Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Ιαν-2019 09:00

  Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν έχουμε οργασμό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η στενή σχέση, ψυχική και σωματική, μεταξύ δύο ανθρώπων είναι το πρελούδιο του σεξ και η κατάληξή του είναι συνήθως ο οργασμός. Τι όμως συμβαίνει στο σώμα και τον εγκέφαλό μας κατά τη διάρκεια ενός οργασμού; "Εάν παρακολουθήσουμε τον εγκέφαλο με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα αυτό που παρατηρούμε είναι μια σταδιακή αύξηση της δραστηριότητας σε όλες τις περιοχές του, η οποία οδηγεί τελικά σε μία κορύφωσή τους τον εγκέφαλο – και στον οργασμό το σώμα" σημειώνει ο συμπεριφορικός νευροεπιστήμονας Barry Komisaruk, Ph.D. 

  Αντρικός και γυναικείος οργασμός

  Παρότι τα δύο φύλλα υιοθετούν διαφορετικές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, ο εγκέφαλος του άντρα και της γυναίκας δεν παρουσιάζει διαφορές. Κατά τη διάρκεια ενός οργασμού, ο πλευρικός κογχομετωπιαίος φλοιός –η περιοχή του εγκεφάλου πίσω από το αριστερό μάτι- σταματά να λειτουργεί. Η περιοχή αυτή θεωρείται ως η φωνή της λογικής και του ελέγχου της συμπεριφοράς. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Neuroscience, ο εγκέφαλος και των δύο φύλων κατά τη διάρκεια του σεξ μοιάζει πολύ με τον εγκέφαλο ενός ανθρώπου που παίρνει ηρωίνη! Μια διαφορά, ωστόσο, ανάμεσα στα δύο φύλα βρίσκεται στην περιυδραγωγό φαιά ουσία, το σημείο του εγκεφάλου που ενεργοποιείται στις γυναίκες κατά την ερωτική πράξη. Η περιοχή αυτή δεν ενεργοποιείται στους άντρες στην αντίστοιχη στιγμή. Επιπλέον, η γυναίκα θα βιώσει μείωση της αμυγδαλής και του ιπποκάμπου – που συμβάλουν στην παρακολούθηση του φόβου και του άγχους- κατά τη διάρκεια του οργασμού.

  Ο οργασμός σε fast forward

  •    Η διέγερση των γεννητικών οργάνων στέλνει σήματα ενεργοποίησης στο μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου. Αυτό είναι ουσιαστικά το κέντρο ελέγχου των συναισθημάτων του εγκεφάλου και συμπεριλαμβάνει τον ιππόκαμπο που ευθύνεται για τη μνήμη και τις φαντασιώσεις μας.
  •    Το παθιασμένο σεξ ενεργοποιεί κάποιες περιοχές στον εγκέφαλο που ευθύνονται για τον οργασμό αλλά και για τον πόνο. Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί κάποια πράγματα όπως το δάγκωμα ή το τράβηγμα των μαλλιών δεν πονάνε –ή είναι ερεθιστικά- την ώρα του σεξ, ενώ εξηγεί επίσης γιατί οι γκριμάτσες που κάνουμε τη στιγμή του οργασμού είναι όμοιες με εκείνες που κάνουμε όταν πονάμε. 
  •    Όταν κοντεύει ο οργασμός, ο δρόμος είναι χωρίς επιστροφή. Όλη η δραστηριότητα του εγκεφάλου οδηγείται σε ένα κρεσέντο. Η καρδιά χτυπάει σαν τρελή, οι κόρες των ματιών διαστέλλονται, αλλάζει ο ρυθμός της αναπνοής, κοκκινίζουμε. Εκτός από τον/την σύντροφό μας, για όλα αυτά ευθύνεται ο υποθάλαμος του εγκεφάλου! 

  Τα πυροτεχνήματα του οργασμού υπάρχουν!

  Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει πως κατά τη διάρκεια του οργασμού, οι νευρώνες στον εγκέφαλο των γυναικών παράγουν έναν ήχο που μοιάζει με εκείνον που κάνουν τα σποράκια του καλαμποκιού όταν εκρήγνυνται για να γίνουν ποπ κορν!
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ