Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Οκτ-2018 09:46

  Γιατί άξιζε η ανοσοθεραπεία το βραβείο Νόμπελ;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δύο ανοσολόγοι, ο Αμερικανός Τζέιμς Π. Άλισον και ο Ιάπωνας Τασούκου Χόνζο βραβεύτηκαν πριν από μερικές ημέρες με το Νόμπελ Ιατρικής για τις έρευνές τους στον τομέα της ανοσοθεραπείας που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του επιθετικού καρκίνου.

  "Ενισχύοντας την ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα οι δύο επιστήμονες που βραβεύονται με τον Νόμπελ φέτος θέσπισαν μία νέα αρχή στην αντιμετώπιση του καρκίνου", σημειώνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής του Νόμπελ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης.

  Ανοσοθεραπεία, ένα νέο "όπλο" για τους ογκολόγους

  "Η ανοσοθεραπεία", εξηγεί η Φλώρα Σταυρίδη, Παθολόγος-Oγκολόγος MD, MSc, MRCP, Συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ και Διευθύνων Σύμβουλος Care and Cure Oncology Center, "χρησιμοποιούνταν εδώ και μερικές δεκαετίες, ωστόσο σαν θεραπεία θεωρούνταν ανεπαρκής και επισφαλής. Τα δεδομένα αυτά άλλαξαν τα τελευταία χρόνια μετά από εκτενή έρευνα πάνω στον τομέα αυτό". Η σύλληψη της δράσης της είναι απλή. Η ανοσοθεραπεία δρα "ενεργοποιώντας" τον ίδιο τον οργανισμό του πάσχοντος προκειμένου να "παλέψει" τα καρκινικά κύτταρα,  ενεργοποιώντας πάλι τα "φρένα" στην αποτελεσματική άμυνα του οργανισμού που επιβάλλουν τα καρκινικά κύτταρα. 

  Ουσιαστικά η ανοσοθεραπεία είναι ένα "αντίδοτο" στην δράση των καρκινικών κυττάρων πάνω στην άμυνα του οργανισμού.

  Τα βασικά πλεονεκτήματα της ανοσοθεραπείας

  Διαφέρει σημαντικά από την χημειοθεραπεία μια και δεν προκαλεί τις συστηματικές παρενέργειές της, δηλαδή κόπωση, αδυναμία, αλωπεκία. Μπορεί να χορηγηθεί σε εξωτερική βάση χωρίς να απαιτείται νοσηλεία ενώ δίνεται με ασφάλεια και σε ηλικιωμένους ασθενείς με σημαντική συννοσηρότητα.

  Μορφές καρκίνου όπου είναι αποτελεσματική 

  Σήμερα, η ανοσοθεραπεία χρησιμοποιείται με εξαιρετικά αποτελέσματα, στον μεταστατικό καρκίνο πνεύμονα, μελάνωμα , καρκίνο νεφρού, ουροδόχου κύστεως και σε κάποιες περιπτώσεις στον καρκίνο παχέος εντέρου, παγκρέατος και στομάχου. Μάλιστα στον καρκίνο πνεύμονα και ουροδόχου κύστεως, δυνητικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως 1ης γραμμής θεραπεία εφ’ όσον πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις.

  Τι περιμένουμε στο μέλλον από την ανοσοθεραπεία

  Τα τελευταία χρόνια, όπως μας εξηγεί η Φλώρα Σταυρίδη γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί η ανοσοθεραπεία ως θεραπευτική επιλογή είτε σε συνδυασμούς είτε πρωιμότερα στην θεραπευτική γραμμή  των νεοπλασμάτων. Μια δεύτερη σημαντική πτυχή της έρευνας των ειδικών είναι να αναζητηθούν βιοδείκτες προκειμένου  να διαπιστωθεί ποιοι ασθενείς τελικά ωφελούνται από την ανοσοθεραπεία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ