Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Ιουλ-2018 10:00

  Νέα μέθοδος διατήρησης της γονιμότητας για αγόρια που κάνουν χημειοθεραπεία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το άρθρο επιμελήθηκε ο Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Ένα σύστημα κυτταροκαλλιέργειας που αναπτύσσεται στο Ισραήλ θα μπορούσε για πρώτη φορά να μετατρέψει βλαστικά κύτταρα όρχεων σε κύτταρα που ομοιάζουν με σπερματοζωάρια, δίνοντας τη δυνατότητα να διατηρηθεί η γονιμότητα σε αγόρια που πρέπει να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία λόγω καρκίνου.

  Η χημειοθεραπεία στην παιδική ηλικία οδηγεί συχνά σε βλάβες των όρχεων και στην καταστροφή των κυττάρων που παράγουν σπερματοζωάρια και συνεπώς θέτει σε κίνδυνο τη μελλοντική γονιμότητα των αγοριών.

  Ενώ οι άνδρες μπορούν να καταψύξουν σπέρμα πριν υποβληθούν σε χημειοθεραπεία, τα αγόρια σε αυτή την ηλικία δεν παράγουν ακόμη σπέρμα που θα μπορούσε να καταψυχθεί και να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για να αποκτήσουν παιδιά με εξωσωματική γονιμοποίηση.
   
  Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Stem Cells andDevelopment, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ben-Gurion του Negev (BGU) και του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Soroka διαπίστωσαν ότι η παρουσία σπερματογόνιων κυττάρων (SPGCs) στους όρχεις αγοριών στην προεφηβεία που πάσχουν από καρκίνο (PCPBs) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων στρατηγικών για τη διατήρηση της ανδρικής γονιμότητας.
   
  Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ελήφθησαν επτά βιοψίες όρχεων από αγόρια που έπασχαν από καρκίνο σε προεφηβική ηλικία και τα οποία είχαν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία.

  Οι ερευνητές κατάφεραν να καλλιεργήσουν και να απομονώσουν τα ορχικά κύτταρα σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των προ-μειοτικών, μειοτικών και μεταμειοτικών κυττάρων. Επίσης, ταυτοποίησαν κύτταρα που μοιάζουν με σπερματοζωάρια και είχαν αναπτυχθεί από τα ορχικά κύτταρα ενός αγοριού.

  "Τα ευρήματα δείχνουν την παρουσία βιολογικώς δραστικών σπερματογονίων κυττάρων SPGC σε βιοψίες όρχεων αγοριών προεφηβικής ηλικίας που έπασχαν από καρκίνο και τα οποία είχαν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και την ικανότητά τους να αναπτύσσονται στο εργαστήριο σε διαφορετικά στάδια της σπερματογένεσης συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής σπερματοζωαρίων", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Prof. Mahmoud Huleihel, του Τμήματος Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας Shraga Segal στη Σχολή Επιστημών Υγείας του BGU.

  "Αυτή η μελέτη μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπευτικές στρατηγικές για τη διατήρηση της γονιμότητας αγοριών προεφηβικής ηλικίας που πάσχουν από καρκίνο αλλά και για τους ασθενείς με αζωοσπερμία, δηλαδή άνδρες των οποίων το σπέρμα δεν έχει σπερματοζωάρια", δήλωσε ο Huleihel.

  Μέχρι σήμερα, η μοναδική επιλογή διατήρησης της γονιμότητας στα αγόρια προεφηβικής ηλικίας είναι η κατάψυξη ορχικού ιστού. Η μέθοδος αυτή είναι πειραματική και δεν υπάρχουν μακροχρόνια δεδομένα της αποτελεσματικότητάς της. Τα νέα δεδομένα προσφέρουν μία εναλλακτική λύση στις περιπτώσεις αυτές αν και η εφαρμογή της στην κλινική πράξη θα μας δείξει την αποτελεσματικότητά της. Η επιτυχής αντιμετώπιση του καρκίνου της παιδικής ηλικίας έχει ως αποτέλεσμα την επιβίωση των ασθενών στην αναπαραγωγική ηλικία. Επομένως, η διατήρηση της γονιμότητας πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψιν πριν από την έναρξη οποιασδήποτε θεραπείας για τον καρκίνο.

  Η ανάπτυξη σπερματοζωαρίων από βλαστικά κύτταρα του όρχι θα μπορούσε να βοηθήσει και ενήλικες με μη αποφρακτική αζωοσπερμία, που σήμερα καταφεύγουν στη χρήση σπέρματος δότη.

  Μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ