Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Φεβ-2019 12:15

  Μια "γέφυρα" που ενώνει κλινικές δοκιμές φαρμάκων και ασθενείς

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο "πύργος ελέγχου΄" που ανέπτυξε η Novartis για την παρακολούθηση και τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο όλων των κλινικών μελετών της

  ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ Βασιλική Κουρλιμπίνη

  Μέχρι πρότινος, η συλλογή δεδομένων για την πορεία μιας κλινικής μελέτης- όπως για παράδειγμα το πώς εξελίσσεται η ένταξη ασθενών στο πρόγραμμα, τα πρώτα αποτελέσματα μιας δοκιμής-, όπου κι αν αυτή λάμβανε χώρα, ήταν μια διαδικασία που μπορούσε να διαρκέσει ακόμη και τρεις εβδομάδες. Αυτό σήμαινε πως όταν τελικά έφταναν στους αναλυτές τα δεδομένα που είχαν ζητήσει, ουσιαστικά βρίσκονταν πίσω κατά τρεις εβδομάδες σε σύγκριση με τα παρόντα δεδομένα της κλινικής δοκιμής.

  Αυτό ήταν ένα πρόβλημα καθοριστικό για την παρακολούθηση της προόδου των κλινικών μελετών και την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για το κατά πόσο τηρούνται τα απαραίτητα χρονοδιαγράμματα, κατά πόσο το κόστος που έχει προϋπολογιστεί βρίσκεται εντός στόχου, ενώ παράλληλα ήταν σχεδόν αδύνατο να προβλεφθεί έγκαιρα ένα εμπόδιο και να αποφευχθεί επιπλέον καθυστέρηση.

  Και θα μπορούσε όλο αυτό να γίνει σε πραγματικό χρόνο; Η πλατφόρμα της Nerve που αναπτύχθηκε από τον όμιλο της Novartis και βρίσκεται στην έδρα της φαρμακευτικής στη Βασιλεία (Novartis Campus) έχει πετύχει αυτό ακριβώς, δηλαδή τη real time παρακολούθηση της προόδου όλων των κλινικών μελετών που διεξάγει σε παγκόσμιο επίπεδο.

  Το Capital.gr, με αφορμή την παρακολούθηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της φαρμακευτικής, βρέθηκε στην έδρα της στην Ελβετία, και είδε από κοντά τον "εγκέφαλο" της Novartis, τη "γέφυρα" όπως την αποκαλεί η ομάδα που την ανέπτυξε και συνέλαβε την ιδέα πριν από περίπου τρία χρόνια.

  Τι ακριβώς κάνει

  sense 2

  Το Nerve Live ειδικότερα είναι η πλατφόρμα για την ανάλυση δεδομένων, η οποία χρησιμοποιεί την ανάλυση προγνωστικών για την παρακολούθηση των δεδομένων για την ανάπτυξη φαρμάκων. Εξάλλου η φαρμακευτική έχει δώσει σημαντική έμφαση τα τελευταία χρόνια στην ψηφιακή τεχνολογία και στο data analytics.

  Επί του παρόντος, η Novartis διεξάγει πάνω από 500 δοκιμές σε περισσότερα από 70 χώρες, με συμμετοχή περισσότερων από 80.000 ασθενών. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η ομάδα με επικεφαλής τους Badhri Srinivasan (Head, Global Development Operations) και Luca Finelli (Head, Predictive Analytics & Design, Global Drug Development) συνέλλεξε την τελευταία διετία δεδομένα από δύο εκατομμύρια ασθενείς, τα οποία και αστικοποιήθηκαν για περαιτέρω ανάλυση.

  Σήμερα, όπως εξήγησαν οι επικεφαλής της ομάδας στην παρουσίαση που έγινε στους δημοσιογράφους, η Novartis είναι η μόνη φαρμακευτική που διαθέτει αυτή την τεχνολογία.

  Μαζί με τις κλινικές μελέτες που φτάνουν στο SENSE, δηλαδή στον "πύργο ελέγχου” στο Novartis Campus, και τα αποτελέσματα από την Ελλάδα. Στη χώρα μας, ο αριθμό των μελετών που έλαβαν χώρα από τη Novartis ήταν 114 το 2016 και 93 το 2017, και ο αντίστοιχος αριθμός ασθενών άγγιξε τους 7.027 (2016) και τους 1.831 (2017). Συνολικά, σύμφωνα τη Novartis Hellas, οι επενδύσει σε έρευνα και ανάπτυξη ανέρχονται σε 14,6 εκατ. ευρώ.

  Το σύστημα δεν επιτρέπει μόνο την παρακολούθηση των δεδομένων, αλλά και την επικοινωνία μεταξύ των επικεφαλής των κλινικών ερευνών. Μας έκανε δε εντύπωση πως το SENSE είναι τοποθετημένο σε σημείο ορατό σε όλους τους εργαζομένους της Novartis που περνούν έξω από το χώρο που λειτουργεί.

  Όπως τονίζει η ομάδα, οι κλινικές μελέτες είναι γενικά πολύ σύνθετες, αποτελούμενες από πολλές παραμέτρους σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο χώρας. Μια καθυστέρηση σε ένα μόνο σημείο της διαδικασίας μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις και αυξημένο κόστος. Το SENSE χρησιμοποιεί προηγμένα αναλυτικά στοιχεία για να προβλεφθεί η  πιθανότητα καθυστέρησης.

  Η επίδραση του Nerve Live SENSE στις διαδικασίες κλινικών δοκιμών είναι ήδη εμφανείς και οι ομάδες μελέτης της Novartis το  χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή για να εντοπίσουν και να ευθυγραμμίσουν τις ενέργειές τους σε ολόκληρο τον κόσμο, ια πιο αποτελεσματικές και ομαλότερες λειτουργίες.

  Η πλατφόρμα, όπως μας απάντησαν, βελτιώνεται διαρκώς...
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ