Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Οκτ-2018 11:21

  Θετικές εξελίξεις στον πρώιμο και μεταστατικό καρκίνο του μαστού

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Θετικές εξελίξεις, τόσο στον πρώιμο όσο και στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού που αφορά συγκεκριμένους τύπους της νόσου, ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO 2018) στο Μόναχο. Ο συνδυασμός ανοσοθεραπείας με χημειοθεραπεία για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, έδειξε ότι αυξάνει την συνολική επιβίωση, κατά 9,5 μήνες σε συγκεκριμένη ομάδα γυναικών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού.

  Επίσης, επιβεβαιώθηκαν τα θετικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση του πρώιμου HER2 θετικού καρκίνου του μαστού, καθώς γίνεται πλέον ξεκάθαρο πως με άλλο συνδυασμό φαρμάκων, επιτυγχάνεται μείωση των υποτροπών της νόσου στο μέλλον.

  Ο μεταστατικός, τριπλά αρνητικός, καρκίνος του μαστού που δεν έχει ορμονικούς υποδοχείς, αποτελεί το 15% του συνόλου των καρκίνων του μαστού και συνδέεται με τον κληρονομικό καρκίνο. Πλήττει συνήθως γυναίκες κάτω των 50 ετών, και όταν γίνεται μεταστατικός, έχει τη δυσμενέστερη πρόγνωση, με διάμεση επιβίωση μόλις 2 χρόνια. Έως τώρα, η μόνη λύση που είχαν στα χέρια τους οι ογκολόγοι ήταν η χημειοθεραπεία. Όμως ο συνδυασμός της ανοσοθεραπείας (Ατεζολιζουμάμπη) με τη χημειοθεραπεία πρώτης γραμμής (NAB-Πακλιταξέλη) σε πρόσφατη κλινική μελέτη (IΜpassion 130) -τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Νew England Journal of Medicine -άλλαξε τα δεδομένα. Στον τριπλά αρνητικό καρκίνο, η προσθήκη της ανοσοθεραπείας αύξησε τη συνολική επιβίωση για 9.5 μήνες στις γυναίκες που έχουν την υπερέκφραση της PDL-1 πρωτείνης, ενός βιοδείκτη που ανιχνεύεται στις ασθενείς με ειδική εξέταση. Η νέα θεραπευτική προσέγγιση γίνεται καλά ανεκτή από τις ασθενείς καθώς ο συνδυασμός του ανοσοθεραπευτικού φαρμάκου με την χημειοθεραπεία δεν αύξησε τις παρενέργειες.   

  Φρένο στις υποτροπές για τον πρώιμο HER2 θετικό καρκίνο του μαστού
  Όσον αφορά τον πρώιμο HER2 θετικό καρκίνο του μαστού, ο συνδυασμός χημειοθεραπείας με το μονοκλωνικό αντίσωμα (Τραστουζουμάμπη) ήταν γνωστός στους επιστήμονες εδώ και καιρό. Τα τελευταία χρόνια, αποφάσισαν να προσθέσουν στο θεραπευτικό αυτό σχήμα ακόμη ένα μονοκλωνικό αντίσωμα (Περτουζουμάμπη), για να επιτύχουν διπλό αποκλεισμό του HER2 υποδοχέα. Το αποτέλεσμα και σ' αυτή την περίπτωση ήταν να ωφεληθούν όλες οι ασθενείς, αλλά κυρίως όσες είχαν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν υποτροπή της νόσου, δηλαδή όσες είχαν αρνητικούς υποδοχείς ή και διηθημένους μασχαλιαίους λεμφαδένες. Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, αυτό που προσπαθούν και φαίνεται να πετυχαίνουν - με τον τριπλό αυτό συνδυασμό ουσιών, ως θεραπεία πρώτης γραμμής - είναι να μετατρέψουν μια δύσκολη νόσο, όπως ο πρώιμος καρκίνος του μαστού (διάγνωση σε αρχικά στάδια), σε νόσο που δεν θα υποτροπιάσει στο μέλλον, δηλαδή πρακτικά να οδηγήσουν αυτές τις γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μάστου σε ίαση.   

  Μεγαλύτερη εξατομίκευση, πιο αποτελεσματική θεραπεία
  Για τους επιστήμονες είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο καρκίνος του μαστού δεν είναι μια ασθένεια, αλλά μια σειρά από ασθένειες. Για το λόγο αυτό, στις μέρες μας οι βιοδείκτες είναι εξαιρετικά σημαντικοί για την διάγνωση αλλά και την πρόγνωση των ασθενών. Πρόκειται για εξειδικευμένες εξετάσεις που βασίζονται στη χρήση της μοριακής βιολογίας και έχουν ως στόχο να αποκαλύψουν από ποια συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, έχει προσβληθεί μία γυναίκα.

  Όμως, οι βιοδείκτες, πέρα από μια διάγνωση ακριβείας, συμβάλλουν και στη θεραπεία, καθώς καθοδηγούν τους γιατρούς στην καλύτερη δυνατή θεραπευτική επιλογή για την ασθενή τους. Η διάγνωση τούς βοηθά να δουν ποιες ασθενείς θα ωφεληθούν πραγματικά και ποιες όχι από συγκεκριμένες φαρμακευτικές δραστικές ουσίες, ώστε να μην υποβάλουν τις δεύτερες σε μια θεραπεία που δεν θα τις βοηθούσε ή θα μπορούσε ακόμη και να τις βλάψει.

  Στόχος των επιστημόνων, κάνοντας χρήση των βιοδεικτών, είναι να αυξήσουν τη δεξαμενή των ασθενών που θα δουν πραγματικό όφελος από τις θεραπείες και να βοηθήσουν αυτές τις ασθενείς, για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν εξατομικευμένες λύσεις.   

  Στόχος να μειωθεί το κόστος των αντικαρκινικών φαρμάκων
  Οι ειδικοί τόνισαν τέλος ότι η σύγχρονη τεχνολογία, τους βοηθά πλέον να "χτίζουν" γνώση, απαραίτητη για να οδηγηθούν σε διαφορετικούς δρόμους στην έρευνα και την ανακάλυψη νέων θεραπειών, όπως συνέβη με την ανοσοθεραπεία. Στις μέρες μας, η γνώση αυτή γίνεται κατανοητή με μεγαλύτερη ευκολία, καθώς οι ερευνητές βρίσκονται μπροστά σε ένα τεράστιο όγκο δεδομένων τα οποία προέρχονται μόλις κατά 5% από τις κλινικές μελέτες και κατά 95% από την συλλογή και ανάλυση δεδομένων πραγματικής κλινικής πρακτικής, δηλαδή δεδομένα από την καθημερινή κλινική πράξη και την εικόνα που έχουν οι γιατροί για τους ασθενείς τους. Η μεγάλη αυτή δεξαμενή πληροφορίας συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της δράσης ενός φαρμάκου, κάτι που μαζί με επιλογή των πλέον κατάλληλων ασθενών, γι' αυτό θα ελαττώσει και το κόστος του. Εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς είναι γνωστό ότι σήμερα τα περισσότερα αντικαρκινικά φάρμακα είναι ακριβά για τα συστήματα υγείας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  23:59 10/12

  Έξυπνα τρικ για να μην ανέβει η ζυγαριά στις γιορτές

  Μπορεί στις γιορτές να προβλέπεται μια διατροφική απόκλιση από τα συνηθισμένα, όμως υπάρχουν τρόποι να μην πάρετε βάρος.

  13:30 06/12

  Απαντήσεις για τη διατήρηση γονιμότητας σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού

  Η ενημέρωση και η έγκαιρη συνάντηση με έναν ιατρό αναπαραγωγής δίνουν τη δυνατότητα να έχουν την επιλογή να γίνουν μητέρες.

  11:30 03/12

  6 έξυπνα τρικ για να τρώτε λιγότερο!

  Πως να μην αποσπάται η προσοχή σας και να αφήνετε λίγη τροφή στο πιάτο.

  23:59 02/12

  Έξι tips για να ξεκολλήσετε το μεταβολισμό σας

  Κάποιες φορές τα τελευταία κιλά απλά δε φεύγουν! Τι μπορείτε να κάνετε;

  13:57 02/12

  Πειραματικό τεστ ούρων για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη μπορεί να φέρει επανάσταση

  Το νέο υπό δοκιμή τεστ έως τώρα έχει δοκιμαστεί μόνο σε 14 άνδρες.

  10:50 02/12

  Eνδομητρίωση: προκαλεί υπογονιμότητα;

  Η ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα με διάφορους τρόπους.

  23:59 01/12

  5 μυστικά για να βάλετε οριστικό τέλος στις κακές συνήθειες

  Με ένα καλό πρωινό και λίγη οργάνωση για τα γεύματα της ημέρας μπορούμε να βελτίωσουμε τη διατροφή και το σώμα μας!

  14:01 28/11

  Μελέτες POLYP 1 και POLYP: Η ομαλιζουμάμπη μείωσε σημαντικά τους ρινικούς πολύποδες

  Καθώς και τα συμπτώματα συμφόρησης σε ενήλικες με χρόνια ρινοκολπίτιδα.

  11:30 27/11

  AstraZeneca Ελλάδας: 30 χρόνια ουσιαστικής συμβολής στην Υγεία, 30 χρόνια δίπλα στον Έλληνα ασθενή

  Μέχρι το 2022 προγραμματίζεται η κυκλοφορία 10 νέων καινοτόμων θεραπειών που στοχεύουν σε 21 ενδείξεις.

  15:15 25/11

  Νέα μη επεμβατική τεχνική μπορεί σύντομα να αντικαταστήσει την αμνιοπαρακέντηση

  Οι επιστήμονες πήραν με ένα βαμβακοφόρο στυλεό κύτταρα του πλακούντα.

  14:11 22/11

  Οι εξελίξεις στη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος και του λεμφώματος Hodgkin’s

  Παρουσιάστηκαν σε δορυφορικό συμπόσιο που διοργάνωσε η φαρμακευτική εταιρεία TAKEDA Hellas.

  23:59 19/11

  Να πως θα μειώσετε το αλάτι... χωρίς να το καταλάβετε

  Έρευνες δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες υποφέρουν από υπέρταση.

  11:30 18/11

  Ποιες τροφές και συμπληρώματα διατροφής ενισχύουν τη γονιμότητα;

  Τα συστατικά που βοηθούν στην επίτευξη της εγκυμοσύνης και που θα τα βρούμε.

  23:59 14/11

  6 συμβουλές για σταθερό σάκχαρο στο αίμα

  Η σταθεροποίηση του σακχάρου είναι το μυστικό για να παραμείνoυμε υγιείς λένε οι έρευνες.