Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Δεκ-2018 10:26

  "Αφετηρία μας ο άνθρωπος, στο επίκεντρο η επιστήμη"

  "Αφετηρία μας ο άνθρωπος, στο επίκεντρο η επιστήμη"
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αλλαγές στο κομμάτι της τιμολόγησης, παρεμβάσεις όσον αφορά τις υποχρεωτικές επιστροφές του clawback, μηχανισμός για την αξιολόγηση της καινοτομίας, όρια στη φαρμακευτική δαπάνη: η  εγχώρια αγορά φαρμάκου βρίσκεται για ακόμη μια φορά αντιμέτωπη με νέες προσκλήσεις, μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας αλλά και έπειτα από μια μακρά περίοδο συνεχών περικοπών.

  Η Πρόεδρος και Διευθ. Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου Έλενα Χουλιάρα μιλά στο Capital.gr για τις θέσεις της εταιρείας, τους στόχους της και τη δέσμευσή της απέναντι στους ασθενείς.

  Συνέντευξη στη Β. Κουρλιμπίνη

  Ποια είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο φαρμακευτικός κλάδος στην Ελλάδα σήμερα;
  Τα ζητήματα είναι σημαντικά και ποικίλουν. Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουμε επωμιστεί ένα μεγάλο και συνεχώς αυξανόμενο μέρος της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, λόγω της σοβαρής οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Με τις δυσβάσταχτες υψηλές επιστροφές, όμως, έχουμε φτάσει στο σημείο το ένα στα τρία φάρμακα να είναι ουσιαστικά δωρεάν.

  Αυτό συνιστά σοβαρή απειλή για το μέλλον του κλάδου.

  Ως AstraZeneca εστιάζουμε στην καινοτομία την οποία υπηρετούμε. Γι’ αυτό θεωρούμε θετική κίνηση από πλευράς του Υπουργείου Υγείας την εξαγγελθείσα σταδιακή απομείωση του τέλους εισόδου 25% για τα νέα καινοτόμα φάρμακα που θα ισχύσει από το 2019.

  Σαφώς όμως, αναμένουμε και άμεση νομοθέτηση αυτού του μέτρου, καθώς θεωρούμε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα συμβάλλει σταδιακά στην αποτροπή του κινδύνου μη κυκλοφορίας στη χώρα μας μιας νέας γενιάς φαρμάκων, κρίσιμων και χρήσιμων για τους ασθενείς.

  Επιπλέον, εκτιμούμε ότι πρέπει συνολικά η φαρμακευτική πολιτική να προσαρμοστεί ρεαλιστικά, στις ανάγκες των ασθενών. Ειδικότερα θεωρούμε ότι είναι ευθύνη της πολιτείας να διασφαλίζει επαρκείς διοικητικούς πόρους, έτσι ώστε οι διαδικασίες αποζημίωσης και αξιολόγησης (Health Technology Assessment – HTA) να επισπεύδονται προς όφελος της υγείας των πολιτών.

  Τα τελευταία χρόνια υπάρχει και επιβάρυνση για τους ασθενείς με την αυξανόμενη συμμετοχή τους και η απουσία διοικητικών πόρων καθυστερεί διαδικασίες αποζημίωσης και αξιολόγησης πολύ χρήσιμων φαρμάκων για τους ασθενείς.

  Πρόσφατα το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε αλλαγές στο ισχύον σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων; Ποιες είναι οι θέσεις της εταιρείας επί του θέματος;
  Καταρχάς, οι ανακοινώσεις κινούνται προς θετική κατεύθυνση, καθώς θεωρούμε ότι η αλλαγή στο σύστημα τιμολόγησης ήταν επιβεβλημένη. Τόσο η πρόβλεψη για την μία ανατιμολόγηση ετησίως όσο και η αναφορά στις τιμές στην Ευρωζώνη θα συμβάλλουν σε ένα βαθμό στην εξάλειψη των στρεβλώσεων που οφείλονται στις διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας και δεύτερον θα μειώσουν τη γραφειοκρατία ώστε να σημειώνονται λιγότερα λάθη στους υπολογισμούς με το αντίστοιχο κόστος.

  Ως AstraZeneca, θα προτιμούσαμε η αναφορά να γινόταν στις 3 και όχι στις 2 χαμηλότερες τιμές, καθώς η εμπειρία δείχνει ότι η επικράτηση ιδιαίτερα χαμηλών τιμών στην Ελλάδα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις, κυρίως όσον αφορά στην επάρκεια των φαρμάκων στην ελληνική αγορά αλλά και στην βιωσιμότητα τους όταν συνδυαστεί με τις ιδιαιτέρως υψηλές επιστροφές.

  Συγκεκριμένα για το clawback ποια είναι η θέση σας;
  Το clawback εισήχθη το 2012 ως προσωρινό μέτρο για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης. Δυστυχώς όμως, εξελίσσεται σε έναν μόνιμο μηχανισμό συγκάλυψης καταρχήν του γεγονότος ότι τα διαθέσιμα κονδύλια είναι ανεπαρκή και κατά δεύτερον των αδυναμιών να ελεγχθεί αποτελεσματικά η δαπάνη.

  Tα ποσά που καλούνται να καταβάλουν οι εταιρίες αυξάνονται κάθε χρόνο ανεξέλεγκτα χωρίς καμία δυνατότητα προβλεψιμότητας, με δραματικές επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών.

  Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας, ο υπολογισμός του  θα γίνεται κατά 75% βάσει μεριδίου αγοράς της εκάστοτε εταιρείας, και 25% βάσει του ρυθμού ανάπτυξης του προϊόντος στην αγορά, έναντι της αναλογίας 90%-10% που ίσχυε μέχρι σήμερα. Η εξέλιξη αυτή παρουσιάζεται ως μια "δικαιότερη" λύση αλλά στην πραγματικότητα διαιωνίζει και ενισχύει το πρόβλημα. Αυτό που χρειάζεται δεν είναι η αναδιανομή  του ποσοστού clawback, αλλά η εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων για τον έλεγχο του. Ο ορισμός ενός ανώτατου ορίου clawback σε ετήσια βάση καθώς και ο συνυπολογισμός των επενδύσεων σε κλινικές μελέτες για την τελική διαμόρφωση του εκτιμώ ότι θα ήταν ένα ενδιάμεσο μέτρο αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση.

  Ουσιαστικά, η πολιτεία αντιμετωπίζει το όφελος από την αυξανόμενη χρήση κάποιου φαρμακευτικού σκευάσματος - που προφανώς υποδηλώνει αναγνώριση από την πλευρά των θεράποντων ιατρών του κλινικού οφέλους του - μόνο ως αύξηση της δαπάνης, που επισύρει υψηλότερο clawback. Τιμωρεί, με άλλα λόγια και δεν επιβραβεύει.

  Ποια θεωρείτε ότι είναι τα οφέλη της καινοτομίας, τα προσκόμματα που παρουσιάζονται και εντέλει, υπάρχουν λύσεις;
  Η καινοτομία αποτελεί σημαντική επένδυση για το μέλλον. Είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων ερευνών και κλινικών μελετών. Η χορήγηση καινοτόμων φαρμάκων και η υιοθέτηση καινοτόμων θεραπειών συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας σειράς σημαντικών ασθενειών.  Η AstraZeneca στην Ελλάδα μόνο το 2018 επένδυσε σε κλινικές μελέτες περισσότερα από 4 εκατ. ευρώ.

  Η εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων σε συνδυασμό με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά 2,5 έτη.

  Επιπλέον, χρειάζεται να γίνει κατανοητό στη χώρα μας, ότι το εθνικό σύστημα υγείας κερδίζει σημαντικούς πόρους, καθώς αποφεύγεται η επιβάρυνση του συστήματος με περισσότερες ημέρες νοσηλείας, πραγματοποίηση χειρουργείων κλπ.

  Για όλους αυτούς τους λόγους, η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα πρέπει να παρέχεται ισότιμα και απρόσκοπτα.

  Θέλω να τονίσω ότι, σε συνέχεια της δημιουργίας μηχανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας - το οποίο θεωρούμε θετικό πρώτο βήμα -  πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή μία σειρά ουσιαστικών μέτρων που θα αξιολογούν αντικειμενικά τα νέα φάρμακα και θα ελέγχουν τη σπατάλη, ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων ασθενών.

  dw φάρμακα

  Η λύση προς όφελος των ασθενών και των εταιρειών του κλάδου μας είναι η αναπροσαρμογή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε ένα επίπεδο, που και να καλύπτονται οι ανάγκες όλων των ασθενών, και να μην απειλείται η βιωσιμότητα των εταιρειών.

  Κυρία Χουλιάρα, με ποιο τρόπο θεωρείτε ότι η σύσταση του PhRMA Innovation Forum μπορεί να βοηθήσει τη συνεργασία Πολιτείας – φαρμακευτικών εταιρειών;
  Για εμάς, η ύπαρξη του PIF είναι η απάντηση στην ανάγκη ενίσχυσης της φωνής της καινοτομίας στην Ελλάδα. Η λέξη που χρησιμοποιήσατε είναι το κλειδί: Συνεργασία. Ειδικά σε μία δυσμενή για τον κλάδο περίοδο, θεωρούμε ότι επιβάλλεται η συστράτευση όλων των φορέων για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου πλαισίου συνεργασίας και λειτουργίας όλων των εμπλεκόμενων στον φαρμακευτικό κλάδο.

  Στο PhRMA Innovation Forum (PIF) πιστεύουμε βαθιά ότι οι Έλληνες αξίζουν και δικαιούνται αναβαθμισμένη φαρμακευτική περίθαλψη και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγειονομικές κάλυψης. Στο πλαίσιο αυτό, εργαζόμαστε με στόχο τη δημιουργία καλύτερων και ποιοτικότερων συνθηκών πρόσβασης σε καινοτόμα φάρμακα και στην επίτευξη ενός εθνικού συμβολαίου αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης και σταθερότητας με την Πολιτεία.

  Το PIF βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και με τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), καθώς και με φορείς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών και τεχνογνωσίας, στοχεύουμε στην διαμόρφωση μίας επιτυχημένης και βιώσιμης πολιτικής για τον κλάδο μας.

  To τελευταίο διάστημα οι βιοδείκτες αποτελούν ένα σημαντικό θέμα προς συζήτηση μεταξύ των εταιρειών της φαρμακευτικής αγοράς και της Πολιτείας. Τι ισχύει εντέλει για το φλέγον ζήτημα της αποζημίωσής τους;
  Η εξέταση των βιοδεικτών παίζει κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου, την έγκαιρη διάγνωση και την επιλογή της κατάλληλης εξατομικευμένης θεραπείας για τους ασθενείς που έχουν ήδη διαγνωσθεί με την ασθένεια. Τέτοιου είδους προβλεπτικοί δείκτες έχουν ήδη αλλάξει ριζικά τις θεραπείες για διάφορες κατηγορίες καρκίνων όπως ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του μαστού και το μελάνωμα. Δυστυχώς στη χώρα μας δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη θεσμοθετημένη διαδικασία για την αποζημίωση των διαγνωστικών εξετάσεων βιοδεικτών.

  Ως AstraZeneca, έχουμε προτείνει στην πολιτεία τη διαμόρφωση ενός σταθερού πλαισίου ορθής αξιολόγησης των κλινικών και φαρμακοοικονομικών δεδομένων για την αποζημίωση των βιοδεικτών, την επικαιροποίηση συνολικά της λίστας με τους βιοδείκτες που αποζημιώνονται, καθώς και τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων τους.

  Αναφορικά με την AstraZeneca, ποιες είναι οι στρατηγικές προτεραιότητες που έχει θέσει η εταιρεία και τι σημαίνει για εσάς εταιρική υπευθυνότητα;
  Ο καθένας από εμάς, στην AstraZeneca, είναι βαθιά πεπεισμένος ότι κάθε μας πράξη θα πρέπει να έχει στο επίκεντρο της την επιστήμη. Με συνέπεια και ευθύνη, έχουμε δημιουργήσει ένα δυναμικό χαρτοφυλάκιο καινοτόμων φαρμάκων και θεραπειών για αναπνευστικές, καρδιαγγειακές, νεφρικές, μεταβολικές και ογκολογικές παθήσεις, το οποίο αναπτύσσουμε με ταχείς ρυθμούς.

  Στρατηγικός μας στόχος είναι όλοι οι ασθενείς να έχουν απρόσκοπτη και έγκαιρη πρόσβαση στις θεραπείες που χρειάζονται,  ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους και να αυξηθεί το προσδόκιμό της. Έχουμε πετύχει η AstraZeneca να αποτελεί συνώνυμο της αξιοπιστίας στην παροχή καινοτόμων φαρμάκων και θεραπειών και θέλουμε η ίδια αξιοπιστία να μας χαρακτηρίζει και ως συνομιλητές με την πολιτεία.

  Μέσω του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας "Responsible Science" υλοποιούμε δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία για την υγεία και την κοινωνία.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ