Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Απρ-2019 13:20

  Νέο αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες δεν επηρεάζει τη λίμπιντο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Τα αποτελέσματα της δοκιμής ενός νέου ανδρικού αντισυλληπτικού χαπιού είναι πολύ υποσχόμενα. Πρόκειται για μία νέα χημική ένωση που μειώνει την τεστοστερόνη, χωρίς να επηρεάζει τη σεξουαλική επιθυμία και δίνει στους άνδρες μεγαλύτερο έλεγχο των ανεπιθύμητων κυήσεων.

  Αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν την αποτελεσματικότητα μίας χημικής ένωσης που δρα ως ανδρικό αντισυλληπτικό και ονομάζεται 11-beta-MNTDC και φάνηκε ότι όχι μόνο μείωσε τα επίπεδα της ορμόνης που συνδέεται με την παραγωγή σπέρματος, αλλά οι 40 άνδρες που έλαβαν μέρος στη δοκιμή διατήρησαν τη λίμπιντό τους.

  Δεν έχει νόημα να χρησιμοποιεί κανείς αντισυλλπητικό χάπι εάν δεν έχει όρεξη για σεξ. Στις μέχρι τώρα έρευνες, όταν χορηγούνταν για λόγους αντισύλληψης ορμόνες σε άνδρες ή γυναίκες (τεστοστερόνη ή οιστρογόνα), υπήρχαν επιπτώσεις στη λίμπιντό τους. Σε αυτή τη μελέτη όμως φάνηκε πως η μεγάλη πλειοψηφία των ανδρών δεν αντιμετώπισε πρόβλημα.

  Αυτό που κάνει το 11-beta-MNTDC μοναδικό είναι η διπλή λειτουργία του, η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει τη μείωση της παραγωγής σπέρματος, ενώ παράλληλα θα παρέκαμπτε την μείωση της λίμπιντο και τις επιπτώσεις στην ψυχολογία του άνδρα.

  Δύο ορμόνες συμβάλλουν στην παραγωγή σπέρματος η FSH και η LH. Για να αποφευχθεί η παραγωγή σπέρματος και μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη πρέπει να κατασταλεί η λειτουργία αυτών των δύο ορμονών. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι δύο ορμόνες οδηγούν επίσης στην παραγωγή τεστοστερόνης, η οποία είναι σημαντική για τη διατήρηση της σεξουαλικής όρεξης του άνδρα.

  Το νέο φάρμακο, καταστέλλει αυτές τις δύο ορμόνες, αλλά μιμείται τη δράση της τεστοστερόνης κι έτσι ο οργανισμός του άνδρα δρα σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Επίσης η συγκέντρωση του φαρμάκου στους όρχεις δεν είναι αρκετή για να υποστηρίξει την παραγωγή σπέρματος.

  Ένα ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι που θα βασίζεται στη 11-βήτα-MNTDC θα χρειαζόταν 60 έως 90 ημέρες για να δράσει.

  Αυτή είναι μια πρώιμη μελέτη και τα αποτελέσματά της θα πρέπει να επαληθευθούν σε μεγαλύτερες μελέτες με μακροχρόνια χρήση του φαρμάκου.

  Η επίδραση του φαρμάκου στην καταστολή της σπερματογένεσης θα πρέπει επίσης να διαπιστωθεί. Είναι σημαντικό να αποδείξουμε ότι η διακοπή του αντισυλληπτικού χαπιού θα έχει ως αποτέλεσμα την επανεκκίνηση της σπερματογένεσης και την αποκατάσταση της γονιμότητας του άνδρα.

  Υπολογίζεται ότι χρειάζονται 10 χρόνια ώστε να κυκλοφορήσει το ανδρικό αντισυλληπτικό που δεν έχει επιπτώσεις στη λίμπιντο.

  Στόχος των επιστημόνων είναι να έχουν και οι άνδρες επιλογές στα ορμονικά αντισυλληπτικά(χάπι, ένεση, εμφύτευμα, γέλη), παρόμοια με τις επιλογές μεθόδων που έχουν οι γυναίκες.

  Το ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι, θα είναι μία επιπλέον επιλογή στους άνδρες που θέλουν να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στην αποτροπή ανεπιθύμητων κυήσεων και τον έλεγχο της γονιμότητάς τους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ