Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Αυγ-2018 07:59

  Μητέρα σε μεγάλη ηλικία: Το "κέρδος" για τα παιδιά!

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα παιδιά που γεννιούνται από μεγαλύτερης ηλικίας μητέρες διαπρέπουν περισσότερο στη ζωή τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Developmental Psychology. Ολλανδοί ερευνητές μελέτησαν την ανάπτυξη των παιδιών ηλικίας 7, 11 και 15 ετών αναφορικά με την ηλικία της μητέρας τους και βρήκαν πως οι γυναίκες που απέκτησαν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία από το μέσο όρο των 31 ετών ήταν λιγότερο πιθανό να μαλώνουν τα παιδιά τους και να προσπαθούν να τα πειθαρχήσουν χρησιμοποιώντας την τιμωρία. Συνολικά, η πιο ώριμη και λιγότερο συναισθηματική προσέγγιση στο γονικό ρόλο των μεγαλύτερων σε ηλικία γονιών, είχε ως αποτέλεσμα παιδιά με καλύτερη συμπεριφορά, περισσότερο κοινωνικοποιημένα και πιο υγιή συναισθηματικά κατά την προεφηβική τους ηλικία.  

  Αλλά και το να αποκτήσει μια γυναίκα μωρό αργότερα, στη μέση ηλικία, φαίνεται πως έχει οφέλη για τα παιδιά. Ευρήματα από μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Population and Development Review υποδεικνύει πως παιδιά που έχουν γεννηθεί από μεγαλύτερους γονείς είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν μεγαλύτερη ακαδημαϊκή μόρφωση – και να είναι ψηλότερα! 

  Ερευνητές από το Ινστιτούτο Δημογραφικής Έρευνας Max Planck και το London School of Economics μελέτησαν 1,5 εκατομμύριο Σουηδούς άντρες και γυναίκες που γεννήθηκαν μεταξύ 1960 και 1991. Βρήκαν πως οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί από μεγαλύτερης ηλικίας μητέρας, συμπεριλαμβανομένων γυναικών στα 45 τους, είχαν πολλά πλεονεκτήματα. Ήταν ψηλότεροι και πιο υγιείς, είχαν καλύτερη εκπαίδευση, ήταν πιο πιθανό να πάνε στο πανεπιστήμιο και είχαν καλύτερη επίδοση σε τυποποιημένα τεστ από τα πρωτότοκα αδέρφια τους που γεννήθηκαν όταν οι γονείς τους ήταν νεότεροι. 

  Γιατί οι μεγαλύτερες μαμάδες είχαν πιο υγιή και πιο καλλιεργημένα παιδιά; 

  Οι ερευνητές επισημαίνουν μια γενικότερη πρόοδο στην κοινωνία με το πέρασμα του χρόνου, με καλύτερη πρόσβαση και μόρφωση στον Δυτικό κόσμο. Οπότε όσο περισσότερο περιμένει ένα ζευγάρι προτού αποκτήσει παιδί, τόσο πιο πιθανό είναι να ζήσει μια καλύτερη ζωή. Κάποιοι επιστήμονες βάζουν ένα ερωτηματικό στη μελέτη, επισημαίνοντας πως μπορεί να έχει πολλούς περιορισμούς – η Σουηδία είναι μια ξεχωριστή χώρα καθώς προσφέρει δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση οπότε έχει μεγαλύτερο αριθμό μορφωμένων ανθρώπων. 

  Συμπερασματικά, οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν πως το να αποκτά μια γυναίκα παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία μπορεί να ξεπερνούν τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις, όπως ο αυξημένος κίνδυνος για σύνδρομο Down και πιθανώς αυξημένες πιθανότητες για ασθένειες όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η νόσος Αλτσχάιμερ στο μέλλον. 

  "Χρειάζεται να αποκτήσουμε μια διαφορετική προοπτική για την εγκυμοσύνη σε μεγαλύτερη ηλικία" σχολιάζει ο Mikko Myrskylä, ένας από τους ερευνητές. "Οι μέλλοντες γονείς γνωρίζουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη αλλά όχι με τις πιθανές θετικές επιδράσεις της στα παιδιά που θα γεννηθούν". 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ