Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Ιαν-2019 08:34

  Άλλος ένας σοβαρός λόγος να πλένετε συχνά τα χέρια σας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η καθαριότητα στο σπίτι μπορούν να μειώσουν την έκθεση στα επικίνδυνα επιβραδυντικά φλόγας μέσα στο σπίτι, σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology. Τα επιβραδυντικά φλόγας που προστίθενται μεταξύ άλλων σε ταπετσαρισμένα έπιπλα, μονωτικά υλικά και μοκέτες έχουν κατηγορηθεί για ορμονικές διαταραχές, μειωμένη γονιμότητας, προβλήματα στον θυρεοειδή και καρκίνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα χημικά αυτά καταλήγουν συχνά στην οικιακή σκόνη, την οποία πολύ εύκολα "παίρνουμε" στα χέρια μας και από εκεί στο στόμα ή την εισπνέουμε. Οπότε δεν αποτελεί έκπληξη, που τα χημικά αυτά έχουν βρεθεί σε ανθρώπινο ιστό, αίμα, ούρα και μητρικό γάλα. 

  Στη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ εξέτασαν την έκθεση σε επτά συχνά χρησιμοποιούμενα οργανοφωσφορικά επιβραδυντικά φλόγας σε 32 γυναίκες. Αρχικά, τα επιβραδυντικά βρέθηκαν στο δείγμα ούρων σχεδόν όλων των συμμετεχόντων. Για την πρώτη εβδομάδα, στις μισές γυναίκες δόθηκε η οδηγία να καθαρίζουν το σπίτι τους συχνότερα από το συνηθισμένο και στις άλλες μισές να πλένουν συχνότερα τα χέρια τους. Στην ομάδα της καθαριότητας, δόθηκαν ηλεκτρικές σκούπες και σφουγγαρίστες με μικροΐνες και άλλα υφάσματα που μειώνουν τα επίπεδα της σκόνης. Η ομάδα με το πλύσιμο των χεριών, πήρε σαπούνι και τους δόθηκε η σύσταση να πλένουν τα  χέρια τους συχνότερα και ειδικά πριν τα γεύματα. Κατά τη δεύτερη εβδομάδα της μελέτης, δόθηκε η οδηγία σε όλες τις συμμετέχουσες να υιοθετήσουν και τις δύο παραπάνω συνήθειες. 

  Η καθαριότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά ή έγκυες γυναίκες, καθώς τα μικρά παιδιά και τα έμβρυα είναι πιο ευάλωτα στην επίδραση των χημικών. 

  Μετά την πρώτη εβδομάδα, στο δείγμα ούρων και από τις δύο ομάδες έδειξε σημαντική μείωση στα επιβραδυντικά – σε ορισμένα έως και κατά 50 τοις εκατό. Μετά τη δεύτερη εβδομάδα, οι τιμές τους μειώθηκαν ακόμη περισσότερα. 
  Φυσικά, οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, πέρασαν επίσης χρόνο εκτός σπιτιού, κυρίως στη δουλειά τους, όπως θα μπορούσαν επίσης να έχουν έκθεση σε χημικά. "Παρότι το πλύσιμο των χεριών μπορεί να γίνει και εκτός σπιτιού, οι συμμετέχοντες δεν μπορούν να ελέγχουν την καθαριότητα του χώρου εργασίας τους ή στα μεταφορικά τους μέσα" σημείωσαν οι ερευνητές. Και πάλι όμως, "η τακτική καθαριότητα στο σπίτι και το συχνό πλύσιμο των χεριών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση, αλλά όχι στην εξάλειψη, της έκθεσης στα επιβραδυντικά φλόγας".

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ