Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 17-Ιαν-2019 12:25

    Αυτή είναι η ιδανική διατροφή σύμφωνα με νέα μελέτη

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Αυτά που οι άνθρωποι τρώνε και ο τρόπος που παράγουν την τροφή τους, πρέπει να αλλάξουν δραστικά στο μέλλον, αν οι άνθρωποι θέλουν να είναι πιο υγιείς, αλλά και η Γη να μην "υποφέρει" μαζί τους.

    Οι επιστήμονες παρουσίασαν για πρώτη φορά, έπειτα από τριετή μελέτη, την "ιδανική" διατροφή για την υγεία τόσο του ανθρώπου όσο και του πλανήτη. Η διατροφή αυτή μπορεί ταυτόχρονα να σώσει ζωές (περίπου 11 εκατομμύρια κάθε χρόνο) μειώνοντας τις χρόνιες παθήσεις και να θρέψει τον μελλοντικό παγκόσμιο πληθυσμό (περίπου δέκα δισεκατομμύρια το 2050), χωρίς να επιβαρύνει καταστροφικά τη Γη από άποψη πόρων και ρύπανσης, όπως συμβαίνει σήμερα, κυρίως εξαιτίας της μαζικής κρεατοφαγίας.

    Για να γίνει αυτό σε διεθνή βάση, πρέπει πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να πεισθούν να αλλάξουν τις διατροφικές συνήθειές τους, να περιορίσουν δραστικά το φαγητό που πετάνε στα σκουπίδια χωρίς να το φάνε και γενικότερα να βελτιωθεί το σύστημα παραγωγής τροφίμων, με απεξάρτηση από τον άνθρακα, ξεκινώντας από τα αγροκτήματα.

    "Χρειαζόμαστε μια σημαντική αναθεώρηση και αλλαγή του παγκόσμιου συστήματος διατροφής, σε μια κλίμακα που δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα" ανέφερε ο καθηγητής Τιμ Λανγκ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Όπως επισήμαναν οι επιστήμονες, η σημερινή ανθυγιεινή διατροφή προκαλεί περισσότερες ασθένειες και θανάτους από ό,τι από κοινού το σεξ χωρίς προφύλαξη, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και το κάπνισμα.

    Η μελέτη από 37 ερευνητές από 16 χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή Γουόλτερ Γουίλετ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", έχει ένα βασικό μήνυμα: φάτε διπλάσια λαχανικά, ξηρούς καρπούς, φρούτα και όσπρια, και περιορίστε στο μισό το κρέας, ιδίως το κόκκινο, και τη ζάχαρη. "Οι δίαιτες του κόσμου πρέπει να αλλάξουν δραματικά", δήλωσε ο Γουίλετ.

    Η ιδανική καθημερινή διατροφή περιλαμβάνει περίπου 35% θερμίδες από δημητριακά ολικής άλεσης, καθώς επίσης κατανάλωση πρωτεϊνών κυρίως φυτικής και όχι ζωικής προέλευσης. Συνολικά προτείνει να τρώει κανείς μισό κιλό λαχανικών και φρούτων καθημερινά.

    Αναλυτικότερα, ιδανική -για τη λήψη 2.500 θερμίδων τη μέρα- θεωρείται η καθημερινή διατροφή με: 300 γραμμάρια λαχανικά, 200 γραμμάρια φρούτα, 250 γραμμάρια γαλακτοκομικά (όσο ένα ποτήρι γάλα), 232 γραμμάρια δημητριακά ολικής άλεσης (ψωμί, ρύζι κ.α.), 75 γραμμάρια όσπρια, 50 γραμμάρια πατάτες, 50 γραμμάρια ξηρούς καρπούς, 28 γραμμάρια ψάρια, 29 γραμμάρια κοτόπουλο, 7 γραμμάρια χοιρινό, 7 γραμμάρια μοσχάρι ή αρνί και 13 γραμμάρια αυγά. Επίσης 31 γραμμάρια ζάχαρη και περίπου 50 γραμμάρια ελαιόλαδο ή άλλο λάδι.

    Οι ερευνητές συμβουλεύουν τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς να μειώσουν δραστικά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τους Ανατολικοασιάτες να κάνουν το ίδιο με τα ψάρια. Για να γίνει αυτό, θεωρούν πιθανώς αναγκαία την επιβολή φόρων στο κόκκινο κρέας, καθώς π.χ. οι Αμερικανοί σήμερα τρώνε τουλάχιστον εξαπλάσια ποσότητα κόκκινου κρέατος από τη συνιστώμενη.

    Η προτεινόμενη διατροφή "πλανητικής υγείας" θεωρείται κατάλληλη για να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από διάφορες αιτίες (καρκίνους, καρδιοπάθειες, παχυσαρκία, διαβήτη κ.α.), αλλά επίσης για να μειώσει τις εκπομπές "αερίων του θερμοκηπίου", καθώς στην αλυσίδα της κτηνοτροφικής παραγωγής αποδίδεται το 14,5% ως 18% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών που επιβαρύνουν την κλιματική αλλαγή, ιδίως του μεθανίου και των οξειδίων του αζώτου, πέρα από το διοξείδιο του άνθρακα. Επίσης η γεωργική παραγωγή τροφίμων καταναλώνει για άρδευση περίπου το 70% των αποθεμάτων γλυκού νερού.

    Η "ιδανική" διατροφή πετυχαίνει "με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια", στοχεύοντας σε καλύτερη υγεία, λιγότερες εκπομπές "αερίων του θερμοκηπίου", προστασία της βιοποικιλότητας, αποφυγή επέκτασης των γεωργικών γαιών, εξοικονόμηση νερού και λιπασμάτων κ.α. Η προτεινόμενη διατροφική φόρμουλα θα υποβληθεί από τους ερευνητές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στις κυβερνήσεις, ώστε να προωθηθούν οι αναγκαίες αλλαγές σε διεθνές επίπεδο. Το τι θα γίνει στην πράξη όμως, μένει να φανεί...

    Πηγή: ΑΠΕ

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    13:38 30/03

    Μετάγγιση πλάσματος: Γιατί δοκιμάζεται ως θεραπεία για τον κορονοϊό;

    Όσα γνωρίζουμε για τη μετάγγιση πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό για τη θεραπεία της νόσου.

    10:01 30/03

    24 εκατομμύρια δόσεις χλωροκίνης δωρίζει φαρμακευτική στο Κράτος

    Δωρεάν στο Ελληνικό Κράτος το Unikinon (χλωροκίνη) από την Uni-pharma - Ξεκίνησε ήδη η παραγωγή του φαρμάκου.

    09:54 30/03

    Και ο ΣΦΕΕ στο πλευρό του κράτους στη μάχη του κορονοϊού

    Προσφορά νοσοκομειακού εξοπλισμού και φαρμακευτικού - υγειονομικού υλικού από τον ΣΦΕΕ και τις εταιρίες μέλη του.

    09:50 30/03

    Καρδιά και φυτοφαγική διατροφή: Οι προϋποθέσεις για να ωφελεί

    Πότε η φυτοφαγική διατροφή κάνει καλό στην καρδιά, συν τρεις βασικοί λόγοι που την κάνουν να ξεχωρίζει.

    09:50 30/03

    9 "μυστήρια" για τον κορονοϊό που δεν έχουμε απαντήσει ακόμη

    Το μυστήριο της θνητότητας της νόσου Covid-19 που σήμερα είναι 4,7% παγκοσμίως και 3,4% στην Ελλάδα - και μερικά ακόμη μυστήρια που δεν έχουν απαντηθεί.

    10:03 27/03

    Ασθενείς με καρκίνο και COVID-19: Οι συστάσεις του γαλλικού υπουργείου Υγείας

    Οι επιπλέον οδηγίες διαχείρισης ασθενών με καρκίνο είναι σημαντικές καθώς μπορεί νοσώντας με COVIT-19 να παρουσιάσουν επιπλοκές από το αναπνευστικό.

    09:55 27/03

    Είναι κορονοϊός ή αλλεργικό άσθμα; Τι πρέπει να γνωρίζουμε

    Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία μας βοηθά να διαχωρίσουμε τις δύο περιπτώσεις και δίνει τις βασικές συστάσεις για ασθενείς με βρογχικό άσθμα.

    09:41 27/03

    "Ο εχθρός δεν είναι πλέον αόρατος, κατανοούμε τον SARS-CoV-2"

    Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του καθηγητή Γενετικής Ζαχαρία Σκούρα για το πώς η γνώση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 επιταχύνει την αντιμετώπισή του.

    09:31 27/03

    1η Ψηφιακή Ημερίδα: "Πανδημίες & Παγκόσμια Διαχείριση Κρίσεων Υγείας: Η περίπτωση του Κορωνοϊού".

    Η ημερίδα είναι ανοιχτή και όποιοι επιθυμούν, μπορούν να την παρακολουθήσουν live.

    09:20 26/03

    Κορoνοϊός και φλεγμονώδης νόσος εντέρου: Τι πρέπει να γνωρίζετε

    Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο κορονοϊός στους ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, οι οποίοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

    08:54 26/03

    Τι είναι το νέο τεστ κορονοϊού-εξπρές;

    Τι είναι τα νέα τεστ αντισωμάτων κορονοϊού, τύπου τεστ εγκυμοσύνης, που η Βρετανία σύντομα θα στέλνει ακόμη και στα σπίτια.

    08:51 26/03

    Μειώστε το αλάτι, ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας

    Το πολύ αλάτι εξασθενεί την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, προειδοποιούν Γερμανοί επιστήμονες εν μέσω της πανδημίας Covid-19.

    14:17 24/03

    Συμφωνία Pfizer και BioNTech για την από κοινού ανάπτυξη δυνητικού εμβολίου κατά της νόσου COVID-19

    Οι δύο εταιρείες θα αναπτύξουν από κοινού το υποψήφιο mRNA εμβόλιο BNT162 της BioNTech για την πρόληψη της λοίμωξης από τον κορονοϊό.

    12:53 24/03

    Κορονοϊός: Τα νέα δεδομένα για την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό

    Πολλές έγκυοι ανησυχούν έντονα, τόσο για τη δική τους υγεία, όσο και για του μωρού τους.

    08:39 24/03

    Αντισηπτικά και δέρμα: Πώς θα αποφύγουμε τους ερεθισμούς;

    Πλέοντας συνεχώς τα χέρια και χρησιμοποιώντας αντισηπτικά, είναι πολύ πιθανό να μας ταλαιπωρήσουν ξηροδερμία και δερματίτιδες.

    08:34 24/03

    Σουσάμι: Ένας σπόρος με σημαντικές ιδιότητες

    Μία από τις τροφές που προσφέρει ενέργεια αλλά και θρέψη, είναι το σουσάμι.