Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Ιουν-2019 23:59

  Προβιοτικά: Η σχέση τους με το άγχος και την κατάθλιψη

  Προβιοτικά: Η σχέση τους με το άγχος και την κατάθλιψη
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα προβιοτικά, τα καλά βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο παίζουν σημαντικό ρόλο στο σώμα, από την ενίσχυση του πεπτικού συστήματος μέχρι την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

  Από έρευνες που διενεργήθηκαν από επιστήμονες σχετικά με τη λειτουργία των βακτηρίων του εντέρου, αποκαλύφθηκε ότι, όταν υπάρχει κάποια ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου, μπορεί να αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την πέψη, όπως αέρια, φούσκωμα, κράμπες, ακόμα και ευαισθησία σε πολλές ασθένειες.

  Η σύνδεση ανάμεσα στην κοιλιά και τον εγκέφαλο

  Με ποιον τρόπο επικοινωνούν αυτά τα δύο; Το μυαλό χρειάζεται να ενημερώνεται πότε το έντερο ξεμένει από αέρια, πότε υπάρχουν προβλήματα με την πέψη ή πότε δέχεται επίθεση από παθογόνους μικροοργανισμούς. Οι σύνδεσμοι ανάμεσα σε αυτά τα δύο όργανα είναι ορμονικοί, νευρικοί, ανοσολογικοί και προέρχονται από το κεντρικό νευρικό σύστημα και το εντερικό νευρικό σύστημα. Θα έχετε σίγουρα καταλάβει τη σύνδεση ανάμεσα στα δύο, που αναφέρεται συχνά και ως άξονας εντέρου και εγκεφάλου, όταν θα νιώθετε άγχος και ξαφνικά θα καταλαβαίνετε μία αναστάτωση και στην κοιλιά σας.

  Πιθανές επιδράσεις των βακτηρίων του εντέρου στον εγκέφαλο

  Όταν τα βακτήρια αυτά στο πεπτικό σύστημα δεν λειτουργούν σωστά ή υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο έντερο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάποια προβλήματα στην υγεία, όπως αυτά που ακολουθούν:

  Κατάθλιψη

  Έρευνες έχουν αποδείξει ότι ένας αριθμός ασθενών που είχαν διαγνωσθεί με κατάθλιψη είχαν "τρύπιο" έντερο. Αυτό σημαίνει ότι η διαπερατότητα της εσωτερικής επιφάνειας του εντέρου επιτρέπει στα βακτήρια να εισχωρήσουν στη ροή του αίματος, επηρεάζοντας έτσι και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η θεραπεία του προβλήματος στο έντερο μπορεί να συμβάλει στην υποχώρηση της κατάθλιψης.

  Άγχος

  Είναι πιθανό κάποια ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου να προκαλεί άγχος και αγχώδεις σκέψεις καθώς ο εγκέφαλος και το έντερο συνδέονται, αλλά και το αντίστροφο. Όταν νιώθουμε άγχος, το σώμα παράγει ορμόνες του στρες που μπορεί να επηρεάζουν διαφορετικά όργανα, συμπεριλαμβανομένων των εντέρων, που με τη σειρά τους προκαλούν πολλαπλά άλλα προβλήματα υγείας. 

  Αυτισμός

  Υπάρχουν κάποιες έρευνες που αποδεικνύουν ότι τα βακτήρια του εντέρου συνδέονται με άλλα προβλήματα του εγκεφάλου, όπως ο αυτισμός. Ωστόσο, χρειάζεται να συγκεντρωθούν περισσότερα δεδομένα για να γίνει πλήρως κατανοητή η πιθανή σύνδεση ανάμεσα στα δύο.

  Σχιζοφρένεια

  Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει σε ποντίκια ότι υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στον περιορισμένο αριθμών βακτηρίων στο έντερο και στις αλλαγές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ωστόσο, η γενετική της σχιζοφρένειας είναι περίπλοκη και θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες προκειμένου να κατανοήσουμε πλήρως τη σύνδεση μεταξύ των δύο.

  Νόσος του Πάρκινσον

  Σε σύγκριση με αυτούς που είναι υγιείς, οι ασθενείς που έχουν Πάρκινσον έχουν διαφορετικά βακτήρια στο έντερο, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει. 

  Προφανώς, χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλές έρευνες προκειμένου να αποφασιστεί η αντιστοιχία ανάμεσα στα βακτήρια του εντέρου και στον εγκέφαλο. Οι επιστήμονες ακόμα προσπαθούν να την καταλάβουν με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να ξεκλειδώσουν πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορούν να υποστηρίξουν την λειτουργία του εγκεφάλου βελτιώνοντας την υγεία του εντέρου.

  Πηγή: Shape.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ