Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Οκτ-2018 13:45

  Το συχνό σεξ βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το άρθρο επιμελήθηκε ο Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Συνήθως συνιστούμε στους άνδρες που πρόκειται να δώσουν σπέρμα για εξωσωματική γονιμοποίηση, να απέχουν από το σεξ τις προηγούμενες μέρες. Η πρακτική αυτή τίθεται υπό αμφισβήτηση

  Νέα έρευνα έδειξε ότι τα ποσοστά εμφύτευσης του εμβρύου, κλινικής εγκυμοσύνης και γεννήσεων ύστερα από εξωσωματική είναι σημαντικά αυξημένα όταν ο άνδρας είχε εκσπερματώσει λίγες ώρες πριν δώσει το καινούριο δείγμα σπέρματος που θα χρησιμοποιηθεί για να γονιμοποιηθούν τα ωάρια. 

  Κινέζοι επιστήμονες από το Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Νοσοκομείου Shengjing δημοσίευσαν έρευνα στην οποία συμμετείχαν 500 ζευγάρια και ανατρέπει τα δεδομένα σχετικά με την πεποίθηση ότι ο άνδρας πρέπει να απέχει από το σεξ πριν δώσει το δείγμα σπέρματος που θα χρησιμοποιηθεί στην εξωσωματική γονιμοποίηση. 

  "Εδώ και χρόνια οι γιατροί συμβουλεύουν τους άνδρες να περιορίσουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες εγκυμοσύνης. Ήρθε ο καιρός να αλλάξουμε γνώμη", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

  Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι στο σπέρμα που παράγεται περίπου τρεις ώρες μετά την τελευταία εκσπερμάτωση ενός άνδρα τα σπερματοζωάρια είχαν καλύτερη κινητικότητα και ταχύτητα σε σχέση με το σπέρμα ανδρών που δεν είχαν εκσπερματώσει για αρκετές μέρες πριν δώσουν το δείγμα. Δεν ήταν όμως σαφές για ποιο λόγο άλλαζε η ποιότητα του σπέρματος κι αν αυτή η αλλαγή επηρέαζε τη γονιμότητά του.

  Εξέτασαν το σπέρμα ανδρών που είχαν απόσχει από τη σεξουαλική πράξη είτε για αρκετές μέρες είτε για 1-2 ώρες και συνέκριναν την ποιότητα των δειγμάτων. Διαπίστωσαν και πάλι ότι τα σπερματοζωάρια ανδρών που είχαν πρόσφατη σεξουαλική επαφή κινούνται πιο γρήγορα. 

  Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται φασματομετρία μάζας για να εξετάσουν τη σύνθεση των πρωτεϊνών στα δείγματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πολύ σημαντικές μοριακές διαφορές. Η πλειοψηφία των πρωτεϊνών που είχαν επηρεαστεί, εμπλέκονται στην κυτταρική προσκόλληση, μια λειτουργία που είναι απαραίτητη για τα σπερματοζωάρια προκειμένου να ενωθούν με τα ωάρια. 

  Η ομάδα παρατήρησε επίσης αλλαγές στις πρωτεΐνες που εμπλέκονται στην κινητικότητα του σπέρματος και τον μεταβολισμό, ειδικά στις πρωτεΐνες που ελέγχουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, ένα υποπροϊόν της κυτταρικής παραγωγής ενέργειας. Αν και οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου χρειάζονται για ορισμένες φυσιολογικές λειτουργίες του σπέρματος, η αυξημένη συγκέντρωσή τους, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο γενετικό υλικό του σπέρματος.

  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, όσο μεγαλύτερη είναι η αποχή, τόσο πιο ευάλωτο είναι το σπέρμα σε βλάβες του DNA από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει την ικανότητά του να σχηματίσει ένα βιώσιμο έμβρυο.

  Για να διαπιστώσουν εάν οι αλλαγές στο σπέρμα επηρεάζουν τη γονιμότητα, στην έρευνα που έγινε με τη συμμετοχή 500 ζευγαριών, ελήφθησαν δείγματα σπέρματος από άνδρες που απείχαν για αρκετές μέρες από το σεξ και από μία άλλη ομάδα ανδρών απείχε από το σεξ έως και τρεις ώρες πριν δώσουν το δείγμα σπέρματος που χρησιμοποιήθηκε για τη γονιμοποίηση των ωαρίων.

  Η εξωσωματική γονιμοποίηση έγινε και στις δύο ομάδες κανονικά, δημιουργήθηκαν έμβρυα, τα οποία εμφυτεύθηκαν.

  Ένα αναμενόμενο ποσοστό γεννήσεων είναι περίπου 30% στον πληθυσμό αυτό. Στην ομάδα που έδωσε σπέρμα μετά από αποχή μόλις λίγων ωρών, το ποσοστό αυξήθηκε στο 40%.

  Στο Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής, στο οποίο γίνονται θεραπείες σε 5,000 ζευγάρια ετησίως, ήδη αναθεωρούν τις συστάσεις προς τους άνδρες, ώστε να δίνουν δείγμα σπέρματος λίγες ώρες μετά την τελευταία τους εκσπερμάτωση.

  Η γνώμη μου
  Ξέρουμε ήδη ότι τα ζευγάρια με σχετικά φυσιολογικές παραμέτρους σπέρματος πρέπει να κάνουν συχνά σεξ στην περίοδο της ωορρηξίας ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες φυσικής σύλληψης. 

  Η μελέτη αυτή υποδεικνύει ότι άνδρες με φυσιολογικό σπέρμα μπορεί να δώσουν δείγμα για τη γονιμοποίηση των ωαρίων χωρίς περίοδο αποχής ημερών. Η σύσταση αυτή ίσως να μην είναι κατάλληλη για άνδρες με σημαντική ολιγοσπερμία. 

  Διαβάστε περισσότερα εδώ

  Πηγή: http://www.asbmb.org/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ