφέρεια, στα νησιά και σε απομονωμένες περιοχές, όπου η πρόσβαση στο γιατρό δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά και όσες γυναίκες θέλουν να μάθουν τα αποτελέσματα με διακριτικότητα.

  Οι γυναίκες χρήστες συλλέγουν μόνες του το δείγμα, στον ιδιωτικό τους χώρο, και στη συνέχεια το στέλνουν στο εργαστήριο. Λίγες ημέρες αργότερα, όπως σημειώθηκε, παραλαμβάνουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων μέσα από μια ασφαλή ψηφιακή πλατφόρμα επικοινωνίας. Αν το τεστ δώσει θετικά αποτελέσματα, τότε οι ασθενείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους.

  Όπως εξήγησε ο κ. Σπυράκης, σήμερα μόλις ένα ποσοστό γύρω στο 30% κάνουν ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο. Οι συνηθισμένες αιτίες είναι η έλλειψη ελεύθερου χρόνο, το ωράριο εργασίας, οι οικογενειακές υποχρεώσεις, η απουσία οικογενειακού γιατρού λόγω ειδικών συνθηκών ή η μη δυνατή πρόσβαση σε διαπιστευμένο σημείο εξέτασης

  Η εν λόγω εξέταση, όπως τονίστηκε, μπορεί να βρει 14 τύπους του HPV, ανάμεσά τους τον 16 και τον 18, που ενοχοποιούνται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρα. Μελέτη που έκανε το ΑΠΘ σε 13.000 γυναίκες για τη διαδικασία της αυτολήψης έδειξε ότι τα αποτελέσματά της είναι ανάλογα με εκείνα των ιατρείων.

  Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ( ̴ 99%) προκαλούνται από  στελέχη του ιού HPV σε συνθήκες επίμονης λοίμωξης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί το τέταρτο συχνότερο γυναικολογικό καρκίνο παγκοσμίως και χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Επιπλέον, οι λοιμώξεις από τα στελέχη του ιού HPV ευθύνονται για μια σειρά κακοηθών και καλοηθών νεοπλασιών, πέραν από αυτές του τραχήλου της μήτρας, που αφορούν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.

  Περισσότεροι από 100 διαφορετικοί τύποι έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα.Οι περισσότεροι τύποι μπορούν να προσβάλουν το δερματικό επιθήλιο (δέρμα) και να προκαλέσουν τα κοινά δερματικά κονδυλώματα, ενώ περίπου 40 από αυτούς έχουν τη δυνατότητα να προσβάλουν και το επιθήλιο των βλεννογόνων (εσωτερικές επιφάνειες).

  Από τους 40 αυτούς τύπους του ιού HPV, κάποιοι είναι δυνητικά ογκογόνοι και κάποιοι άλλοι μπορούν να προκαλέσουν καλοήθη νοσήματα, όπως τα γεννητικά κονδυλώματα. Με βάση την ικανότητα τους να προκαλούν κακοήθεις νεοπλασίες οι τύποι του ιού χαρακτηρίζονται ως "υψηλού ή χαμηλού κινδύνου". Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι λοιμώξεις από τα στελέχη του HPV είναι πολύ συχνές και εξαιρετικά μεταδοτικές, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι άνθρωποι - ανεξαρτήτως φύλου - να εκτεθούν σε κάποιο στέλεχος του ιού κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ