Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Μαρ-2019 10:40

  Γιατί το αδύναμο σπέρμα δεν φθάνει στο ωάριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Εκατοντάδες εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανταγωνίζονται για το ποιο θα φθάσει πρώτο στο ωάριο ώστε να το γονιμοποιήσει. Μόνο ένα όμως θα νικήσει σε αυτό τον αγώνα. Τώρα πια γνωρίζουμε περισσότερα για τους κανόνες του αγώνα δρόμου προς το ωάριο.

  Η αναπαραγωγική οδός της γυναίκας είναι έτσι διαμορφωμένη ώστε στενές διαβάσεις, "πύλες”, δεν επιτρέπουν τη διέλευση στα ασθενέστερα σπερματοζωάρια, εκείνα που κολυμπούν πιο αργά, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornell.

  Η νέα μελέτη έδειξε ότι τα σπερματοζωάρια που κολυμπούν πιο αργά βρίσκονται σε μειονεκτική θέση όταν προσπαθούν να περάσουν από τα στενά τμήματα της γυναικείας αναπαραγωγικής οδού.

  Μία τέτοια πύλη είναι το άνοιγμα από τη μήτρα προς τις σάλπιγγες. Τα ασθενέστερα σπερματοζωάρια, που κολυμπούν κόντρα στη ροή των υγρών σε όλη την αναπαραγωγική οδό, μπορεί να μην έχουν τη δύναμη να περάσουν από το ισχυρότερο ρεύμα που υπάρχει στα στενά περάσματα κι έτσι τα σπερματοζωάρια που κολυμπούν γρήγορα, έχουν το πλεονέκτημα. 

  Μετά την εκσπερμάτωση, το σπέρμα πρέπει να ταξιδέψει μέσα από ολόκληρη τη γυναικεία αναπαραγωγική οδό και να ξεπεράσει πολλά εμπόδια πριν φθάσει στο ωάριο. 

  Η γυναικεία αναπαραγωγική οδός περιλαμβάνει τον κόλπο, τον τράχηλο, τη μήτρα και τις σάλπιγγες. 

  Για τη μελέτη αυτή, χρησιμοποιήθηκε μια συσκευή "μικροροής" και προσομοιώσεις σε υπολογιστές, που "μιμήθηκαν” με ακρίβεια τα διαφορετικά πλάτη της αναπαραγωγικής οδού.

  Χρησιμοποίησαν σπερματοζωάρια από άνδρες και από ταύρους και παρατήρησαν ότι οι πιο δυνατοί κολυμβητές κατάφεραν να περάσουν από ένα στενό "μονοπάτι” σε σχήμα πεταλούδας, ενώ τα ασθενέστερα σπερματοζωάρια παρασύρθηκαν προς τα πίσω. 

  "Ο κύριος ρόλος αυτών των στενώσεων είναι να εμποδίσουν τη διέλευση των σπαρματοζωαρίων που κολυμπούν αργά και να επιλέξουν τα σπερματοζωάρια με την υψηλότερη κινητικότητα", δήλωσε o Alireza Abbaspourrad βιοφυσικός στο Πανεπιστήμιο Cornell, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

  "Το πιο εντυπωσιακό εύρημα για εμάς ήταν ο τρόπος με τον οποίο περνούν τα σπερματοζωάρια σε αυτό το μονοπάτι που έχει σχήμα πεταλούδας, δείχνοντας πόσο σημαντικός είναι ο τρόπος που κολυμπούν. Το σχήμα του μονοπατιού οδηγεί σε συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων με τέτοιο τρόπο ώστε τα ταχύτερα σπερματοζωάρια να παραμένουν πιο κοντά στην στένωση και κοντά το ένα στο άλλο, ενώ τα πιο αργά σπερματοζωάρια παρασύρονται προς τα πίσω και απομακρύνεται το ένα από το άλλο. Έτσι δημιουργείται ουσιαστικά μια ιεραρχία, βάσει της οποίας τα σπερματοζωάρια με την υψηλότερη κινητικότητα είναι πιο κοντά στη στένωση” εξηγεί ο Abbaspourrad.

  Ένα πείραμα έδειξε ότι ένα σπερματοζωάριο που κολυμπούσε με 84,2 χιλιοστόμετρα το δευτερόλεπτο μπορούσε να περάσει από τη στένωση, ενώ το ισχυρό ρεύμα παρέσυρε προς τα πίσω όλα τα βραδύτερα σπερματοζωάρια.

  Η γνώμη μου
  Η νέα αυτή μελέτη μπορεί να οδηγήσει σε καινούργιες μεθόδους επιλογής των ταχύτερων και πιθανότατα καλύτερων σπερματοζωαρίων για τη γονιμοποίηση του ωαρίου στα πλαίσια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, να συμβάλει στη δημιουργία υγιέστερων εμβρύων και να βελτιώσει τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης. 

  Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε πως τα βαρύτερα σπερματοζωάρια (δηλαδή εκείνα που φέρουν το χρωμόσωμα Χ και οδηγούν στη γέννηση κοριτσιού) καταφέρνουν και κολυμπούν το ίδιο αποτελεσματικά με τα ελαφρύτερα (που φέρουν το χρωμόσωμα Υ και οδηγούν στη γέννηση αγοριού) καθώς η αναλογία αγοριών-κοριτσιών είναι περίπου ίδια στη φύση. 

  Μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ