Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 31-Μαϊ-2018 13:30

  Μήπως όσα τρώμε είναι τελικά "σκουπίδια";

  Μήπως όσα τρώμε είναι τελικά "σκουπίδια";
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ευμένης Π. Καραφυλλίδης BSc (Hons), MSc, NYSCDN​
  Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
  Πανεπιστημίου Leeds M., Αγγλία
  Πανεπιστημίου Columbia, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
  Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος ΙΑΣΩ General

  Οι άνθρωποι είναι πάντα τόσο απασχολημένοι που προσπαθούν να διαχειρίζονται "αποτελεσματικά" το χρόνο τους και να προγραμματίζουν την κάθε τους κίνηση, όσο γίνεται καλύτερα. Το "καταφύγιο" των περισσότερων που στοχεύουν στην εξοικονόμηση χρόνου, είναι τα "βολικά" τρόφιμα. Είτε πρόκειται για αυτά που βρίσκουμε καθημερινά στις βιτρίνες των μπακάλικων και των σούπερ μάρκετ, είτε για τα κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα που σε ελάχιστο χρόνο στον φούρνο μικροκυμάτων αποτελούν το τέλειο δείπνο,  μπορούν μερικές φορές να αποτελέσουν μια κακή επιλογή που σίγουρα δεν ταιριάζει σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής με στόχο την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

  Υπάρχει κάτι που κρύβεται; 
  Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη κάποια πράγματα σχετικά με τα τρόφιμα που αγοράζετε στα γειτονικά παντοπωλεία, τα Super Markets και τις αλυσίδες fast food. Η πλειοψηφία του πληθυσμού γνωρίζει, (ακόμα και αν δεν δίνει σημασία), τους κινδύνους της υπερκατανάλωσης των αναψυκτικών, των "ψεύτικων" κρεάτων και των τροφίμων που είναι πολλές φορές "ποτισμένα" με χημικά. 

  διατροφική ετικέτα διατροφή 15/5/17Είναι σύνηθες τα κορεσμένα λιπαρά, τα trans λιπαρά και τα κρυμμένα σάκχαρα να καλύπτονται μέσα σε μία όμορφη συσκευασία και πίσω από φράσεις όπως "χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά", "χωρίς γλουτένη", "χωρίς ζάχαρη", "φυσικό", "υγιεινό" κλπ. Τα πράγματα γίνονται ιδιαίτερα περίπλοκα αν κάποιος κάνει την απόπειρα να διαβάσει τη διατροφική ετικέτα κάποιου επεξεργασμένου προϊόντος και προσπαθήσει να απαριθμήσει όλες αυτές τις χημικές ουσίες για να αποκαλύψει, επιτέλους, την πραγματική τροφή που θεωρητικά υπάρχει στη συσκευασία. Αν θέλετε να καταλάβετε τις περισσότερες φορές τι τρώτε αρχίστε λοιπόν να σκέφτεστε για κάποιο διδακτορικό στη χημεία.

  Αυτά τα δυνητικά επικίνδυνα τρόφιμα που μεταμφιέζονται μερικές φορές σε "υγιεινά" είναι συνέπεια της γρήγορης ζωής που ζούμε και της "απομάκρυνσης" από τον εαυτό μας. Πιστεύετε ότι κάνετε το σωστό για την οικογένειά σας, ότι κάνετε επιλογές που μπορεί να μην είναι τόσο καλές όσο το "σπιτικό" φαγητό, αλλά ελπίζετε ότι δεν είναι και τόσο κακές. Να μην ξεχνάτε πως οτιδήποτε είναι συσκευασμένο σε χάρτινο κουτί, κονσερβοποιημένο ή έχει ετικέτα με περισσότερα από ένα συστατικά (ειδικά αυτά που δεν μπορείτε να προφέρετε εύκολα) έχει υποστεί επεξεργασία. Αυτό σημαίνει ότι για να καταστεί βρώσιμο και να υπάρχει με ασφάλεια στα ράφια των Super Market κάτι έχει προστεθεί, αφαιρεθεί ή έχει εξευγενιστεί. Φυσικά και δεν είναι όλα τα συστατικά επικίνδυνα. Αρκετά από αυτά προσθέτονται για ενισχύσουν - προστατεύσουν ένα τρόφιμο.

  Υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στο να μην είναι και τόσο υγιεινά τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά;
  φρούτα 31-07Η εμπορική γεωργία, η αυξημένη κατανάλωση και ζήτηση, είτε λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού, είτε λόγω της κατάργησης της εποχικότητας στην κατανάλωση των φρούτων και των λαχανικών έχει οδηγήσει την βιομηχανία τροφίμων να βρει τρόπους για γρήγορη αύξηση της παραγωγής καταργώντας την εποχικότητα. Οι σπόροι που έχουν γενετικά τροποποιηθεί σε εργαστήριο φυτεύονται στο έδαφος που έχει ενισχυθεί πολλές φορές με χημικά, τα οποία θα απορροφηθούν από την καλλιέργεια και θα επηρεάσουν την ανάπτυξη αυτών των "υγιεινών-φυσικών" προϊόντων. Τα τρόφιμα αυτά αναπτύσσονται κάτω από ένα μείγμα φυτοφαρμάκων, μυκητοκτόνων και ζιζανιοκτόνων για να περιορίσουν τα ζιζάνια που μερικές φορές είναι δύσκολη η εξόντωση τους ακόμη και με την παρουσία τέτοιων αντιξοοτήτων. Τα "τρόφιμα" αυτά κατά την διαδικασία τοποθέτησης τους στα ράφια και στους πάγκους "ξεπλένονται" και "γυαλίζονται" για να αστράψουν και  για να φανούν ακόμα πιο λαχταριστά στους καταναλωτές.

  Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι μέχρι τη στιγμή που τα τρόφιμα αυτά θα φτάσουν στην κουζίνα σας έχουν περάσει μέρες ή ακόμα και εβδομάδες μέσα σε μεταφορικά μέσα με αποτέλεσμα είτε να ωριμάσουν, είτε τεχνητά πάντα να διατηρηθούν στην κατάσταση που τα παρέδωσε ο παραγωγός, κάτω από αδιευκρίνιστες πολλές φορές συνθήκες αποθήκευσης και μεταφοράς. Υπάρχει τρόπος βελτίωσης της ποιότητας ή της "καθαρότητας" αυτών των τροφίμων πριν φτάσουν στο τραπέζι μας?

  Το κρέας αποτελεί μία ασφαλή επιλογή;
  Φυσικά και το κρέας αποτελεί εξαιρετική επιλογή τροφής εάν καταναλώνεται με μέτρο και πρέπει να έχει θέση στην διατροφή μας. Τα μικρά κρεοπωλεία, οι μικροί έμποροι-κτηνοτρόφοι και η διαπροσωπική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του καταναλωτή και του χασάπη, μπορεί να αποτελεί δικλίδα ασφαλείας για μια καλή αγορά "καθαρού" κρέατος. Δυστυχώς στους ρυθμούς που ζούμε είναι αρκετά θλιβερό να ξέρεις ότι υπάρχει πιθανότητα να μην έχεις καν την επιλογή να φας κάτι πραγματικά φρέσκο και η μοναδική σου επιλογή να είναι το συσκευασμένο κρέας που κόβεται στο εργοστάσιο και αναμειγνύεται με αλάτι και συντηρητικά. Επίσης να σημειωθεί ότι, δυστυχώς κάποια εκτρεφόμενα βοοειδή τρώνε γενετικώς τροποποιημένη τροφή σιτηρών ενισχυμένη με αυξητικές ορμόνες, που καλλιεργείται σε έδαφος γεμάτο με φυτοφάρμακα. Αυτή η τροφή αναγκάζει τα ζώα να αναπτυχθούν γρήγορα και σε αφύσικα μεγάλα μεγέθη μερικές φορές διαδικασία που διαταράσσει την "ισορροπία" του ζώου. Άρα είναι πολύ σημαντικό να γίνεται σωστή και προσεκτική επιλογή του προϊόντος.

  Βακτηρίδια, μύκητες και ιοί που επιζούν ύστερα από επεξεργασίες 
  Δεν είναι μυστικό ότι πολλά τρόφιμα - παρά τις χημικές επεξεργασίες, τα αντιβιοτικά και την ακτινοβολία - εξακολουθούν να είναι ευαίσθητα σε επικίνδυνους μικροοργανισμούς που μπορούν να προκαλέσουν κάποια ασθένεια ή πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος.

  Εάν μπορούν να επιβιώσουν από όλες αυτές τις μεθόδους, πόσο ισχυροί είναι αυτοί οι οργανισμοί τελικά; Όσο τα χημικά γίνονται όλο και πιο ισχυρά, τόσο τα μικρόβια γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά.  Χρειάζεται λοιπόν προσοχή, γιατί πολλές φορές καταλήγουν και συσσωρεύονται στο σώμα μας. 

  Τοπικές αγορές και βιολογικά προϊόντα 
  λαϊκή αγοράΕξετάστε την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνετε συνήθως και δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να τραφεί πιο ποιοτικά. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να απαλλάξετε τον οργανισμό σας από βιοσυσσωρευτικές τοξίνες σε κυτταρικό επίπεδο.

  Τα βιολογικά προϊόντα είναι από τις καλύτερες επιλογές, όταν είναι διαθέσιμα και οικονομικά προσιτά. Ακόμη, εξερευνήστε την λαϊκή αγορά της γειτονιάς σας αλλά και μικρές αγορές σε επαρχιακές πόλεις, περιφερειακές συνοικίες και χωριά κοντά σας για να προμηθεύεστε τις πρώτες ύλες του νοικοκυριού σας. Γνωρίστε τους ανθρώπους που καλλιεργούν τα φρούτα και τα λαχανικά και εκτρέφουν τα ζώα. Προσπαθήστε να γνωρίζετε τι αγοράζετε και να λέτε "όχι" σε μαζικά παρασκευασμένα τρόφιμα, όποτε είναι δυνατόν.

  Δώστε την πρέπουσα προσοχή στον τρόπο που διαχειρίζεστε την καθημερινότητά σας, προστατέψτε το περιβάλλον και φροντίστε τον εαυτό σας αναζητώντας και γνωρίζοντας τον. Μόνο έτσι θα καταφέρετε να διεκδικήσετε σωματική και ψυχική ευεξία μέχρι τα βαθιά γεράματα!  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:03 27/03

  Ασθενείς με καρκίνο και COVID-19: Οι συστάσεις του γαλλικού υπουργείου Υγείας

  Οι επιπλέον οδηγίες διαχείρισης ασθενών με καρκίνο είναι σημαντικές καθώς μπορεί νοσώντας με COVIT-19 να παρουσιάσουν επιπλοκές από το αναπνευστικό.

  09:55 27/03

  Είναι κορονοϊός ή αλλεργικό άσθμα; Τι πρέπει να γνωρίζουμε

  Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία μας βοηθά να διαχωρίσουμε τις δύο περιπτώσεις και δίνει τις βασικές συστάσεις για ασθενείς με βρογχικό άσθμα.

  09:41 27/03

  "Ο εχθρός δεν είναι πλέον αόρατος, κατανοούμε τον SARS-CoV-2"

  Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του καθηγητή Γενετικής Ζαχαρία Σκούρα για το πώς η γνώση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 επιταχύνει την αντιμετώπισή του.

  09:31 27/03

  1η Ψηφιακή Ημερίδα: "Πανδημίες & Παγκόσμια Διαχείριση Κρίσεων Υγείας: Η περίπτωση του Κορωνοϊού".

  Η ημερίδα είναι ανοιχτή και όποιοι επιθυμούν, μπορούν να την παρακολουθήσουν live.

  09:20 26/03

  Κορoνοϊός και φλεγμονώδης νόσος εντέρου: Τι πρέπει να γνωρίζετε

  Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο κορονοϊός στους ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, οι οποίοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

  08:54 26/03

  Τι είναι το νέο τεστ κορονοϊού-εξπρές;

  Τι είναι τα νέα τεστ αντισωμάτων κορονοϊού, τύπου τεστ εγκυμοσύνης, που η Βρετανία σύντομα θα στέλνει ακόμη και στα σπίτια.

  08:51 26/03

  Μειώστε το αλάτι, ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας

  Το πολύ αλάτι εξασθενεί την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, προειδοποιούν Γερμανοί επιστήμονες εν μέσω της πανδημίας Covid-19.

  14:17 24/03

  Συμφωνία Pfizer και BioNTech για την από κοινού ανάπτυξη δυνητικού εμβολίου κατά της νόσου COVID-19

  Οι δύο εταιρείες θα αναπτύξουν από κοινού το υποψήφιο mRNA εμβόλιο BNT162 της BioNTech για την πρόληψη της λοίμωξης από τον κορονοϊό.

  12:53 24/03

  Κορονοϊός: Τα νέα δεδομένα για την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό

  Πολλές έγκυοι ανησυχούν έντονα, τόσο για τη δική τους υγεία, όσο και για του μωρού τους.

  08:39 24/03

  Αντισηπτικά και δέρμα: Πώς θα αποφύγουμε τους ερεθισμούς;

  Πλέοντας συνεχώς τα χέρια και χρησιμοποιώντας αντισηπτικά, είναι πολύ πιθανό να μας ταλαιπωρήσουν ξηροδερμία και δερματίτιδες.

  08:34 24/03

  Σουσάμι: Ένας σπόρος με σημαντικές ιδιότητες

  Μία από τις τροφές που προσφέρει ενέργεια αλλά και θρέψη, είναι το σουσάμι.

  23:59 23/03

  Μένουμε σπίτι- Οργανωνόμαστε για γυμναστική στο σπίτι

  Τώρα που μένουμε σπίτι, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να γυμναζόμαστε αφού η άσκηση συμβάλει τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική μας υγεία.

  09:31 23/03

  Κορονοϊός: Το εμβόλιο και η φαρμακευτική αγωγή που δοκιμάζουν οι ειδικοί

  Πόσο κοντά είμαστε στη δημιουργία εμβολίου για τον κορονοϊό και ποιες είναι οι βασικές θεραπείες που λαμβάνουν οι ασθενείς που νοσηλεύονται.

  08:46 23/03

  Κορονοϊός και διαβήτης: Οι συστάσεις για τους διαβητικούς

  Ο παθολόγος - διαβητολόγος Παναγιώτης Τσαπόγας συμβουλεύει για τη λοίμωξη COVID-19 και τον σακχαρώδη διαβήτη.

  08:34 23/03

  130 εκατομμύρια δόσεις υδροξυχλωροκίνης δωρίζει η Novartis

  Η Novartis δεσμεύεται να δωρίσει έως και 130 εκατομμύρια δόσεις υδροξυχλωροκίνης για να υποστηρίξει την παγκόσμια αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.