Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Φεβ-2019 12:30

  Τι σχέση έχει η εξωσωματική με τις επιδόσεις στο σχολείο;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν στη Δανία από το 1995 έως το 2001 με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, προκειμένου να συγκρίνουν τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των 15χρονων που γεννήθηκαν ύστερα από μεταφορά κατεψυγμένου εμβρύου (FET) με τους εφήβους που γεννήθηκαν ύστερα από μεταφορά φρέσκου εμβρύου (ΕΤ).

  Στη Δανία γεννήθηκαν 6.495 μωρά από μονήρεις κυήσεις που προέκυψαν από θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από το 1995 έως το 2001 (6072 με μεταφορά φρέσκου εμβρύου και 423 με μεταφορά κατεψυγμένου εμβρύου). 

   

  Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα παιδιά μέχρι το 2017 ώστε να είναι οι έφηβοι τουλάχιστον 15-16 ετών και να έχουν ολοκληρώσει οι περισσότεροι τις εξετάσεις της 9ης τάξης του σχολείου (αντίστοιχης πρώτης λυκείου).

  Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων στα Μαθηματικά, Δανικά, Αγγλικά, Φυσική και Χημεία, λαμβάνοντας υπόψιν αναπαραγωγικούς και κοινωνικοδημογραφικούς παράγοντες, όπως το επαγγελματικό και εκπαιδευτικό επίπεδο των γονέων.

  Διαπίστωσαν ότι οι βαθμολογίες ήταν παρόμοιες για τους εφήβους που γεννήθηκαν ύστερα από μεταφορά κατεψυγμένου εμβρύου και εκείνους που γεννήθηκαν ύστερα από μεταφορά φρέσκου εμβρύου. 

  Το 1984 γεννήθηκε το πρώτο παιδί με μεταφορά κατεψυγμένου εμβρύου (FET). Τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό των κύκλων FET αυξήθηκε ραγδαία εξαιτίας της προόδου στις τεχνικές κρυοσυντήρησης (υαλοποίηση ή υαλινοποίηση) και στην καλλιέργεια βλαστοκύστεων.

  Το 2014, περισσότερα από ένα στα τέσσερα παιδιά που γεννήθηκαν με υποβοηθούμενη αναπαραγωγη στην Ευρώπη, ήρθαν στον κόσμο ύστερα από μεταφορά κατεψυγμένου εμβρύου. Στη Δανία το 2017, το 44,9% όλων των παιδιών που γεννήθηκαν με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ήταν αποτέλεσμα μεταφοράς κατεψυγμένου εμβρύου.

  Η κρυοσυντήρηση εμβρύων χρησιμοποιείται ευρέως, καθώς μειώνει τον αριθμό των πολλαπλών κυήσεων και τον κίνδυνο συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών, χωρίς να επηρεάζονται τα ποσοστά γεννήσεων. 

  Η γνώμη μου 
  Πολλές μελέτες έχουν επικεντρωθεί στη σωματική ανάπτυξη των παιδιών που γεννήθηκαν με εξωσωματική γονιμοποίηση. Τον τελευταίο καιρό, αρκετές μελέτες γίνονται σχετικά με την γνωστική ανάπτυξη αυτών των παιδιών. Τα αποτελέσματα είναι πολύ καθησυχαστικά και δείχνουν ότι η γνωστική ανάπτυξη είναι όπως εκείνη των παιδιών που προήλθαν από φυσική σύλληψη. Η μελέτη αυτή προχωράει ένα βήμα ακόμα, αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχουν διαφορές στη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών που γεννιούνται με μεταφορά κατεψυγμένου ή φρέσκου εμβρύου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ