Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Δεκ-2018 11:59

  Θετικά αποτελέσματα για θεραπεία της νεοαγγειακής ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η νεοαγγειακή ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (nAMD) είναι η κύρια αιτία σοβαρής απώλειας όρασης και τύφλωσης σύμφωνα με το νόμο σε άτομα άνω των 65 ετών στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη, στην Αυστραλία και στην Ασία, επηρεάζοντας περίπου 20 με 25 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Η πάθηση παρατηρείται όταν σχηματίζονται παθολογικά αιμοφόρα αγγεία κάτω από την ωχρά κηλίδα, το τμήμα του αμφιβληστροειδούς που ευθύνεται για την οξεία, κεντρική όραση. Αυτά τα αιμοφόρα αγγεία είναι ευπαθή και παρουσιάζουν διαρροή υγρού, διαταράσσοντας τη φυσιολογική δομή του αμφιβληστροειδούς και τελικώς προκαλώντας βλάβη στην ωχρά κηλίδα.

  Τα συμπτώματα της nAMD
  Τα πρώιμα συμπτώματα νεοαγγειακής ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας (nAMD) συμπεριλαμβάνουν παραμόρφωση της όρασης ή μεταμορφοψία και δυσκολία του ατόμου να δει αντικείμενα καθαρά. Η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη είναι ουσιαστικές. Καθώς εξελίσσεται η νόσος, αυξάνεται η κυτταρική βλάβη με αποτέλεσμα να μειώνεται περαιτέρω η ποιότητα της όρασης. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απώλεια της κεντρικής όρασης, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην μπορεί να διαβάσει, να οδηγήσει ή να αναγνωρίσει οικεία πρόσωπα. Χωρίς θεραπεία, η όραση μπορεί να επιδεινωθεί ταχέως.

  Θετικά ευρήματα μελέτης για το brolucizumab
  Με ανακοίνωσή της η εταιρεία Novartis γνωστοποίησε επιπρόσθετα αποτελέσματα Φάσης ΙΙΙ για το brolucizumab από το δεύτερο έτος που επιβεβαίωσαν εκ νέου τα θετικά ευρήματα του πρώτου έτους για την αντιμετώπιση της nAMD. Το brolucizumab κάλυψε το κύριο καταληκτικό σημείο της μη κατωτερότητας έναντι του aflibercept όσον αφορά την καλύτερα διορθωμένη οπτική οξύτητα (BCVA) και εμφάνισε ανωτερότητα σε βασικές εκβάσεις όσον αφορά τον αμφιβληστροειδή κατά το πρώτο έτος (48 εβδομάδες). Τα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία κατά το δεύτερο έτος (96 εβδομάδες) επιβεβαίωσαν εκ νέου την ανωτερότητα του brolucizumab 6 mg στη μείωση του υγρού στον αμφιβληστροειδή που αποτελεί σημαντικό δείκτη της δραστηριότητας της νόσου σε ασθενείς με νεοαγγειακή ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας (nAMD).

  Τα ευρήματα από το δεύτερο έτος των HAWK και HARRIER έδειξαν ότι λιγότεροι ασθενείς με νεοαγγειακή ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας (nAMD) είχαν ενδοαμφιβληστροειδικό υγρό (IRF) ή/και υποαμφιβληστροειδικό υγρό (SRF) — βασικοί δείκτες που χρησιμοποιούνται από τους ιατρούς για να καθορίσουν τη συχνότητα ένεσης στην κλινική πρακτική — με το brolucizumab 6 mg έναντι του aflibercept στην εβδομάδα 96 [24% για το brolucizumab 6 mg έναντι του 37% για το aflibercept στην HAWK, 24% έναντι 39%, αντιστοίχως, στην HARRIER.

  Ο Dr. Pravin U. Dugel, Διευθύνων Εταίρος, Retinal Consultants of Arizona, Κλινικός Καθηγητής, Ινστιτούτο Roski Eye, Ιατρική Σχολή Keck, Πανεπιστήμιο Νότιας Καλιφόρνιας και κύριος ερευνητής και στις δύο μελέτες, δήλωσε: "Αυτά τα ευρήματα στο δεύτερο έτος επιβεβαιώνουν εκ νέου τα εξαιρετικά δεδομένα του πρώτου έτους για το brolucizumab σχετικά με τη μείωση του υγρού του αμφιβληστροειδούς, που είναι βασικός στόχος για τους ιατρούς που αναλαμβάνουν ασθενείς με νεοαγγειακή ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας (nAMD). Αυτά τα σταθερά αποτελέσματα συνεχίζουν να υποστηρίζουν το brolucizumab ως πιθανή νέα θεραπεία για τους ασθενείς με νεοαγγειακή ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας (nAMD).”

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ