Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Οκτ-2018 09:57

  Ξέρετε πόσο εύκολο είναι να προλάβετε το εγκεφαλικό επεισόδιο;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Νιώσε τον παλμό, μας παροτρύνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία στο πλαίσιο των δράσεών της για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη των Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων. 

  Η μέτρηση του σφυγμού, μία πολύ απλή διαδικασία που μπορεί να γίνει στο σπίτι ή το γραφείο, αποτελεί σωτήριο μέτρο πρόληψης για την πρόκληση κολπικής μαρμαρυγής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο. 

  Παρακολουθήστε τους ρυθμούς της καρδιάς σας – Μειώστε την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου

  Είναι ρυθμικοί οι χτύποι της καρδιάς σας; Είναι σταθεροί οι καρδιακοί παλμοί σας;
  Έχετε αρρυθμίες; Αν έχετε ακανόνιστο σφυγμό ενδέχεται να οφείλεται στην κολπική μαρμαρυγή, η οποία είναι η πιο συχνή διαταραχή του ρυθμού της καρδιάς και σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Σύμφωνα με στοιχεία από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, τα δύο αυτά σχετίζονται άμεσα: Μεταξύ των ασθενών που υπέστησαν ισχαιμικό ΑΕΕ, το 20-30% έπασχε από κολπική μαρμαρυγή, η οποία διαγνώστηκε είτε πριν, είτε κατά τη διάρκεια του επεισοδίου ή μετά από αυτό. Στην κολπική μαρμαρυγή, οι κόλποι της καρδιάς δεν συστέλλονται συντονισμένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αίμα στην καρδιά να μην κυκλοφορεί κανονικά και να ενδέχεται να σχηματιστούν θρόμβοι. Οι θρόμβοι αυτοί μπορεί να μεταφερθούν με το αίμα στα αγγεία του εγκεφάλου και να προκαλέσουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

  Έγκαιρη διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής

  Εάν δεν είναι κανονικός ο καρδιακός παλμός σας, ενδέχεται να πάσχετε από κολπική μαρμαρυγή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πιο συχνό σύμπτωμα είναι ένα αίσθημα ακανόνιστων παλμών. Άλλα συμπτώματα ενδέχεται να παρουσιάζονται ως αίσθημα παλμών με δυσφορία ή πόνο στο στήθος, κόπωση, μειωμένη ικανότητα φυσικής δραστηριότητας, ζάλη και, ορισμένες φορές, λιποθυμία.

  Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να είναι παροξυσμική, δηλαδή να εμφανίζεται περιστασιακά. Κατά συνέπεια, ενδέχεται να είναι δύσκολη η διάγνωση της από τον γιατρό σας, καθώς μπορεί να μην έχετε συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής κατά την επίσκεψη. Υπάρχει επίσης περίπτωση να πάσχετε από ασυμπτωματική κολπική μαρμαρυγή, η οποία όμως εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη για τον εγκέφαλο. Επομένως, ο απλούστερος τρόπος διάγνωσης της κολπικής μαρμαρυγής είναι η τακτική ψηλάφηση του καρδιακού παλμού σας.
   
  Απλές οδηγίες για τη ψηλάφηση του καρδιακού παλμού σας

  Μπορείτε να αναγνωρίσετε την κολπική μαρμαρυγή ψηλαφώντας τους παλμούς της καρδιάς. Πώς θα μετρήσετε τον καρδιακό παλμό σας:

  Καθίστε σε έναν ήσυχο χώρο, Εντοπίστε το σφυγμό σας πιέζοντας με δύο δάκτυλα (δείκτη και μέσο) στον καρπό σας, κάτω από τον αντίχειρα.

  Ελέγξτε εάν οι παλμοί σας είναι σταθεροί ή ακανόνιστοι. Είναι πιο εύκολο εάν μετράτε μεγαλόφωνα ή εάν λέτε "τώρα" σε κάθε παλμό.

  Εφόσον αισθάνεστε καθαρά τον παλμό σας, ξεκινήστε να μετράτε κρατώντας χρόνο. Για μεγαλύτερη ακρίβεια, μετρήστε για ένα ολόκληρο λεπτό. Ωστόσο, μπορείτε να μετρήσετε για 30 δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, να πολλαπλασιάσετε τον αριθμό των παλμών επί δύο για να υπολογίσετε τους παλμούς ανά λεπτό. 

  Οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί είναι 60-80 σε ηρεμία και είναι ρυθμικοί. Ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός μπορεί να σημαίνει την ύπαρξη κολπικής μαρμαρυγής και αποτελεί σημαντικό λόγο να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.
   

  Η ενημερωτική εκστρατεία "ΝΙΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΛΜΟ" με την ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer Hellas.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ