Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Ιουλ-2018 08:24

  5 καλοκαιρινές συμβουλές για τους ασθενείς με ρευματικά νοσήματα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το καλοκαίρι συνδέεται για τους περισσότερους από εμάς με μια περίοδο χαλάρωσης και ραστώνης. Αυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει να…χαλαρώσει η προσοχή μας σχετικά με την προστασία της υγείας μας, ειδικά σε ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ρευματοπαθείς, οι οποίοι μπορούν να περάσουν ευχάριστα και με ευεξία τις διακοπές τους, αρκεί να προσέξουν ορισμένες παραμέτρους, καθώς οι καλοκαιρινοί μήνες μπορεί να είναι ευχάριστοι, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι εγκυμονούν τους δικούς τους κινδύνους, εξηγεί στο capital.gr ο Λεωνίδας Φωτιάδης, Γεν. Γραμ. της Ομοσπονδίας ΡευΜΑζην και Πρόεδρος ΑΚΕΣΩ.

  Τι θα ήταν καλό να θυμούνται οι άνθρωποι που πάσχουν από ρευματικά νοσήματα ώστε να θωρακίσουν την υγεία τους αυτή την περίοδο;  

  Προσεκτική έκθεση στον ήλιο

  Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για κάθε άνθρωπο και ιδιαίτερα για τους ρευματοπαθείς, οι οποίοι συνιστούν μία ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα. Ειδικότερα, οι ασθενείς οι οποίοι ακολουθούν θεραπεία με βιολογικό παράγοντα, καλό θα ήταν να χρησιμοποιούν αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και να προστατεύονται με ελαφριά και ανοιχτόχρωμα ρούχα. Μια συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών, αυτοί που πάσχουν από συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, κρίνεται απαραίτητο να συμβουλευτούν τον γιατρό τους προτού εκθέσουν στο σώμα τους στην ηλιακή ακτινοβολία. 

  Το καλοκαίρι είναι ευκαιρία για άσκηση

  Έχει αποδειχθεί ότι η σωματική άσκηση μπορεί να συντελέσει στη βελτίωση της υγείας των ασθενών. Το καλοκαίρι προσφέρεται για δραστηριότητες που ενδυναμώνουν τη φυσική κατάσταση, όπως η άσκηση μέσα στο νερό (πισίνα ή θάλασσα). Σύμφωνα με δημοσίευμα που ήρθε στο φως στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ρευματολογίας (EULAR) από τον κ. Ανδρέα Ιακώβου (γυμναστής-δημιουργός του προγράμματος Υδροαποκατάστασης Ρευματοπαθών "Aqua Re-action"), άτομα που συμμετέχουν σε προγράμματα άσκησης στο νερό αναφέρουν μείωση του πόνου, μεγαλύτερη ευκινησία των αρθρώσεων, καλύτερη στάση του σώματος, ισορροπία και ενδυνάμωση. Βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η δίχως γνώση εκγύμναση του σώματός μας ενδέχεται να επιφέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Γι’αυτόν τον λόγο, θα ήταν ωφέλιμο ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης, που θα έχει προτείνει κάποιος ειδικός και το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κάθε ξεχωριστού ατόμου.

  Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ

  Μια που οι έξοδοι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνονται, είναι πιο πιθανή η κατάχρηση στα αλκοολούχα ποτά. Χρειάζεται ωστόσο αυξημένη προσοχή, καθώς ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και κατανάλωσης αλκοόλ σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία του ρευματοπαθούς.

  Διακοπές απ’τη δουλειά, όχι από τη θεραπεία (συμμόρφωση στην αγωγή)

  Έχει παρατηρηθεί ότι αρκετοί ασθενείς κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου απομακρύνονται από τη συστηματική εφαρμογή της θεραπείας τους, με δυσάρεστα για την υγεία τους αποτελέσματα. Επομένως, είναι σημαντικό για τους ασθενείς να λειτουργήσουν με σύνεση και υπευθυνότητα, προγραμματίζοντας τις διακοπές τους σε συνδυασμό με τη διατήρηση της θεραπευτικής τους αγωγής.

  Ευκαιρία για ενημέρωση

  Τις ημέρες των διακοπών έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερο ελεύθερο χρόνο, τον οποίο οι ασθενείς μπορούν να αξιοποιήσουν ενισχύοντας την ενημέρωσή τους σχετικά με τα ρευματικά νοσήματα.Πού μπορείτε να βρείτε έγκυρη ενημέρωση για τα ρευματικά νοσήματα:

  Στην ιστοσελίδα της EΡΕ-ΕΠΕΡΕ και το Το σώμα σου μιλάει. Άκουσέ το! 

  Τα site των συλλόγων ασθενών www.srcrete.gr ,www.srpatras.gr, www.sygopaa.gr/, www.akesoreum.gr, www.epidermia.gr

  Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές θα είμαστε σε θέση να απολαύσουμε το καλοκαίρι μας χωρίς κανένα κόστος για την υγεία μας. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:45 10/07

  Θετικά τα μηνύματα από τη χρήση της κολχικίνης για την αντιμετώπιση της COVID-19

  Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ελληνικής μελέτης GRECCΟ-19 σηματοδοτεί μια σπουδαία παγκόσμια διάκριση για τη χώρα μας.

  08:30 10/07

  Οι πανελλήνιες εξετάσεις όπως τις έζησα - ως μαμά...

  Οι πανελλήνιες εξετάσεις δεν είναι ορόσημο μόνο για τη ζωή των παιδιών, αλλά για όλη την οικογένεια.

  07:27 10/07

  Θεραπεύονται οι αιμορροΐδες χωρίς πόνο;

  Οι αιμορροΐδες υπάρχουν φυσιολογικά στην ανατομία όλων των ανθρώπων. Όταν δημιουργούν πρόβλημα, η χειρουργική παρέμβαση μπορεί να δώσει μόνιμη λύση.

  08:37 09/07

  Παίρνετε αντιόξινα για το στομάχι; Δείτε πώς μπορεί να σχετίζονται με Covid-19

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος λοίμωξης Covid-19 για όσους παίρνουν κοινά αντιόξινα φάρμακα για το στομάχι, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών γαστρεντερολόγων.

  08:37 09/07

  4 τρόποι να μειώσουμε φυσικά τη χοληστερόλη

  Η υψηλή χοληστερόλη απασχολεί έναν στους 3 ενήλικες στις ΗΠΑ και ίσως η φυσική διαχείρισή της -αρχικά, έστω- δεν είναι δύσκολη υπόθεση.

  09:13 08/07

  "Ώρα να το ξεκαθαρίσουμε" - νέα ενημερωτική εκστρατεία για την ψωρίαση

  Η ψωρίαση ελέγχεται και μπορείς πλέον να απαλλαγείς από τα συμπτώματα. Μίλα με τον Δερματολόγο σου σήμερα για να βρείτε μαζί τη θεραπεία που σου ταιριάζει.

  09:12 08/07

  7 τρόποι για να "χτίσουμε" την ευτυχία μας

  Αλλάζοντας τον τρόπο που βλέπουμε κάποια πράγματα, είναι απλό να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι κάθε μέρα.

  07:30 08/07

  5 αναπάντητα ερωτήματα για τον νέο κορονοϊό: Από την ανοσία μέχρι τη γενετική

  Παρά τη συγκεντρωμένη γνώση που προέκυψε το τελευταίο διάστημα, ο νέος κορονοϊός κρατά ακόμη πολλά "μυστικά" από τους ειδικούς.

  09:31 07/07

  Προβιοτικά όχι μόνο για το έντερο αλλά και για την κατάθλιψη

  Τα προβιοτικά μόνα τους ή σε συνδυασμό με τα πρεβιοτικά βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

  09:24 07/07

  Έγκριση νέας θεραπείας για ασθενείς με μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα ή β-θαλασσαιμία

  Το luspatercept αποτελεί τον πρώτο και μοναδικό εγκεκριμένο παράγοντα ωρίμανσης ερυθρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιπροσωπεύοντας μια νέα κατηγορία θεραπείας.

  09:18 07/07

  Έρευνα: Πώς βίωσαν την COVID-19 οι ρευματοπαθείς

  Η Ρευμαζήν διοργανώνει ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο αυτή την εβδομάδα που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν διαδικτυακά.

  08:56 06/07

  Εμβόλιο για τον κορονοϊό: 3 ειδικοί εξετάζουν τις προϋποθέσεις και τα δεδομένα

  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 17 υποψήφια εμβόλια βρίσκονται υπό αξιολόγηση σε κλινικές μελέτες.

  08:56 06/07

  Νέα δεδομένα για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για θεραπεία για αιμορροφιλία

  Θετικά μακροχρόνια αποτελέσματα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας για το fitusiran, βάσει ενδιάμεσης ανάλυσης της μελέτης Φάσης 2 για αιμορροφιλία Α και Β.

  08:56 06/07

  Η ώρα που κοιμούνται οι έφηβοι επηρεάζει την υγεία τους

  Άσθμα και αλλεργίες είναι συχνότερα στους εφήβους που μένουν ξύπνιοι έως αργά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

  15:33 03/07

  Εξέλιξη: Μόλις πήρε άδεια θεραπεία για τον νέο κορονοϊό

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα άδεια για τη χρήση της ρεμδεσιβίρης ως θεραπείας της covid-19.

  12:36 03/07

  Πιο μολυσματική η παραλλαγή του νέου κορονοϊού που κυριαρχεί σήμερα στον πλανήτη

  Η παραλλαγή του νέου κορονοϊού που κυριαρχεί σήμερα στον κόσμο είναι πιο μολυσματική από την αρχική, δείχνει μελέτη.