Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Ιουλ-2018 07:46

  5 απαντήσεις για τον πονοκέφαλο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Όλοι κάποια στιγμή θα υποφέρουμε από πονοκέφαλο! Μια λιγότερο ή περισσότερο ανυπόφορη, μια ενοχλητική αίσθηση, η οποία μας αποσπά την προσοχή και η οποία φαίνεται να έχει  την ικανότητα να έρχεται στη χειρότερη και πλέον ακατάλληλη στιγμή. Κι επειδή είναι κάτι που μας αφορά όλους, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε καλύτερα τον... εχθρό για να μπορέσουμε να τον αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Ο Δρ Μιχάλης Βικελής, νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD, μας δίνει απαντήσεις στις πιο συνηθισμένες απορίες μας για τον πονοκέφαλο.

  Είναι η ημικρανία δυνατός πονοκέφαλος; 

  Οι κεφαλαλγίες τάσεως, δηλαδή ο καθημερινός απλός πονοκέφαλος, είναι ο πιο κοινός τύπος πονοκεφάλου αφού 8 στους 10 ανθρώπους τον έχουν βιώσει στη ζωή τους. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στο να είναι η κεφαλαλγία τάσεως ο πλέον διαδεδομένος τύπος πονοκεφάλου  είναι ο  σύγχρονος τρόπος ζωής και το στρες. Το κύριο γνώρισμα αυτού του πονοκεφάλου είναι ο αμβλύς πόνος, συνήθως και στις δυο πλευρές του κεφαλιού.

  Οι ημικρανίες διαφέρουν από τους υπόλοιπους πονοκέφαλους. Στην πραγματικότητα, οι ημικρανίες  είναι μια νευρολογική διαταραχή. Εάν υποφέρετε από ημικρανία πιθανότατα βιώνετε επίσης και άλλα συμπτώματα όπως ναυτία και φωτοευαισθησία (ευαισθησία στο φως) ακόμα και προβλήματα όρασης γνωστά ως "αύρα" (να βλέπετε μαύρα στίγματα ή λάμψεις ή γραμμές με πορεία ζιγκ-ζαγκ).

  Παθαίνουν τα παιδιά πονοκέφαλο;

  Οι πονοκέφαλοι δεν εμφανίζονται μόνο στους ενήλικες. Πονοκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης  της κεφαλαλγίας τάσεως, έχουν και τα παιδιά,  με την μόνη διαφορά ότι τα παιδιά,  και ειδικά τα πολύ μικρά σε ηλικία, δεν μπορούν να μιλήσουν για αυτό.  

  Θεωρούμε ότι οι γυναίκες είναι αυτές που υποφέρουν κυρίως από πονοκεφάλους. Ισχύει;

  Στην πραγματικότητα όλοι μπορούμε να έχουμε πονοκεφάλους. Οι άνδρες έχουν μικρότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κεφαλαλγία τάσεως και ημικρανίες, ενώ αντίθετα έχουν 4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν από αθροιστική κεφαλαλγία, έναν εξαιρετικά επώδυνο πονοκέφαλο που εμφανίζεται καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά για ένα διάστημα και μετά μπορεί να εξαφανίζεται για μήνες ή χρόνια. 

  Είναι οι πονοκέφαλοι "ψυχολογικοί" ή είναι θέμα υγείας;

  Οι περισσότεροι πονοκέφαλοι συνήθως προκαλούνται από υποκείμενη φυσική αιτία. Στην κεφαλαλγία τύπου τάσης, η πιθανή αιτία είναι η επώδυνη σύσπαση κάποιων εκ των  36 διαφορετικών μυών στο κεφάλι, τον αυχένα και τον ώμο. Με τη σειρά τους οι μύες στέλνουν σήματα πόνου στον εγκέφαλο, τα οποία μπορεί να είναι αισθητά και στις δυο πλευρές του κεφαλιού. Γι' αυτό, άνθρωποι που πάσχουν από τέτοιους πονοκεφάλους τους περιγράφουν "σαν να τους σφίγγει το κεφάλι μία πρέσα ή μία μέγγενη" ή "σαν να υπάρχει ένα βάρος πάνω στο κεφάλι τους".

  Εάν αντιμετωπίζετε συχνά προβλήματα πονοκεφάλου, η συμβολή του γιατρού σας είναι απαραίτητη καθώς και η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε πως κανείς δεν πρέπει να υποφέρει συνεχώς από πόνο και με την κατάλληλη καθοδήγηση θα βρεθεί η σωστή θεραπεία που θα σας ανακουφίσει. 

   


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ