Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Μαρ-2019 07:31

  Υπάρχει ερωτική ζωή μετά τα ρευματικά νοσήματα;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η σεξουαλικότητα αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής κάθε ανθρώπου. Πολλά άτομα έχουν κάποια μορφή σωματικής, αισθητηριακής ή νοητικής βλάβης. Πολλές από αυτές τις καταστάσεις αναπηρίας μπορούν να δημιουργήσουν σεξουαλικά προβλήματα επιθυμίας, διέγερσης, οργασμού, δυσφορίας κλπ. σε άνδρες και γυναίκες.

  "Διαταραχές της σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να προκύψουν είτε λόγω άμεσης προσβολής των γεννητικών οργάνων είτε λόγω συστηματικής νόσου" μας εξηγεί η Αθανασία Παππά, ασθενής με χρόνιο νόσημα η ίδια και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ). "Οι ρευματικές παθήσεις, οποιοδήποτε όργανο ή σύστημα αφορούν, μπορεί να μην έχουν άμεση επίπτωση στη σεξουαλικότητα, αλλά είναι δυνατόν να προκαλέσουν διαταραχές ή παραμορφώσεις που με τη σειρά τους μπορεί να αναστείλουν την ερωτική επιθυμία ή να εμποδίζουν τη δυνατότητα σεξουαλικής επαφής. Οι πιθανές αιτίες δυσκολίας στις σεξουαλικές σχέσεις μπορεί να είναι σωματικές (άλγος, δυσκαμψία, ξηρότητα κόλπου, σεξουαλική δυσλειτουργία), μπορεί να είναι ψυχολογικές (κατάθλιψη, άγχος, συναισθήματα κλπ.) είτε φαρμακολογικές (μείωση της επιθυμίας, πρόκληση ελκών στις κοιλότητες, μεταβολές σωματικής εικόνας κλπ.)".

  Μια διαφορετική αναπηρία

  Η οποιαδήποτε διαταραχή της ανθρώπινης σεξουαλικότητας αποτελεί σαφώς είδος αναπηρίας και οι πιθανές δυσκολίες που προκύπτουν σε κάποιον ρευματοπαθή πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν, τόσο από τους επαγγελματίες υγείας όσο και από τους ασθενείς, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους.  Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με ρευματικές παθήσεις αντιμετωπίζουν κάποιο είδος δυσκολίας στις σεξουαλικές σχέσεις τους. Ένας άνθρωπος που δεν είναι ικανός να χρησιμοποιήσει κάποιο μέρος του σώματός του, λόγω κάποιας επέμβασης (πχ αρθροπλαστική) ή φλεγμονής σε κάποια άρθρωση, λόγω του νοσήματος, έχει ίσα δικαιώματα στη  σεξουαλική έκφραση. 

  "Η διαδικασία προσαρμογής σε κάθε άνθρωπο μπορεί να είναι διαφορετική. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι την αναπηρία τους και ποιους θεωρούν οι ίδιοι ως υπεύθυνους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητά τους να την αντιμετωπίσουν. Οι ασθενείς με μια μη εμφανή ρευματική πάθηση, που όμως επηρεάζει τη δυνατότητα ενεργούς σεξουαλικής ζωής, συχνά βρίσκουν την κατάσταση αφόρητη. Τα άτομα με αναπηρίες συνήθως εμφανίζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και έχουν άσχημη εικόνα του σώματός τους. Οι άνθρωποι με προβλήματα στις αρθρώσεις μπορεί να βρίσκουν κάποιες σεξουαλικές στάσεις επώδυνες και να αποφεύγουν τη σεξουαλική επαφή. Οι υπηρεσίες για την υποστήριξη των ασθενών και οι ιατροί θα πρέπει να αντιληφθούν το πρόβλημα και να είναι σε θέση να προτείνουν αποδεκτές λύσεις για τα προβλήματα αυτά, όχι μόνον των ασθενών, αλλά και των συντρόφων τους. Αυτό που ελκύει κάποιον είναι μοναδικό για κάθε άτομο, και πυροδοτείται από μια απρόβλεπτη μίξη γεγονότων και εικόνων, μα κυρίως ενέχεται η προσωπικότητα του καθενός από τους εμπλεκόμενους. Οι σύντροφοι ατόμων με ρευματικές παθήσεις μερικές φορές αισθάνονται ότι είναι προσβλητικό να υποβάλλουν ερωτήματα που αφορά στη σεξουαλικότητα. Παρόλα αυτά, αν έχει επιτευχθεί ένα επίπεδο επικοινωνίας και εμπιστοσύνης, οι ερωτήσεις αυτής της φύσης είναι καλοδεχούμενες από τους ρευματοπαθείς, διότι δημιουργούν ένα πεδίο συζήτησης αυτών των θεμάτων. Πολύ πιθανόν είναι, οι ρευματοπαθείς να αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν ερωτικές στάσεις που συνήθιζαν πριν τη πάθηση. Ωστόσο μπορεί να βρουν νέες στάσεις μέσω προσωπικής αναζήτησης και επικοινωνίας.  Μπορεί ο ασθενής να έχει πρόβλημα με τα ισχία και να χρειάζεται μόνο αλλαγή στάσης, ενώ μπορεί να έχει πρόβλημα στα γόνατα, όπου προφανώς δεν μπορεί να λειτουργήσει γονατιστός. Σε όλες τις περιπτώσεις μπορεί να γίνουν μικρές αλλαγές στις σεξουαλικές συνήθειες και όλα να εξελιχθούν ομαλά" συνεχίζει η Αθανασία Παππά.

  Αν πάσχετε από κάποιο ρευματικό νόσημα να θυμάστε: 

  1. Η παροχή συμβουλών μπορεί να αποκαλύψει και να βοηθήσει στην επίλυση κρυμμένων συγκρούσεων και συναισθημάτων, θυμού ή θλίψης που απωθούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

  2. Διατηρείτε την καλή φυσική κατάστασή σας κάνοντας κάποιο είδος ήπιας άσκησης, συμβουλευόμενοι τον φυσικοθεραπευτή σας.

  3. Φροντίστε τον εαυτό σας και κάντε πράγματα γι’ αυτόν που θα σας κάνουν να νιώσετε ελκυστικοί.

  4. Φροντίστε τις σχέσεις σας κάνοντας εκπλήξεις, φιλοφρονήσεις, χρησιμοποιείστε το χιούμορ και την φαντασία σας.

  5. Μιλήστε ανοιχτά με το σύντροφό σας για κάτι που σας ενοχλεί ή σας προκαλεί πόνο. Η σχέση σας θα πρέπει να βασίζεται στην επικοινωνία.

  6. Συζητήστε με τον ιατρό σας οποιοδήποτε πρόβλημα έχετε. 

  Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το σώμα μας δεν είναι πάντα εχθρός και πηγή πόνου, είναι επίσης φίλος και πηγή ευχαρίστησης.  Τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως τα έχουμε στο μυαλό μας και αν κάτι δεν το γνωρίζουμε, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει.  Το βασικό είναι να αντιλαμβανόμαστε τον άνθρωπο ως οντότητα και να βλέπουμε τις ανάγκες του με ανοικτό μυαλό.  Όλα λύνονται και όλα τακτοποιούνται, αρκεί να είμαστε δεκτικοί.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  17:25 13/07

  Ένωση AbbVie - Allergan: Μια νέα ηγέτιδα εταιρεία με σημαντικές προοπτικές

  Ο Γιάννης Μπεσσής, Country Manager Allergan Aesthetics, μιλά για το νέο κεφάλαιο που ανοίγει στη φαρμακοβιομηχανία η συνένωση της Allergan με την Abbvie.

  09:22 13/07

  Πώς μεταφέρεται μέσω του αέρα ο κορονοϊός; Και άλλες σημαντικές απαντήσεις

  Νέα δεδομένα για την πρόληψη της μετάδοσης του SARS-CoV-2 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

  09:08 13/07

  Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας υποδέχεται τον Ηλία Μόσιαλο σε μία δημόσια συζήτηση

  Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διοργανώνει μία διαδικτυακή ανοιχτή συζήτηση για την πανδημία COVID-19 και το ρόλο των πολιτών στην προαγωγή της δημόσιας υγείας.

  08:45 10/07

  Θετικά τα μηνύματα από τη χρήση της κολχικίνης για την αντιμετώπιση της COVID-19

  Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ελληνικής μελέτης GRECCΟ-19 σηματοδοτεί μια σπουδαία παγκόσμια διάκριση για τη χώρα μας.

  08:30 10/07

  Οι πανελλήνιες εξετάσεις όπως τις έζησα - ως μαμά...

  Οι πανελλήνιες εξετάσεις δεν είναι ορόσημο μόνο για τη ζωή των παιδιών, αλλά για όλη την οικογένεια.

  07:27 10/07

  Θεραπεύονται οι αιμορροΐδες χωρίς πόνο;

  Οι αιμορροΐδες υπάρχουν φυσιολογικά στην ανατομία όλων των ανθρώπων. Όταν δημιουργούν πρόβλημα, η χειρουργική παρέμβαση μπορεί να δώσει μόνιμη λύση.

  08:37 09/07

  Παίρνετε αντιόξινα για το στομάχι; Δείτε πώς μπορεί να σχετίζονται με Covid-19

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος λοίμωξης Covid-19 για όσους παίρνουν κοινά αντιόξινα φάρμακα για το στομάχι, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών γαστρεντερολόγων.

  08:37 09/07

  4 τρόποι να μειώσουμε φυσικά τη χοληστερόλη

  Η υψηλή χοληστερόλη απασχολεί έναν στους 3 ενήλικες στις ΗΠΑ και ίσως η φυσική διαχείρισή της -αρχικά, έστω- δεν είναι δύσκολη υπόθεση.

  09:13 08/07

  "Ώρα να το ξεκαθαρίσουμε" - νέα ενημερωτική εκστρατεία για την ψωρίαση

  Η ψωρίαση ελέγχεται και μπορείς πλέον να απαλλαγείς από τα συμπτώματα. Μίλα με τον Δερματολόγο σου σήμερα για να βρείτε μαζί τη θεραπεία που σου ταιριάζει.

  09:12 08/07

  7 τρόποι για να "χτίσουμε" την ευτυχία μας

  Αλλάζοντας τον τρόπο που βλέπουμε κάποια πράγματα, είναι απλό να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι κάθε μέρα.

  07:30 08/07

  5 αναπάντητα ερωτήματα για τον νέο κορονοϊό: Από την ανοσία μέχρι τη γενετική

  Παρά τη συγκεντρωμένη γνώση που προέκυψε το τελευταίο διάστημα, ο νέος κορονοϊός κρατά ακόμη πολλά "μυστικά" από τους ειδικούς.

  09:31 07/07

  Προβιοτικά όχι μόνο για το έντερο αλλά και για την κατάθλιψη

  Τα προβιοτικά μόνα τους ή σε συνδυασμό με τα πρεβιοτικά βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

  09:24 07/07

  Έγκριση νέας θεραπείας για ασθενείς με μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα ή β-θαλασσαιμία

  Το luspatercept αποτελεί τον πρώτο και μοναδικό εγκεκριμένο παράγοντα ωρίμανσης ερυθρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιπροσωπεύοντας μια νέα κατηγορία θεραπείας.

  09:18 07/07

  Έρευνα: Πώς βίωσαν την COVID-19 οι ρευματοπαθείς

  Η Ρευμαζήν διοργανώνει ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο αυτή την εβδομάδα που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν διαδικτυακά.

  08:56 06/07

  Εμβόλιο για τον κορονοϊό: 3 ειδικοί εξετάζουν τις προϋποθέσεις και τα δεδομένα

  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 17 υποψήφια εμβόλια βρίσκονται υπό αξιολόγηση σε κλινικές μελέτες.

  08:56 06/07

  Νέα δεδομένα για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για θεραπεία για αιμορροφιλία

  Θετικά μακροχρόνια αποτελέσματα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας για το fitusiran, βάσει ενδιάμεσης ανάλυσης της μελέτης Φάσης 2 για αιμορροφιλία Α και Β.