Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Οκτ-2018 07:55

  Πονοκέφαλος: Μην τον αφήνετε να χαλάει την κάθε σας μέρα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πονοκεφάλους κάποια στιγμή στη ζωή τους, είτε ήπιους (μικρής έντασης και μικρής διάρκειας ή με εμφάνιση σε πολύ αραιά διαστήματα) είτε πολύ έντονους (πχ, ημικρανίες ή αθροιστική κεφαλαλγία). Και όπως ο πονοκέφαλος μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτιολογίες, το ίδιο η αποτελεσματική θεραπεία του πρέπει να είναι διαφορετική. 
  Τόσο λοιπόν το σημείο που εστιάζεται ο πόνος, όσο και η ένταση του είναι πολύ σημαντικό να εντοπιστούν από τον νευρολόγο, προκειμένου να προχωρήσει στον τρόπο αντιμετώπισης. 

  Οι συνηθισμένοι τύποι πονοκεφάλου

  Οι πιο συνήθεις τύποι πονοκεφάλου σύμφωνα με την βιβλιογραφία είναι τέσσερις: o πονοκέφαλος από ιγμορίτιδα,η αθροιστική κεφαλαλγία, ο πονοκέφαλος τάσης και η ημικρανία. Ο πόνος εντοπίζεται σε διαφορετικό σημείο του κεφαλιού σε κάθε περίπτωση και έτσι ο γιατρός μπορεί να κάνει μια σωστή εκτίμηση πριν προχωρήσει στην φαρμακευτική παρέμβαση. 

  Στην κεφαλαλγία τύπου τάσης , το πιο κοινό τύπο πονοκεφάλου, ο ασθενής βιώνει ένα σφίξιμο χαμηλής έντασης που εκδηλώνεται κυρίως στο μέτωπο και στους κροτάφους. 

  Αντίθετη είναι η εικόνα του ασθενή που πάσχει από ημικρανία. Σε αυτή την περίπτωση ο πόνος είναι μέτριος έως και έντονος, εντοπίζεται κατά κανόνα στη μία πλευρά του κεφαλιού και συνήθως συνοδεύεται από ναυτία, εμετούς και ευαισθησία στο φως. 

  Στην αθροιστική κεφαλαλγία ο πόνος είναι έντονος και συχνά εντοπίζεται μέσα ή γύρω από το ένα μάτι.  

  Στον πονοκέφαλο από ιγμορίτιδα, τέλος, ο πόνος εστιάζεται στην περιοχή πίσω από το μέτωπο, τα ζυγωματικά και την ρινική οδό. 

  Σε κάθε περίπτωση ο πόνος σε κάθε άνθρωπο αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση και γι’αυτό η αντιμετώπιση πρέπει να είναι εξατομικευμένη. 

  Υπάρχει μία κατάλληλη θεραπεία;

  Όπως εξηγεί ο Κωνσταντίνος Θεοχάρης, φαρμακοποιός, στην κεφαλαλγία τάσεως, τα αναλγητικά-αντιφλεγμονώδη φάρμακα βοηθούν σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση επεισοδίων. Όταν όμως ο πονοκέφαλος είναι συχνότερος και εμποδίζει την καθημερινότητά σας θα πρέπει να επισκεφθείτε νευρολόγο. Αυτός είναι εκείνος που θα σας δώσει μια πιο εξειδικευμένη θεραπεία, έχοντας ολοκληρώσει εάν χρειάζεται μια σειρά εξετάσεων που θα τον βοηθήσουν να βρει την αιτία του πονοκεφάλου. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ