Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Οκτ-2018 10:40

  Οι άνδρες παράγουν καλύτερης ποιότητας σπέρμα το φθινόπωρο και την άνοιξη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το άρθρο επιμελήθηκε ο Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Μπορεί οι άνδρες να είναι πιο γόνιμοι το φθινόπωρο και την άνοιξη;  Μεγάλη αμερικανική έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες παράγουν καλύτερο σπέρμα τις δύο αυτές εποχές του χρόνου. 

  Ερευνητές ανέλυσαν δείγματα σπέρματος που ελήφθησαν από 29.000 άνδρες σε περίοδο 17 ετών και συνέκριναν την ποιότητα του σπέρματος σε σχέση με τη χρονική στιγμή λήψης των δειγμάτων.

  Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai, της Νέας Υόρκης διαπίστωσαν ότι ο συνολικός αριθμός κινούμενων σπερματοζωαρίων ήταν υψηλότερος την άνοιξη, ενώ το πλήθος των σπερματοζωαρίων με κανονικό σχήμα (φυσιολογική μορφολογία)  ήταν μεγαλύτερο το φθινόπωρο.

  Αυτή είναι η μεγαλύτερη αναδρομική μελέτη της ποιότητας των σπερματοζωαρίων μέχρι σήμερα και τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Ντένβερ.

  Ο επικεφαλής  της έρευνας Δρ Taraneh Nazem, δήλωσε: "Σε αυτή την πολύ μεγάλη αναδρομική μελέτη διαπιστώσαμε ότι η ποιότητα του σπέρματος είναι υψηλότερη το φθινόπωρο και την άνοιξη. Είναι πιθανό η γονιμότητα των ανδρών να είναι καλύτερη σε αυτές τις εποχές, αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να μάθουμε αν αυτό επηρεάζει τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης".

  Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ποιότητα των σπερματοζωαρίων θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη τα Χριστούγεννα και την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, καθώς οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πίνουν περισσότερο και να ασκούνται λιγότερο. Θεωρούν επίσης ότι είναι πιθανό ο ήπιος καιρός της άνοιξης και του φθινοπώρου να βοηθά το σπέρμα να παραμείνει σε χαμηλότερη θερμοκρασία και να μην υποστεί βλάβες. 

  Ο Δρ Nazem είπε ότι οι άνδρες θα πρέπει να προσπαθούν να έχουν σταθερή διατροφή και πρόγραμμα άσκησης όλο τον χρόνο. 

  Την άνοιξη οι άνδρες είχαν κατά μέσο όρο 117 εκατομμύρια κινούμενα σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο, σημαντικά αυξημένος αριθμός σε σχέση με τα 112 εκατομμύρια το καλοκαίρι. Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι ο αριθμός σπερματοζωαρίων κανονικού σχήματος ήταν υψηλότερος το φθινόπωρο.

  Ο Δρ Nazem πρόσθεσε: "Ίσως το φθινόπωρο και η άνοιξη να είναι λίγο πιο ισορροπημένες εποχές, οι θερμοκρασίες είναι πιο ήπιες και οι άνθρωποι είναι ακόμα έξω και πιο δραστήριοι σε σχέση με τον χειμώνα". 

  ι άνδρες θα πρέπει να δουν τις καθημερινές συνήθειες που έχουν αυτές τις εποχές –ειδικά στη διατροφή και την άσκηση- και να προσπαθήσουν να διατηρήσουν έναν παρόμοιο τρόπο ζωής όλο το χρόνο".
   
  Ο καθηγητής Allan Pacey, ερευνητής στον τομέα της ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, δήλωσε: "Αυτή είναι σίγουρα η μεγαλύτερη μελέτη και επιβεβαιώνει ότι η ποιότητα των σπερματοζωαρίων είναι χειρότερη τους καλοκαιρινούς μήνες. Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα ".

  Η άποψή μου
  Πρόκειται για μία μεγάλη αναδρομική έρευνα παρατήρησης. Πιθανόν η μελέτη να περιλαμβάνει μόνον άνδρες στα πλαίσια της διερεύνησης της γονιμότητας τους και επόμενα να μην ανταποκρίνεται στο γενικό πληθυσμό.Η μεγάλη διάρκεια της μελέτης και ο αριθμός των βιολόγων που ανέλυσαν τα δείγματα σπέρματος εισάγει στη μελέτη μία μεταβλητότητα που εξαρτάται από τον παρατηρητή. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα επίσης έχουν αλλάξει αρκετές φορές οι φυσιολογικές τιμές των παραμέτρων του σπέρματος.

  Το γεγονός ότι απαιτούνται σχεδόν τρεις μήνες για την παραγωγή των σπερματοζωαρίων περιπλέκει περαιτέρω την αναζήτηση των περιβαλλοντικών παραγόντων που ευθύνονται για τις ευρεθείσες διαφορές του σπέρματος κατά τις διάφορες εποχές. Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να δούμε αν τα αποτελέσματα αυτά σχετίζονται με τη γονιμότητα των ανδρών στις διάφορες εποχές του χρόνου.
   
  Πηγές: https://www.telegraph.co.uk/news/2018/10/13/men-may-fertile-spring-autumn-sperm-seasonal/

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ