Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Οκτ-2018 08:00

  Έγκριση επικουρικής θεραπείας για το θετικό σε μετάλλαξη BRAF V600 μελάνωμα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των ασθενών με μελάνωμα σταδίου III είναι πιθανό να παρουσιάσουν υποτροπή σε στάδιο IV κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η Novartis ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την νταμπραφενίμπη σε συνδυασμό με τραμετινίμπη ως επικουρική θεραπεία για τους ασθενείς σταδίου ΙΙΙ με θετικό σε μετάλλαξη BRAF V600 μελάνωμα μετά από πλήρη χειρουργική εκτομή.

  Αυτή η έγκριση, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, είναι η τρίτη για την νταμπραφενίμπη σε συνδυασμό με την τραμετινίμπη στην Ευρώπη για διάφορους τύπους όγκων που εμφανίζουν υψηλά επίπεδα μετάλλαξης BRAF.  

  Η έγκριση βασίζεται στα αποτελέσματα από την παγκόσμια μελέτη Φάσης III COMBI-AD στην οποία εντάχθηκαν περισσότεροι από 870 ασθενείς με μελάνωμα σταδίου III και μετάλλαξη BRAF V600E/K που δεν είχαν λάβει προηγούμενη αντινεοπλασματική θεραπεία και οι οποίοι τυχαιοποιήθηκαν εντός 12 εβδομάδων μετά από πλήρη χειρουργική εκτομή.

  Το γονίδιο BRAF ανήκει σε μια κατηγορία γονιδίων που ονομάζονται ογκογονίδια και φέρει πληροφορίες για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που συμβάλλει στην μετάδοση χημικών σημάτων από το εξωτερικό του κυττάρου στον πυρήνα του κυττάρου. Αυτή η πρωτεΐνη αποτελεί μέρος του μονοπατιού σηματοδότησης που είναι γνωστό ως μονοπάτι RAS/MAPK και το οποίο ελέγχει αρκετές σημαντικές κυτταρικές λειτουργίες.

  Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων γνωμοδότησε θετικά συνιστώντας την έγκριση του συνδυασμού νταμπραφενίμπη + τραμετινίμπη τον Ιούλιο και ο συνδυασμός εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη συμπληρωματική θεραπεία του μελανώματος τον Απρίλιο του 2018.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ