Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Ιουν-2018 10:56

  Τέσσερις μήνες στην αναμονή για ακτινοθεραπεία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στους τέσσερις μήνες κατά μέσο όρο παραμένει και σήμερα ο χρόνος αναμονής για ακτινοθεραπεία σε καρκινοπαθείς ασθενείς, ακόμη και στην Αθήνα όπου βρίσκονται πλέον οι περισσότεροι γραμμικοί επιταχυντές, τα μηχανήματα που εφαρμόζουν τις πιο εξελιγμένες τεχνικές ακτινοθεραπείες. 

  Η κατάσταση, ωστόσο, θα μπορούσε να βελτιωθεί σημαντικά με την πρόσληψη λίγων δεκάδων υπαλλήλων και διευρύνοντας το ωράριο λειτουργίας των ιατρείων ως το απόγευμα, ώστε να αξιοποιηθεί η δυναμική που απέκτησαν τα δημόσια νοσοκομεία με τη βοήθεια δωρεών από φορείς. Το παραπάνω ήταν το κεντρικό μήνυμα που απεύθυναν προς τους υπευθύνους του υπουργείου Υγείας σε συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Εταιρίας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ) ο πρόεδρός της και διευθυντής στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα Γιώργος Πισσάκας και ο γενικός γραμματέας Γρηγόρης Γεωργακόπουλος. 

  ΕΕΑΟ

  Ο ρόλος της δε είναι μεγάλος στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για τους για τους ασθενείς και αντίστοιχα μεγάλη μπορεί να είναι η συνέπεια της καθυστέρησης που δημιουργεί ο μεγάλος χρόνος αναμονής: Η ακτινοθεραπεία, μόνη ή και σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους, συμβάλλει στο 40% των ιάσεων του καρκίνου, ενώ το 60% των ασθενών στην πορεία της νόσου θα χρειαστεί να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία.

  Ο κύριος στόχος της ακτινοθεραπείας είναι η καταστροφή του όγκου και η όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών με τις λιγότερες παρενέργειες. 

  Οι δωρεές και η απουσία του κράτους
  Όπως αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους της ΕΕΑΟ, την τελευταία δεκαετία το κράτος δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ για τις ανάγκες της ακτινοθεραπείας. Το αντίθετο μάλιστα αφού μόνο από τα 4 μηχανήματα που αποκτήθηκαν μέσω των ΕΣΠΑ (από τα 8 που είχαν προαναγγελθεί) λόγω της μικρής εθνικής συμμέτοχης (5% τότε) το κέρδος από την διαφορά του ΦΠΑ που πληρώνεται από τα κοινοτικά κονδύλια και από τα δύο χρόνια  δωρεάν  σέρβις του μηχανήματος, βοήθησε το κράτος να βάλει στα Ταμεία του πάνω από 600 χιλιάδες ευρώ για κάθε μηχάνημα.

  Παρά τις δυσκολίες, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή της ακτινοθεραπείας στην Ελλάδα. Και αυτό χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος 12 Γραμμικών Επιταχυντών σε 8 Δημόσια  Νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, συνολικού ύψους 25 εκ ευρώ. Τα νοσοκομεία που επελέγησαν ήταν αυτά που είχαν τεχνολογία παλαιότερη της δεκαετίας και ως εκ τούτου αδυναμία εφαρμογής των πιο εξελιγμένων τεχνικών ακτινοθεραπείας.

  Θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα δημόσια νοσοκομεία (ΕΣΥ, Πανεπιστημιακά και Στρατιωτικά) που διαθέτουν Τμήματα Ακτινοθεραπείας είναι συνολικά σε όλη την Ελλάδα 18, το οποίο σημαίνει ότι η δωρεά αυτή αφορά στα μισά σχεδόν Δημόσια Ακτινοθεραπευτικά Ογκολογικά Τμήματα.

  Αυτή η δωρεά αλλάζει εντελώς τον ακτινοθεραπευτικό χάρτη της Ελλάδας. Κανένα πλέον δημόσιο νοσοκομείο μέσα στο 2018 δεν θα υστερεί σε δυνατότητες εφαρμογής των πιο εξελιγμένων τεχνικών ακτινοθεραπείας.

  Αλλά δεν είναι μόνο μηχανήματα. Έτσι δόθηκε πολύ μεγάλη σημασία  στις εκπαιδεύσεις του προσωπικού με σεμινάρια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ενώ ξεκινάει σε λίγο πρόγραμμα εκπαίδευσης 3 εβδομάδων σε Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο της Αμερικής για 2 ακτινοθεραπευτές ογκολόγους και για 2 Φυσικούς Ιατρικής από κάθε Κέντρο.

  Δυστυχώς όμως δεν θα εξαφανιστούν οι λίστες αναμονής που ακόμα και σήμερα στην Αθήνα φτάνουν μέχρι και τους 4 μήνες. Και αυτό γιατί τα 31 μηχανήματα του δημόσιου τομέα μαζί με τα 17 του ιδιωτικού φτάνουν συνολικά τα 48 μηχανήματα σε όλη την Ελλάδα ενώ οι ανάγκες απαιτούν περίπου 70 μηχανήματα. Και ίσως αυτή η υστέρηση να είναι και ο βασικός λόγος γιατί στην Ελλάδα υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία λιγότεροι ασθενείς από όσους θα περιμέναμε σύμφωνα με τους μέσους όρους των άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

  Μία λύση μπορεί και πάλι να έρθει από την πλευρά των δωρεών, αρκεί το κράτος να "ακούσει” τις πραγματικές ανάγκες και να στρέψει σε αυτές την προσοχή του. Μέχρι στιγμής, φαίνεται πως η ακτινοθεραπεία λείπει παντελώς από το πλάνο των ζητουμένων από το Υπουργείο Υγείας στην πάνω από 200 εκ ευρώ νέα δωρεά του ΙΣΝ για την Υγεία. Αν ληφθεί από τους υπεύθυνους φορείς η απόφαση ένα μικρό μέρος από αυτή την δωρεά να στην ακτινοθεραπεία θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα των αναμονών, κατέληξε ο κ. Πισσάκας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ