Συνεχης ενημερωση

    Κυριακή, 14-Απρ-2019 23:59

    Τι σχέση έχει το κρέας ή το ψάρι με την υπέρταση;

    • Εκτύπωση
    • Αποθήκευση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Νέα μελέτη μας εφιστά την προσοχή όταν μαγειρεύουμε καθώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, η τακτική κατανάλωση καλοψημένου (well done) κρέατος ή ψαριού θα μπορούσε να συνδέεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση. Η εν λόγω μελέτη έγινε με επικεφαλής τον Gang Liu, Ph.D., από το Τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας  T.H. Chan του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στη Βοστόνη και παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης.

    Οι ερευνητές καταδεικνύουν πως ο τρόπος που μαγειρεύουμε την πρωτεΐνη μπορεί να επηρεάζει τις πιθανότητες για υπέρταση. 

    Είναι γνωστό πως η ανθυγιεινή διατροφή συνδέεται άμεσα με την αρτηριακή πίεση. Η νέα μελέτη, ωστόσο, εντοπίζει πως ίσως δεν είναι μόνο το είδος της τροφής που τρώμε που επηρεάζει την πίεσή μας αλλά και ο τρόπος που προετοιμάζουμε το φαγητό μας. Προηγούμενες μελέτες έχουν καταγράψει τις πολλές πιθανές "παρενέργειες" από την κατανάλωση κρέατος μαγειρεμένου σε υψηλή θερμοκρασία. Μία από αυτές, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Medical News Today, για παράδειγμα, συσχετίζει την υψηλή κατανάλωση ψητού στο φούρνο ή στα κάρβουνα ή καπνιστού κρέατος με κατά 23% αυξημένο κίνδυνο θανάτου για γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού. 

    Υψηλές θερμοκρασίες και κίνδυνος για καρδιοπάθεια
    Στην πρόσφατη αυτή μελέτη, ο Liu και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να προσδιορίσουν αν η θερμοκρασία μαγειρέματος ή το πόσο καλά ήταν ψημένο το κρέας ή το ψάρι –δηλαδή αν ήταν ψημένο μέχρι μέσα ή αν είχε λίγο αίμα- μπορεί να επηρεάζει την αρτηριακή πίεση. 

    Για να καταλήξουν στα ευρήματα, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 32.925 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη Nurses' Health Study, από 53.852 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη Nurses' Health Study II και από 17.104 άντρες που είχαν πάρει μέρος στη μελέτη Health Professionals Follow-Up Study. Σε κάθε μία από τις μελέτες, οι πληροφορίες που συνέλλεξαν οι ερευνητές αφορούσαν το πόσο κρέας και ψάρι κατανάλωσαν κάθε μήνα, καθώς και πόσο καλά ήταν ψημένες οι τροφές. 

    Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο. Σε μία μέση περίοδο παρακολούθησης 12 έως 16 ετών, οι 37.123 από το σύνολο των συμμετεχόντων ανέπτυξαν υπέρταση. Η ομάδα των ειδικών βρήκε πως οι συμμετέχοντες που έτρωγαν ψητό στα κάρβουνα ή στο φούρνο μοσχαρίσιο κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι τουλάχιστον 15 φορές το μήνα ήταν κατά 17% πιθανότερο να παρουσιάσουν υπέρταση από εκείνους που κατανάλωναν τις παραπάνω τροφές λιγότερες από τέσσερις φορές το μήνα. Βρέθηκε, ακόμη, πως οι συμμετέχοντες που κατά δήλωση προτιμούσαν το κρέας τους καλοψημένο είχαν κατά 15% μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης συγκριτικά με εκείνους που το προτιμήσουν λιγότερο ψημένο.

    Αξίζει να σημειωθεί πως η μελέτη αποκάλυψε πως οι σχέσεις ανάμεσα στην υπέρταση, τον τρόπο μαγειρέματος, τη θερμοκρασία μαγειρέματος και το πόσο καλά ή όχι ψημένο είναι το κρέας ήταν ανεξάρτητες από το είδος των τροφίμων και τις ποσότητες που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες.

    Εξηγώντας τον πιθανό μηχανισμό πίσω από τα ευρήματά τους, ο Liu σχολιάζει πως οι ετεροκυκλικές αρωματικές αμίνες (HAA’s) και άλλα χημικά που παράγονται κατά τις υψηλές θερμοκρασίες ψησίματος μπορεί να οδηγούν σε οξειδωτικό στρες, φλεγμονές και αντίσταση στην ινσουλίνη, καταστάσεις που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για υπέρταση. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Η επιστημονική ομάδα όμως ισχυρίζεται πως αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε να μάθουμε να ψήνουμε λιγότερο το κρέας και το ψάρι ή να τα μαγειρεύουμε στην κατσαρόλα αντί να τα ψήνουμε. 

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    13:37 15/11

    Μια πολύ σοβαρή επίδραση της ιλαράς στο ανοσοποιητικό μας

    Δύο νέες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ιλαρά μπορεί να προκαλέσει "αμνησία" στο ανοσοποιητικό, κάνοντάς μας επιρρεπείς σε άλλες ασθένειες.

    09:31 15/11

    Θεραπεία για πολλαπλή σκλήρυνση και εγκυμοσύνη

    Πολλαπλή σκλήρυνση: Τι αλλάζει στη χορήγησης της ιντερφερόνης β-1b στην εγκυμοσύνη;

    23:59 14/11

    Αλλάζει ο μεταβολισμός στα σαράντα;

    Είναι αλήθεια ή μύθος πως μετά τα σαράντα παχαίνουμε ευκολότερα και αδυνατίζουμε πιο δύσκολα;

    16:43 14/11

    Εξέλιξη: Νέες επεμβατικές τεχνικές για τα καρδιαγγειακά νοσήματα

    Οι σύγχρονες επεμβατικές τεχνικές στην υπηρεσία του καρδιαγγειακού ασθενή.

    08:27 14/11

    Σακχαρώδης διαβήτης. Τι είναι, πώς αντιμετωπίζεται και ποιες οι επιπλοκές του;

    Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη, σήμερα. Δεδομένου ότι ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων με διαβήτη δεν το γνωρίζει ότι πάσχει, η ενημέρωση είναι σημαντική.

    07:46 14/11

    Σεξουαλική ζωή και σακχαρώδης διαβήτης: Επηρεάζει το ένα το άλλο;

    Μπορεί ο διαβήτης να επηρεάσει αρνητικά την ερωτική ζωή των ασθενών; Και πώς;

    07:44 14/11

    Η διατροφή στην πολλαπλή σκλήρυνση

    Η διατροφή στην πολλαπλή σκλήρυνση και ένα βιβλίο "έκπληξη" από τη σεφ Ντίνα Νικολάου.

    12:26 08/11

    Ο HPV ευθύνεται για το 99% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου

    #vazoume_telos! ονομάζεται η εκστρατεία ενημέρωσης της MSD για τον εμβολιασμό έναντι του ιού HPV που σχετίζεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

    11:18 08/11

    Παγκόσμια Ημέρα AIDS: I'm positive

    Μια διήμερη διοργάνωση που φέρνει στο φως κοινωνικές ομάδες που ωθούνται στο περιθώριο. Από το Ίδρυμα Ωνάση και τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας "Θετική Φωνή".

    11:12 08/11

    "Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία"

    Η νέα καμπάνια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση γύρω από τον σακχαρώδη διαβήτη.

    08:08 07/11

    Το πρώτο ψηφιακό πρόγραμμα στα ελληνικά που βοηθά ασθενείς με άνοια

    Οι άνθρωποι που ζουν με άνοια ανέρχονται σήμερα στα 50 εκατομμύρια παγκοσμίως, ενώ στη χώρα μας ξεπερνούν τους 200.000,  αριθμός που προβλέπεται να υπερβεί τους 600.000 το 2050.

    08:07 07/11

    Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Γονιμότητας

    "Παρούσα" η "Κυβέλη" στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Ευρωκοινοβούλιο - #EuropeanFertilityWeek2019

    23:59 06/11

    Είναι το ελαιόλαδο το καλύτερο λάδι για τηγάνισμα;

    Τα τηγανητά δεν είναι ό,τι πιο υγιεινό, όταν τηγανίζουμε όμως το λάδι που επιλέγουμε είναι σημαντικό!

    14:27 06/11

    Μύθοι και αλήθειες για τον καρκίνο του πνεύμονα

    Οι νέες θεραπείες έχουν σχεδόν πενταπλασιάσει το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα.

    11:26 06/11

    Μύδια με καρκίνο! Τα παράξενα της φύσης!

    Μύδια που μεταδίδουν μεταξύ τους καρκίνο, βρήκαν οι επιστήμονες στον Ατλαντικό και στην Ευρώπη.

    08:51 06/11

    1 στους 3 παρουσιάζει μεταβολικό σύνδρομο. Και μάλιστα χωρίς συμπτώματα!

    Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού ή διαβήτη. Αντιμετωπίστε το αποτελεσματικά.