Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Απρ-2019 07:35

  #skyrosproject - Κάτι καλό συμβαίνει στη Σκύρο!

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πλανήτης εκπέμπει SOS και έχουμε ακόμη χρόνο να κάνουμε κάτι για να αντιστρέψουμε την κατάσταση. Έτσι, τουλάχιστον, σκέφτονται κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι δεν μένουν στη σκέψη αλλά αναλαμβάνουν δράση. Και μάλιστα σε αυτή τη δράση συμμετέχουν ενεργά τρεις δημόσιοι φορείς.

  Το πρόγραμμα ΣΚΥΡΟΣ

  Από το 2015, στο νησί της Σκύρου λειτουργεί μια Καμπάνια Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης γνωστή ως  Πρόγραμμα ΣΚΥΡΟΣ. Το μοναδικό θεσμοθετημένο στην χώρα Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου έψαχνε πρόσφορο έδαφος για έρευνα και προώθηση Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Συμπεριφοράς. στην πράξη. Οι πολυσυζητημένες επιδόσεις και το ισχυρό περιβαλλοντικό προφίλ του λιμένα της Λιναριάς Σκύρου έφεραν στο προσκήνιο τον ιδανικό συνεργάτη για τις ανάγκες του Ερευνητικού Εργαστηρίου. Φέτος, το Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής έρχεται να ενωθεί ως ο τρίτος δημόσιος φορές που συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα αυτό στην επιτακτική ανάγκη για περιβαλλοντική επικοινωνία και εκπαίδευση.

  Μια οικολογικά ενεργή κοινότητα

  Οι τρεις δημόσιοι φορείς κατάφεραν να δημιουργήσουν μια οικολογικά ενεργή κοινότητα, η οποία φιλοξενεί φοιτητές και εθελοντές από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, προκειμένου να προωθήσει μια νέα φιλοσοφία ενός οικολογικού τρόπου ζωής, γνωστό ως μοντέλο "ΟΙΚΟ-Κοινότητα ΣΚΥΡΟΣ". Έντονη είναι η επένδυση  στην ενεργή συμμετοχή των εμπλεκόμενων, στη λήψη περιβαλλοντικών αποφάσεων, ώστε κάθε εμπλεκόμενος/η να βρει την προσωπική του ολοκλήρωση. Οι δύο εμπνευστές του προγράμματος Σκύρος, η Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνα Σκαναβή και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου κ. Κυριάκος Αντωνόπουλος βρίσκονται δίπλα στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, παρακολουθούν κάθε βήμα της εξελικτικής πορείας του προγράμματος και επενδύουν σε νέες καινοτομίες ώστε το πρόγραμμα Σκύρος να διατηρείται σταθερά ως ένα μοντέλο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης προς μίμηση.

  Μέσα από τις δράσεις του, το Πρόγραμμα ΣΚΥΡΟΣ στοχεύει στην διάδοση του μηνύματος της περιβαλλοντικής συνειδητοποίησης και στην εκπαίδευση μια νέας κουλτούρας και τρόπου ζωής, όπου άνθρωπος και φύση μπορούν να ζουν αρμονικά. Οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν μόνοι τους την περιβαλλοντική τους ταυτότητα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε ως ένα ενδιαφέρον πείραμα, με πλήθος βραβεύσεων. "Πέντε περίπου χρόνια μετά έχουμε να δείξουμε μια ζωντανή κοινότητα, όπου κάθε καλοκαίρι, στο νησί της Σκύρου, ένα πλήθος νέων ανθρώπων αφιερώνει τις καλοκαιρινές του διακοπές για να βρει το περιβαλλοντικό κίνητρο που του λείπει, ώστε να ανακαλύψει την δική του περιβαλλοντική πυξίδα", σχολιάζει η κ. Σκαναβή στο Capital.gr.Το Πρόγραμμα ΣΚΥΡΟΣ δεν μένει στα γεωγραφικά όρια της Σκύρου, αλλά μέσα από την έρευνα, τα συνέδρια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσπαθεί να μεταφέρει το μήνυμά του σε κάθε άκρη του πλανήτη. Από την πρώτη μέρα του 2019 έχει γίνει viral στο facebook (#skyrosproject) και έχει συγκεντρώσει ένα πλήθος περίπου 7.000 υποστηρικτών στην σελίδα του. Κάθε μέρα οι υποστηρικτές αυξάνονται και όλοι τους αναζητούν μια θέση στο πρόγραμμα, ώστε να αποκτήσουν με όποιο τρόπο μπορούν κι εκείνοι ενεργό δράση και να γίνουν μέλη της ανθρώπινης πράσινης αλυσίδας που έχει δημιουργηθεί αρχίζοντας από το λιμάνι της Σκύρου.

  "Οι κοινωνίες μας ποτέ πριν δεν είχαν έρθει τόσο αντιμέτωπες με την πληθώρα των σημερινών περιβαλλοντικών ζητημάτων. Χρειάζεται μια επανεκκίνηση στην λειτουργία της καθημερινότητάς μας. Το Πρόγραμμα ΣΚΥΡΟΣ έκανε την επανεκκίνηση αυτή μέσα από ένα μικρό αλλά ενθουσιώδες  κομμάτι της κοινωνίας μας, όμως στοχεύει στην διάδοση της φιλοσοφίας του σε όλο τον πλανήτη. Οι πρώτες κριτικές εστιάζονται στο ελπιδοφόρο μήνυμα ότι όταν υπάρχει προσωπική δέσμευση και οι δημόσιοι φορείς γίνονται ανταγωνιστικοί και ότι, όταν τα νιάτα μας βρουν γόνιμο έδαφος, η δημιουργία τους και οι δεξιότητές τους γίνονται κραυγή περιβαλλοντικής ελπίδας. Και αυτό φαίνεται από τα ίδια μέλη της Οικο-κοινότητας της Σκύρου. Οι εμπλεκόμενοι, στους επόμενους σταθμούς της ζωής τους, προωθούν με τον ίδιο ζήλο τον μήνυμα της περιβαλλοντικά υπεύθυνης συμπεριφοράς, έχοντας κυριολεκτικά διαχυθεί οι ίδιοι όπου υπάρχει ανάγκη περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, είτε μέσα από μεταπτυχιακές σπουδές, είτε μέσα από τον εργασιακό χώρο.

  Οι κοινωνίες μας χρειάζονται μια ενημέρωση του πολιτισμικού μας λογισμικού. Και το στοίχημα αυτό θα το κερδίσουμε εκπαιδεύοντας σωστά τους νέους. Χρειάζεται να εμφυτέψουμε στους πολίτες του μέλλοντος την υπευθυνότητα και την συλλογική ευθύνη, ώστε να έχουμε ευαισθητοποιημένους και ενεργούς πολίτες, ικανούς στην λήψη αποφάσεων. Το έμβρυο "Πρόγραμμα Σκύρος" έχει φτάσει να κάνει τα πρώτα μεγάλα του βήματα. Λειτουργεί ως μια ζωντανή κοινότητα, όπου οι εμπλεκόμενοί του εκπαιδεύονται ενώ εκπαιδεύουν και μέσα από την καλοκαιρινή συμμετοχή τους βρίσκουν κρυμμένες δεξιότητες, οι οποίες αναζητούν πρόσφορο έδαφος για να  φυτέψουν την περιβαλλοντική διάθεση μέσα από την ενεργή μετέπειτα συμμετοχή των εμπλεκόμενων σε κατασκηνώσεις, ΜΚΟ, κοινότητες, σχολεία, έρευνα, συνέδρια, ταξίδια" σχολιάζουν οι εμπνευστές του προγράμματος. 

   


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ