Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Ιαν-2019 10:50

  Έξι βασικοί λόγοι που μπορεί να εμποδίζουν ένα ζευγάρι να αποκτήσει παιδί

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Πολλές φορές στην καθημερινή ζωή συγχέουμε το σύμπτωμα με τη νόσο. Ένα απλό παράδειγμα είναι ο βήχας ή ο πονοκέφαλος. Μπορεί να έχουν πολλά διαφορετικά αίτια.

  Υπογονιμότητα για μία γυναίκα σημαίνει ότι έχει τακτικές ερωτικές επαφές για τουλάχιστον ένα χρόνο (ή έξι μήνες αν είναι άνω των 35 ετών) αλλά δεν μπορεί να μείνει έγκυος. Ο όρος υπογονιμότητα όμως δεν εξηγεί για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Μπορεί μία γυναίκα να είναι απολύτως υγιής και το πρόβλημα να αφορά τον σύντροφό της.

  Υπάρχουν έξι βασικοί λόγοι που μπορεί να εμποδίζουν ένα ζευγάρι να αποκτήσει παιδί.
  1.   Ανωορρηξία
  2.   Ενδομητρίωση
  3.   Αποφραγμένες σάλπιγγες
  4.   Προβλήματα της μήτρας (πχ ινομυώματα)
  5.   Ανδρικός παράγων (πχ προβλήματα με το σπέρμα)
  6.   Ανεξήγητη υπογονιμότητα

  Έχουμε στη φαρέτρα μας πάρα πολλά "βέλη" για να αντιμετωπίσουμε την υπογονιμότητα πριν καταφύγουμε στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Αν για παράδειγμα μία γυναίκα έχει ασταθή κύκλο και δεν κάνει ωορρηξία, μπορεί απλώς να χρειάζεται να πάρει χάπια για να προκαλέσουμε ωορρηξία.

  Η θεραπεία της ενδομητρίωσης (είτε φαρμακευτική είτε χειρουργική είτε ο συνδυασμός τους) οδηγεί πολλές φορές σε φυσιολογική σύλληψη.

  Σε περίπτωση βλάβης των σαλπίγγων, πρέπει να εκτιμηθεί κατά πόσο αυτή επιδέχεται χειρουργική αποκατάσταση που θα οδηγούσε σε φυσιολογική σύλληψη ή αν χρειάζεται εξωσωματική γονιμοποίηση.

  Τα ινομυώματα επηρεάζουν τη γονιμότητα ανάλογα με τον αριθμό, τη θέση και το μέγεθός τους. Δεν είναι πάντα απαραίτητη η αφαίρεσή τους προκειμένου να μείνει μία γυναίκα έγκυος.

  Στις περιπτώσεις οριακών προβλημάτων του σπέρματος, η σπερματέγχυση (δηλαδή η επεξεργασία του σπέρματος και η τοποθέτησή του στη μήτρα την κατάλληλη στιγμή) μετά από φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών της γυναίκας μπορεί να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη.

  Η ανεξήγητη υπογονιμότητα είναι ένα είδος υπογονιμότητας που συναντάμε συχνά. Όλες οι εξετάσεις είναι καλές, αλλά το ζευγάρι δεν μπορεί να αποκτήσει παιδί. Η ανεξήγητη υπογονιμότητα είναι ακόμα πιο ψυχοφθόρα, γιατί το ζευγάρι δεν γνωρίζει τι συμβαίνει. Η αντιμετώπισή της περιλαμβάνει την σπερματέγχυση και την εξωσωματική γονιμοποίηση.
   
  Η άποψή μου
  Είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα ζευγάρια ότι οι αρχικές εξετάσεις για την υπογονιμότητα αναζητούν βασικές αιτίες όπως πχ σοβαρά προβλήματα με το σπέρμα ή τα ωάρια ή αποφραγμένες σάλπιγγες. Υπάρχουν όμως αμέτρητοι άλλοι παράγοντες που μπορεί να εμποδίζουν ένα ζευγάρι να αποκτήσει παιδί, χωρίς να είναι προφανείς (πχ γενετικές ανωμαλίες).

  Το σημαντικό είναι να καταφέρει ο γιατρός να βρει γιατί δεν μένει έγκυος η γυναίκα. Τότε εξατομικεύει την θεραπεία και τα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας είναι εντυπωσιακά. Πάνω από το 95% των υπογόνιμων ζευγαριών αποκτά τελικά παιδί, αρκεί να γίνει σωστή διάγνωση και να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ