Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Σεπ-2018 08:06

  Το βιολογικό ελαιόλαδο σε έρευνα του Χάρβαρντ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο, με τα αυξημένα λιπίδια να αποτελούν βασικό προδιαθεσικό παράγοντα. Όπως έχει βρεθεί σε μελέτες, η κατανάλωση ελαιολάδου συμβάλει φυσικά και αποτελεσματικά στη μείωση της χοληστερίνης. Και παρότι κάθε ελαιόλαδο μπορεί να έχει προφυλακτική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία, τα υψηλά ποσοστά φαινολικών ενώσεων παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και τη μείωση των συμπτωμάτων τους. Με τη σειρά τους, οι φαινολικές ενώσεις εξαρτώνται από την ποικιλία της ελιάς από την οποία παράγεται το ελαιόλαδο και από τον τρόπο καλλιέργειάς της. 

  Μια ξεχωριστή αναγνώριση για το ελληνικό ελαιόλαδο αποτελεί η συμμετοχή του σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Όπως ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2018, ελληνικό βιολογικό ελαιόλαδο επιλέχτηκε για να συμμετέχει στην Παρεμβατική Μελέτη Μεσογειακής Διατροφής, που διενεργεί η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ (διαβάστε εδώ την ανακοίνωση από το Κτήμα Σακελλαρόπουλου για τη συμμετοχή του ελαιολάδου στη μελέτη). Πρόκειται για μελέτη διάρκεια 3 ετών, σε 44 Πυροσβεστικούς σταθμούς του IFD (Indianapolis Fire Department) και σε επιλεγμένες ομάδες πυροσβεστών. Ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών που μετέχουν στην μελέτη αγγίζει τους 1000 εθελοντές και η μελέτη ονομάζεται "FEEDING AMERICA'S BRAVEST".

  Περισσότεροι από ένας στους τρεις πυροσβέστες στις Η.Π.Α. είναι παχύσαρκοι και οι καρδιακές προσβολές είναι η υπ' αριθμόν ένα αιτία θανάτου στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος, με μεγάλη διαφορά μάλιστα συγκρινόμενη με τα εγκαύματα και τα επικίνδυνα αέρια που περιλαμβάνονται στον καπνό της φωτιάς. Σκοπός της μελέτης είναι να αποδείξει ότι αλλάζοντας τις διατροφικές συνήθειες, με επιστημονικά αποδεδειγμένο τρόπο, σε ομάδες ανθρώπων που έχουν υψηλό κίνδυνο ασθενειών και κυρίως καρδιακών προσβολών κατά την εκτέλεση της εργασίας τους, όπως οι πυροσβέστες,ο κίνδυνος αυτός μειώνεται σε εξαιρετικά υψηλά και ιδιαίτερα αξιοσημείωτα ποσοστά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ