Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Ιαν-2019 11:50

  Πως η άσκηση μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με καρκίνο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει η: Κωνσταντίνα Μ. Μητσού, PT
  Φυσικοθεραπεύτρια                                                                       
  Εξειδικευμένη στο Ergon Technique
  Υδροθεραπεία- Αποκατάσταση στο Νερό
  Συνεργάτιδα Metropolitan General και Ίωνα (Τμήμα Θεραπευτικής Κολύμβησης)
  email: mkwnstantina93@gmail.com

  Για πολλούς ασθενείς ο καρκίνος είναι μια χρόνια ασθένεια. Οι ασθενείς μπορούν να βγουν νικητές από τη μάχη λόγω των σύγχρονων μορφών θεραπείας και των βελτιώσεων στην ιατρική. Ωστόσο, έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με τις ψυχικές και σωματικές επιπτώσεις του καρκίνου αλλά και των θεραπειών αυτού. Οι ασθενείς πρέπει να μη σκέφτονται πια μόνο την ασθένεια αλλά να έχουν ως στόχο τη "βέλτιστη ευεξία”.

  Για να επιτευχθεί η βέλτιστη ευεξία είναι απαραίτητο  το πρόγραμμα θεραπείας και αποκατάστασης  των ασθενών με καρκίνο να επικεντρώνεται στον ίδιο τον ασθενή.

  Σήμερα, ένας σημαντικός αριθμός μελετών έχει αποδείξει πως οι καρκινοπαθείς έχουν σημαντικό όφελος όταν διατηρούν ένα επίπεδο καλής σωματικής δραστηριότητας, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το πέρας της αντικαρκινικής θεραπείας.

  Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το American College of Sports Medicine (ACSM), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φυσική δραστηριότητα και η άσκηση είναι ασφαλής και ωφέλιμη για τους επιβιώσαντες από τον καρκίνο μετά ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της αντικαρκινικής θεραπείας για όλους τους τύπους καρκίνου που εξετάστηκαν έως σήμερα (όπως είναι ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου, αιματολογικοί και γυναικολογικοί καρκίνοι). Οι συστάσεις αυτές είναι σύμφωνες και μ εκείνες  της  American Society of Clinical Oncology (ASCO).

  Αυτό που είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί είναι ότι η άσκηση πρέπει να εξατομικεύεται ανά ασθενή, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνατότητές του, με το ιατρικό ιστορικό, το στάδιο και το τύπο της νόσου, και τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού. Το είδος , η συχνότητα, η διάρκεια και η ένταση της άσκησης καθορίζονται από τον εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή.

  Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ASCO):
  Ενθαρρύνονται ενεργά όλοι οι ασθενείς να συμμετάσχουν σε μετρίου επιπέδου σωματική δραστηριότητα : 150 λεπτά μέτριας αερόβιας άσκησης την εβδομάδα, όπως γρήγορο περπάτημα, ποδηλασία ή κολύμβηση/ υδροθεραπεία με επιπλέον δύο έως τρεις συνεδριάσεις με ασκήσεις ενδυνάμωσης ανά εβδομάδα (εκτός εάν αντενδείκνυται).

  Η έναρξη / διατήρηση επαρκών επιπέδων φυσικής δραστηριότητας μπορεί:
  -Να μειώσει την κόπωση που σχετίζεται με τον καρκίνο στους επιζήσαντες μετά τη θεραπεία
  -Να αυξήσει την αντοχή κατά τη διάρκεια της θεραπείας
  -Να βελτιώσει τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής κατά τη διάρκεια της θεραπείας και μετά
  -Να συμβάλλει στη μείωση  του κινδύνου για ανάπτυξη δευτερογενών καρκίνων
  -Να μειώσει την κατάθλιψη και να ενισχύσει την αίσθηση ευεξίας
  -Να βοηθήσει στη μείωση της συσχετιζόμενης με τη θεραπεία καρδιοτοξικότητας
  -Να συμβάλλει στην πρόληψη εμφάνισης οστεοπόρωσης
  -Να βοηθήσει στην επίτευξη του επιθυμητού βάρους σε συνδυασμό με υγιεινή και εξατομικευμένη διατροφή.

  Οι επιζώντες με υψηλότερο κίνδυνο τραυματισμού (π.χ. αυτοί που ζουν με νευροπάθεια, καρδιομυοπάθεια ή άλλες μακροπρόθεσμες επιδράσεις της θεραπείας) και οι ασθενείς με σοβαρή κόπωση που παρεμβαίνει στη λειτουργικότητά τους πρέπει να ασκούνται υπό την επίβλεψη του εξειδικευμένου φυσικοθεραπευτή.

  Η ασφαλής άσκηση αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για την υγεία, με άμεσα αποτελέσματα, γι αυτό και πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στην αντιμετώπιση και  αποκατάσταση των ατόμων με καρκίνο.

  ΠΗΓΕΣ
  -American College of Sports Medicine roundtable on exercise guidelines for cancer survivors, KH Schmitz et al. Medicine and Science in Sports and Exercise, 2010, Volume 42, Issue 7
  -Screening, Assessment, and Management of Fatigue in Adult Survivors of Cancer: An American Society of Clinical Oncology Clinical Practice Guideline Adaptation , Julienne E. Bower et al . Journal of  Clinical Oncology , 2014, Volume 32.
  -Physical Activity during Cancer Treatment (PACT) Study: design of a randomised clinical trial.Velthuis MJ et al., BMC Cancer, 2010, Volume 10.
  Cancer Survivorship Guidelines.
  https://emedicine.medscape.com/article/2500027-overview#a3

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ