Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Ιουν-2018 09:10

  "Επιτρέπεται" να μείνει έγκυος μια γυναίκα με ρευματικό νόσημα;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Για πολλά χρόνια, γυναίκες με ρευματικά νοσήματα έπρεπε να απαντήσουν στο δίλημμα "μητρότητα ή θεραπεία”. Το δίλημμα όμως πλέον δεν υφίσταται, αφού την απάντηση έδωσε η ίδια η ζωή, με πολλές γυναίκες που λαμβάνουν θεραπείες για ρευματικά νοσήματα να μένουν έγκυες και υπακούοντας στο μητρικό ένστικτο να ολοκληρώνουν την εγκυμοσύνη τους γεννώντας ένα υγιές μωρό. Για να είμαστε βέβαια ακριβοδίκαιοι, η ζωή έδωσε το ισχυρό κίνητρο και η επιστήμη το έκανε εφικτό, αφού υπάρχουν πλέον θεραπείες για τα ρευματικά νοσήματα που είναι "συμβατές” όχι μόνο με την εγκυμοσύνη αλλά και με το θηλασμό.

  Το παραπάνω "μήνυμα” στέλνει σε όλες τις γυναίκες με ρευματικά νοσήματα η νέα ενημερωτική εκστρατεία "Προορισμός Μητρότητα”. Η εκστρατεία ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου και ξεκινά με πρωτοβουλία της εταιρείας UCB ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Δ’ Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών και Γονέων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα "Ρευμαζήν", την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) και το Σύλλογο Ασθενών "Ιησώ".

  Στόχος της εκστρατείας είναι να υποστηρίξει τις γυναίκες με χρόνιες φλεγμονώδεις ρευματικές νόσους στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν κατάλληλα  τη νόσο, τους προβληματισμούς και τα θέματα που σχετίζονται με τον οικογενειακό προγραμματισμό, την κύηση και τον θηλασμό. 

  Η διακοπή της κύησης ή της θεραπείας δεν είναι πια οι μόνες επιλογές

  "Ο επαρκής έλεγχος της φλεγμονώδους ρευματικής νόσου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επίτευξης κύησης. Επίσης, η προσεκτική αντιμετώπιση της νόσου κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού είναι σημαντική για τη διασφάλιση των βέλτιστων εκβάσεων για τη μητέρα και το νεογνό", δήλωσε ο κ. Δημήτριος Μπούμπας, Καθηγητής Ρευματολογίας, Διευθυντής της Δ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου "Αττικόν".  "Πολλές γυναίκες αισθάνονται ότι η μόνη τους επιλογή είναι η διακοπή της θεραπείας τους κατά τη διάρκεια της κύησης, η οποία δεν αποτελεί πάντα την καλύτερη λύση. Επίσης, αρκετές γυναίκες ασθενείς μένουν έγκυοι χωρίς να το προγραμματίσουν με τον ιατρό τους και μέσω αυτής της εκστρατείας, θα ενημερωθούν και θα κατανοήσουν καλύτερα την πάθησή τους ώστε να έχουν υποστήριξη από τον ιατρό τους νωρίτερα κατά το ταξίδι προς την μητρότητα".

  Όπως τόνισε συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους και εκπροσώπους ενώσεων ασθενών κατά τη συνέντευξη τύπου ο καθηγητής ρευματολογίας κ. Μπούμπας, ρόλο κλειδί για την καλή έκβαση της νόσου κατά την εγκυμοσύνη έχει η συνεργασία μεταξύ του ρευματολόγου και του μαιευτήρα που παρακολουθεί την έγκυο. 

  "Πολλές γυναίκες που πάσχουν από φλεγμονώδεις ρευματικές νόσους αισθάνονται απροετοίμαστες για τη δημιουργία οικογένειας και η μόνη επιλογή που βλέπουν είναι είτε να καθυστερήσουν αυτή την επιλογή, είτε να διακόψουν την θεραπεία τους όταν η διατήρηση του ελέγχου της νόσου είναι σημαντική. Στην UCB είμαστε βαθιά αφοσιωμένοι στην ενδυνάμωση των γυναικών, προκειμένου να βιώσουν μία όσο το δυνατόν πιο θετική εμπειρία κατά τη διάρκεια αυτών των σημαντικών ετών. Αυτό συνεπάγεται γνώση και πρόσβαση σε κατάλληλες θεραπείες, καθώς και τη λήψη της κατάλληλης υποστήριξης τις στιγμές που είναι πλέον απαραίτητη" δήλωσε ο εκπρόσωπος της UCB Δημήτρης Κουλαξίδης, Immunology Solutions Lead East Europe.  

  Η εκστρατεία "Προορισμός Μητρότητα"  δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στην διαχείριση ορισμένων από τις ανησυχίες και τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι γυναίκες με χρόνιες φλεγμονώδεις ρευματικές νόσους όσον αφορά την αναπαραγωγική υγεία. Θα δοθούν πληροφορίες και  συμβουλές για κάθε στάδιο του ταξιδιού της αναπαραγωγής, πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης και κατά τον θηλασμό, καθώς και ένας οδηγός ειδικά για γυναίκες, που θα τους επιτρέψει να αισθανθούν καλύτερα προετοιμασμένες στις συζητήσεις με τον ιατρό τους σχετικά με την ολοκληρωμένη θεραπεία και τον οικογενειακό προγραμματισμό. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ