Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Δεκ-2018 09:46

  Είναι η μεταβολομική η θεραπευτική μέθοδος του μέλλοντος;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Το μεταβολισμό τον γνωρίζουμε ως όρο. Αυτό που ίσως δε γνωρίζουμε είναι πως ο μεταβολισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με τη μεταβολομική. Ο πρώτος αναφέρεται στις χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στο σώμα με στόχο τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και τη διάσπασή της στα δομικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια και νουκλεϊκά οξέα). Για να συμβούν αυτές οι διαδικασίες, ο οργανισμός χρησιμοποιεί τα ένζυμα. Όλες οι παραπάνω αντιδράσεις ομαδοποιούνται σ’ αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν μεταβολικά μονοπάτια και, για να ολοκληρωθεί καθεμία, ο οργανισμός παράγει τους μεταβολίτες. Η μέτρηση συγκεκριμένων μεταβολιτών μπορεί να δώσει πολλές πληροφορίες για τις μεταβολικές διαδικασίες και η μέτρησή τους γίνεται με τη βοήθεια της μεταβολομικής.

  Γιατί μας ενδιαφέρει η μεταβολομική;

  Αν αναλογιστούμε πως κάθε διαδικασία του οργανισμού μας μπορεί να αξιολογηθεί μέσω των μεταβολιτών, τότε είναι φανερό πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μεταβολομική για να "διαβάσουμε" την κατάσταση κάθε οργάνου και κάθε συστήματος στο σώμα μας. Αυτή τουλάχιστον είναι η θεωρία, την οποία υποστηρίζουν και προσπαθούν να εφαρμόσουν πολλοί ειδικοί, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

  Επιπλέον, η μελέτη και η καταγραφή του μεταβολομικού προφίλ, των μεταβολιτών, μεγάλου αριθμού πληθυσμού θα μπορούσε να αποτελέσει έναν "οδηγό" για το πότε ένας οργανισμός λειτουργεί φυσιολογικά και πότε αποκλίνει, ανοίγοντας το δρόμο στη δυνατότητα έγκαιρων διαγνώσεων για πολλά νοσήματα, προτού καν αυτά εκδηλωθούν με συμπτώματα.

  Αυτό που μπορούμε να πούμε σήμερα είναι πως η επιστημονική κοινότητα έχει εναποθέσει πολλές από τις ελπίδες της στη μεταβολομική. Μέχρι στιγμής υπάρχει μια αρκετά αποτελεσματική τεχνολογία για να λαμβάνουμε πληροφορίες για το μεταβόλομα, ενώ περιμένουμε πως στο μέλλον θα εξελιχθούν πιο πρακτικές μορφές ανάλυσής του. Αυτές θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε βαθύτερα τη μοριακή βιολογία του οργανισμού και το ρόλο του μεταβολόματος στην υγεία του, ανοίγοντας στη συνέχεια το δρόμο για πολλές πρακτικές εφαρμογές αυτής της γνώσης στην πρόληψη και τη θεραπεία.

   

  Διαβάστε στο shape.gr τι να περιμένουμε από τη μεταβολομική στο μέλλον 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ