Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Οκτ-2018 09:57

  Ξέρετε πόσο εύκολο είναι να προλάβετε το εγκεφαλικό επεισόδιο;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Νιώσε τον παλμό, μας παροτρύνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία στο πλαίσιο των δράσεών της για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη των Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων. 

  Η μέτρηση του σφυγμού, μία πολύ απλή διαδικασία που μπορεί να γίνει στο σπίτι ή το γραφείο, αποτελεί σωτήριο μέτρο πρόληψης για την πρόκληση κολπικής μαρμαρυγής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο. 

  Παρακολουθήστε τους ρυθμούς της καρδιάς σας – Μειώστε την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου

  Είναι ρυθμικοί οι χτύποι της καρδιάς σας; Είναι σταθεροί οι καρδιακοί παλμοί σας;
  Έχετε αρρυθμίες; Αν έχετε ακανόνιστο σφυγμό ενδέχεται να οφείλεται στην κολπική μαρμαρυγή, η οποία είναι η πιο συχνή διαταραχή του ρυθμού της καρδιάς και σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Σύμφωνα με στοιχεία από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, τα δύο αυτά σχετίζονται άμεσα: Μεταξύ των ασθενών που υπέστησαν ισχαιμικό ΑΕΕ, το 20-30% έπασχε από κολπική μαρμαρυγή, η οποία διαγνώστηκε είτε πριν, είτε κατά τη διάρκεια του επεισοδίου ή μετά από αυτό. Στην κολπική μαρμαρυγή, οι κόλποι της καρδιάς δεν συστέλλονται συντονισμένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αίμα στην καρδιά να μην κυκλοφορεί κανονικά και να ενδέχεται να σχηματιστούν θρόμβοι. Οι θρόμβοι αυτοί μπορεί να μεταφερθούν με το αίμα στα αγγεία του εγκεφάλου και να προκαλέσουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

  Έγκαιρη διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής

  Εάν δεν είναι κανονικός ο καρδιακός παλμός σας, ενδέχεται να πάσχετε από κολπική μαρμαρυγή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πιο συχνό σύμπτωμα είναι ένα αίσθημα ακανόνιστων παλμών. Άλλα συμπτώματα ενδέχεται να παρουσιάζονται ως αίσθημα παλμών με δυσφορία ή πόνο στο στήθος, κόπωση, μειωμένη ικανότητα φυσικής δραστηριότητας, ζάλη και, ορισμένες φορές, λιποθυμία.

  Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να είναι παροξυσμική, δηλαδή να εμφανίζεται περιστασιακά. Κατά συνέπεια, ενδέχεται να είναι δύσκολη η διάγνωση της από τον γιατρό σας, καθώς μπορεί να μην έχετε συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής κατά την επίσκεψη. Υπάρχει επίσης περίπτωση να πάσχετε από ασυμπτωματική κολπική μαρμαρυγή, η οποία όμως εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη για τον εγκέφαλο. Επομένως, ο απλούστερος τρόπος διάγνωσης της κολπικής μαρμαρυγής είναι η τακτική ψηλάφηση του καρδιακού παλμού σας.
   
  Απλές οδηγίες για τη ψηλάφηση του καρδιακού παλμού σας

  Μπορείτε να αναγνωρίσετε την κολπική μαρμαρυγή ψηλαφώντας τους παλμούς της καρδιάς. Πώς θα μετρήσετε τον καρδιακό παλμό σας:

  Καθίστε σε έναν ήσυχο χώρο, Εντοπίστε το σφυγμό σας πιέζοντας με δύο δάκτυλα (δείκτη και μέσο) στον καρπό σας, κάτω από τον αντίχειρα.

  Ελέγξτε εάν οι παλμοί σας είναι σταθεροί ή ακανόνιστοι. Είναι πιο εύκολο εάν μετράτε μεγαλόφωνα ή εάν λέτε "τώρα" σε κάθε παλμό.

  Εφόσον αισθάνεστε καθαρά τον παλμό σας, ξεκινήστε να μετράτε κρατώντας χρόνο. Για μεγαλύτερη ακρίβεια, μετρήστε για ένα ολόκληρο λεπτό. Ωστόσο, μπορείτε να μετρήσετε για 30 δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, να πολλαπλασιάσετε τον αριθμό των παλμών επί δύο για να υπολογίσετε τους παλμούς ανά λεπτό. 

  Οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί είναι 60-80 σε ηρεμία και είναι ρυθμικοί. Ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός μπορεί να σημαίνει την ύπαρξη κολπικής μαρμαρυγής και αποτελεί σημαντικό λόγο να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.
   

  Η ενημερωτική εκστρατεία "ΝΙΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΛΜΟ" με την ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer Hellas.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:58 23/09

  1 στους 5 φορείς κορονοϊού είναι ασυμπτωματικός

  Το ποσοστό των πραγματικά ασυμπτωματικών με κορονοϊό δεν ξεπερνά το 20%, υποστηρίζει ελβετική μελέτη.

  08:52 23/09

  COVID-19 σε παιδιά και σε ενήλικες: Οι διαφορές και πώς μας βοηθούν να κατανοήσουμε τη νόσο

  Οι διαφορές στην ανοσολογική αντίδραση στην COVID-19 στα παιδιά και στους ενήλικες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

  09:57 22/09

  Προσδόκιμο επιβίωσης: Ένα βήμα πίσω εξαιτίας του νέου κορονοϊού

  Η Covid-19 μπορεί να προκαλέσει προσωρινές μειώσεις στο προσδόκιμο ζωής σε πολλές χώρες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

  09:22 22/09

  Νέα δεδομένα για την κλαδριβίνη για την θεραπεία σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση

  Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ACTRIMS-ECTRIMS MSVirtual2020 αναδεικνύουν την ταχεία έναρξη δράσης και την αποδεδειγμένη ασφάλεια μετά την έγκριση.

  23:59 21/09

  Τι να φάτε για να περάσει ο πονόλαιμος;

  Και όχι, δεν θα συστήσουμε πάλι την κοτόσουπα (παρότι και αυτή ανήκει στις "θεραπευτικές" τροφές για το κρυολόγημα).

  09:04 21/09

  Η διατροφή που θα μας βοηθήσει να μεγαλώσουμε με υγεία

  Η φυτοφαγική ή vegan διατροφή μπορεί να "εξασφαλίσει" καλύτερη υγεία μεγαλώνοντας, μειώνοντας τις πιθανότητες για διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα.

  09:01 21/09

  Rapid τεστ για COVID-19: Είναι αξιόπιστα;

  H ανάπτυξη γρήγορων test επιτρέπει την σημαντική μείωση του χρόνου λήψης αποφάσεων για προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

  08:50 21/09

  Λιθίαση ουροποιητικού: Μύθοι και πραγματικότητα

  Επηρεάζουν τα γαλακτοκομικά τις πέτρες στα νεφρά; Βοηθάει το νερό; Ο Δρ Αθανάσιος Βούλγαρης, χειρουργός ουρολόγος, απαντά.

  09:24 18/09

  Γρίπη 2020: Η παράπλευρη ωφέλεια από την εφαρμογή μέτρων για τον κορονοϊό

  Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα η εποχική γρίπη στο νότιο ημισφαίριο και στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής φέτος, χάρη στα μέτρα για τον κορονοϊό.

  09:20 18/09

  Τι δείχνουν τα στοιχεία για τη χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες σε ασθενείς με COVID-19

  Πολλές ερευνητικές ομάδες παγκοσμίως -και στην Ελλάδα- ερευνούν σήμερα εάν η μέθοδος αυτή είναι αποτελεσματική και ασφαλής ως θεραπεία για την COVID-19.

  08:47 18/09

  1 στα 100 Ελληνόπουλα εμφανίζουν διαταραχή αυτιστικού φάσματος

  Ο αριθμός αυτός προκύπτει από την πρώτη Εθνική Επιδημιολογική Έρευνα που πραγματοποιείται στη χώρα μας για τον αυτισμό.

  09:51 17/09

  Μπορεί το κινητό να γίνει Δούρειος Ίππος για τον κορονοϊό;

  Τα κινητά μας τηλέφωνα αποτελούν εστία μικροβίων, σύμφωνα με μετα-ανάλυση. Και όπως πιστεύουν οι ειδικοί, μπορεί να συμβάλλουν στην εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

  09:20 17/09

  Φοράτε γυαλιά; Κινδυνεύετε λιγότερο από τον κορονοϊό!

  Όσοι φοράνε γυαλιά έχουν μικρότερη πιθανότητα να αρρωστήσουν από Covid-19, υποστηρίζει κινεζική μελέτη.

  09:16 17/09

  Κάπνισμα vs θερμαινόμενα προϊόντα: 4 ερωτήσεις και απαντήσεις

  Οι διαφορές μεταξύ του καπνού του τσιγάρου όταν καίγεται και του αερολύματος προϊόντος θερμαινόμενου καπνού, σύμφωνα με τις απαντήσεις των ειδικών της Philip Morris International.

  14:37 16/09

  Κορυφαίες βιοφαρμακευτικές εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους προς όφελος της Επιστήμης

  Εννέα Διευθύνοντες Σύμβουλοι υπέγραψαν ιστορική δέσμευση ότι θα συνεχίσουν να θέτουν την ασφάλεια και την ευεξία των εμβολιαζόμενων ως πρώτη προτεραιότητα στην ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων κατά της...

  09:12 16/09

  Δωρεάν εξέταση PSA – γιατί η πρόληψη για τις παθήσεις του προστάτη είναι σημαντική

  Εξεταστείτε δωρεάν από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της νέας εκστρατείας ενημέρωσης για τις παθήσεις του προστάτη και του ουροποιητικού συστήματος.