Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Ιουν-2018 11:50

  Η ενδομητρίωση δεν είναι ασθένεια μόνο των αδύνατων γυναικών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το άρθρο επιμελήθηκε ο Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.


   
  Για πολλά χρόνια η ιατρική κοινότητα θεωρούσε ότι η ενδομητρίωση είναι μία ασθένεια από την οποία πάσχουν κυρίως οι αδύνατες γυναίκες.

  Νέα έρευνα όμως που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Endometriosis and Pelvic Pain Disorders έδειξε όμως ότι η παχυσαρκία συνδέεται με σημαντικά πιο σοβαρή ενδομητρίωση. Αν και οι περισσότερες γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση είναι όντως αδύνατες, οι παχουλές γυναίκες που πάσχουν από την ίδια ασθένεια, αν και αποτελούν τη μειοψηφία, η κατάστασή τους είναι πιο σοβαρή.

  Η ενδομητρίωση επηρεάζει περίπου μία στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και πολύ συχνά κάνει δύσκολη την καθημερινότητα τους. Τα τρία κυριότερα συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι πόνος με την περίοδο, πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή και υπογονιμότητα.

  Μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν, έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση είναι συνήθως αδύνατες, με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) από ό, τι οι υγιείς γυναίκες.

  Αυστραλοί ερευνητές εξέτασαν τη σχέση της παχυσαρκίας με τη σοβαρότητα της ενδομητρίωσης αναλύοντας τα κλινικά αρχεία 509 γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, οι οποίες υποβλήθηκαν σε λαπαροσκόπηση για να διαπιστωθεί η αιτία του γυναικολογικού πόνου. Η διάγνωση της ενδομητρίωσης έγινε σε 357 από τις 509 γυναίκες.

  Όπως και στις προηγούμενες μελέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση είχαν χαμηλότερο μέσο ΔΜΣ σε σχέση με τις γυναίκες που δεν έπασχαν από την ασθένεια.

  Διαπίστωσαν επίσης αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ ΔΜΣ και ενδομητρίωσης, δηλαδή ότι υπήρχαν περισσότερα περιστατικά ενδομητρίωσης στις πολύ αδύνατες γυναίκες και σημαντικά λιγότερα περιστατικά στις  υπέρβαρες.
   
  Ενδιαφέρον εύρημα όμως είναι ότι οι παχύσαρκες γυναίκες είχαν μικρότερες πιθανότητες να έχουν ελάχιστη ενδομητρίωση (σταδίου 1). Το 40% των παχύσαρκων ασθενών είχαν μέτρια έως σοβαρή ενδομητρίωση (στάδιο 3-4) σε σύγκριση με το 24-26% των γυναικών με φυσιολογικό βάρος. Η σοβαρότητα της ενδομητρίωσης ήταν διπλάσια στις παχύσαρκες σε σχέση με τις αδύνατες γυναίκες.

  Η μελέτη έχει σημαντικές κλινικές εφαρμογές, καθώς αποδεικνύει ότι και οι παχύσαρκες γυναίκες μπορεί να πάσχουν από ενδομητρίωση. Όσες γυναίκες αναφέρουν συμπτώματα ενδεικτικά της νόσου-ανεξαρτήτως βάρους- θα πρέπει να διερευνώνται για να γίνει η σωστή διάγνωση έγκαιρα.

  Επειδή οι παχύσαρκες γυναίκες εμφανίζουν σοβαρότερη ενδομητρίωση, οι χειρουργοί πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν όποια δυσκολία προκύψει κατά τη χειρουργική επέμβαση όχι μόνο λόγω της έκτασης της ενδομητρίωσης, αλλά και του βάρους της ασθενούς, είπε η επικεφαλής της έρευνας, Σάρα Χόλντσγουρθ –Κάρσον από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.
   
  Μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ και να μάθετε ό,τι χρειάζεστε για την ενδομητρίωση εδώhttp://www.endometriosis-gr.eu/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ