Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Δεκ-2018 13:40

  Οι ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα μπορούν να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα

  Οι ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα μπορούν να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σήμερα, οι ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα μπορούν να ζήσουν περισσότερο και με καλύτερη υγεία από ότι στο παρελθόν. Και αυτό γιατί η ανάπτυξη νέων θεραπειών έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας σε αυξημένα ποσοστά επιβίωσης.

  Το πολλαπλό μυέλωμα είναι μια εμμένουσα και απειλητική για τη ζωή μορφή αιματολογικού καρκίνου στην οποία τα πλασματοκύτταρα – σημαντικά στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος – πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και συσσωρεύονται στον μυελό των οστών.

  Παρά το γεγονός πως πρόκειται για μία σπάνια μορφή καρκίνου, το πολλαπλό μυέλωμα είναι ο δεύτερος πιο συχνός αιματολογικός καρκίνος, με περισσότερα από 40.000 νέα περιστατικά ετησίως στην Ευρώπη. Η διάμεση ηλικία κατά τη διάγνωση είναι τα 72 έτη. Το 25% των ασθενών καταλήγει εντός ενός έτους από τη διάγνωση, ενώ σχεδόν το 40% των ατόμων καταλήγει εντός 5 ετών. Εντωμεταξύ, με την αύξηση που έχει σημειωθεί στο προσδόκιμο ζωής, η επίπτωση του πολλαπλού μυελώματος αναμένεται να αυξηθεί στην Ευρώπη κατά σχεδόν +30% έως το 2040.

  Το ποσοστό επιβίωσης έχει διπλασιαστεί από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 με τις νέες καινοτόμες θεραπείες. Παρ' όλα αυτά, το πολλαπλό μυέλωμα παραμένει μια ανίατη νόσος.

  Οι φάσεις της νόσου
  Το πολλαπλό μυέλωμα παραμένει μία ανίατη νόσος και σχεδόν όλοι οι ασθενείς θα παρουσιάσουν υποτροπή, που σημαίνει ότι ο καρκίνος επιστρέφει. Μετά από κάθε υποτροπή, οι ασθενείς ανταποκρίνονται προοδευτικά λιγότερο στις θεραπείες και έχουν μία όλο και πιο βραχεία διάρκεια ύφεσης μετά από κάθε γραμμή θεραπείας. Τελικά, οι ασθενείς σταματούν να παρουσιάζουν οποιαδήποτε ανταπόκριση (καθίστανται ανθεκτικοί) σε όλες τις θεραπευτικές επιλογές.

  Τι φέρνουν τα καινοτόμα φάρμακα
  Τα ποσοστά επιβίωσης στο πολλαπλό μυέλωμα έχουν αυξηθεί τέσσερις φορές πιο γρήγορα σε σύγκριση με όλους τους άλλους καρκίνους και δέκα φορές πιο γρήγορα σε σύγκριση με τον καρκίνο του μαστού.  (δεδομένα 2009–2011). Τα καινοτόμα φάρμακα δεν έχουν απλώς αυξήσει την επιβίωση αλλά έχουν βελτιώσει και την ποιότητα ζωής.

  πολλαπλό μυέλωμα 1

  Οι κλινικές δοκιμές για το πολλαπλό μυέλωμα έχουν τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία και +50 νέα φάρμακα για τη νόσο βρίσκονται επί του παρόντος σε φάση ανάπτυξης.

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ