Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Αυγ-2019 23:59

  Στυτική δυσλειτουργία; Εξετάστε την καρδιά σας!

  Στυτική δυσλειτουργία; Εξετάστε την καρδιά σας!
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Νέος παράγοντας ανίχνευσης της ύπαρξης καρδιαγγειακής νόσου είναι η στυτική δυσλειτουργία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Vascular Medicine. Οι ερευνητές προσεγγίζουν τη στυτική δυσλειτουργία ως ένα αποτελεσματικό "εργαλείο” που θα μπορούσε να σώσει ζωές, δεδομένου ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις εξακολουθούν να αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

  Η συσχέτιση στυτικής δυσλειτουργίας και καρδιαγγειακής νόσου είναι γνωστή στην επιστημονική κοινότητα. Οι παράγοντες κινδύνου και των δύο παθήσεων είναι κοινοί και περιλαμβάνουν την ηλικία, το κάπνισμα, την παχυσαρκία και τον διαβήτη, όπως άλλωστε παρόμοιοι είναι και πολλοί μηχανισμοί που οδηγούν στην ανάπτυξη τόσο της στυτικής δυσλειτουργίας όσο και της καρδιαγγειακής νόσου.

  Οι ειδικοί που συμμετείχαν στη μελέτη πρότειναν την καθιέρωση της στυτικής δυσλειτουργίας ως απλό και αποτελεσματικό δείκτη της υποκείμενης καρδιαγγειακής νόσου. Υπέθεσαν ότι η μέτρηση  της στυτικής δυσλειτουργίας θα μπορούσε να είναι ένα απλό αποτελεσματικό εργαλείο διαστρωμάτωσης του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, ιδιαίτερα στους νέους άνδρες οι οποίοι είναι λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε αξιολόγηση και διαχείριση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. 

  "Η παρουσία στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σε ανθρώπους νεαρής ηλικίας που διαφορετικά δεν θα έκαναν εξετάσεις για τον έλεγχο της υγείας των αγγείων τους, προκειμένου να αποφύγουν σοβαρά προβλήματα που θα μπορούσαν να τους στοιχίσουν ακόμα και την ίδια τη ζωή τους. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να στρέφονται και οι συμβουλές των ουρολόγων, για την προστασία των ασθενών τους", σχολιάζει ο χειρουργός ουρολόγος Δρ. Νικόλαος Κατσένης.

  Η έγκαιρη ανίχνευση της καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να παροτρύνει τους ασθενείς να αλλάξουν συγκεκριμένες, επιβλαβείς συνήθειες που λειτουργούν επιβαρυντικά, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες του να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Τέτοιοι τροποποιήσιμοι παράγοντες είναι η διακοπή του καπνίσματος, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, η σωστή διατροφή και άσκηση στο μέτρο που ορίζεται από τις κατευθυντήριες οδηγίες πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επίσης, σημαντικό βοήθημα στη διατήρηση της καλής καρδιαγγειακής υγείας είναι η λήψη φαρμακευτικής αγωγής, όπως οι στατίνες. Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης στο αίμα προστατεύοντας από την αθηροσκλήρωση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ