Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Μαρ-2019 23:00

  Καρκίνος του παγκρέατος: Μην αγνοήσετε αυτά τα συμπτώματα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το πάγκρεας είναι ζωτικής σημασίας όργανο για τον οργανισμό καθώς παράγει ένζυμα για την πέψη των λευκωμάτων, του λίπους, του αμύλου ενώ με την ινσουλίνη που εκκρίνει είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση του σακχάρου. Δυστυχώς, ο καρκίνος του παγκρέατος, παρότι είναι ένας από τους σπανιότερους, είναι και από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους καθώς δεν υπάρχουν διαγνωστικές εξετάσεις που να τον εντοπίζουν στα αρχικά στάδια, εξηγεί ο Daniel M. Labow, M.D., F.A.C.S., επικεφαλής του τμήματος χειρουργικής στο Νοσοκομείο Όρος Σινά και επικεφαλής χειρουργικής ογκολογίας και ηπατολογίας στην Ιατρική Σχολή Icahn του Νοσοκομείου. 

  Σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό American Cancer Society, εκτιμάται πως 55.440 άνθρωποι θα διαγνωστούν με καρκίνο του παγκρέατος το 2018 και 44.330 θα πεθάνουν από αυτόν. 

  Τα παρακάτω συμπτώματα θα μπορούσαν να σχετίζονται με πρόβλημα στη λειτουργία του παγκρέατος, επισημαίνει ο δρ Labow, πιθανώς και κακοήθεια. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα γνωρίζετε και να επισκεφθείτε το γιατρό σας στην περίπτωση που τα εντοπίσετε καθώς η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης από τον καρκίνο του παγκρέατος.

  Δέρμα και μάτια που "κιτρινίζουν"
  Ο ίκτερος είναι το αποτέλεσμα της συσσώρευσης χολερυθρίνης, ή χολής, στην κυκλοφορία του αίματος. Οι χοληδόχοι πόροι περνούν μέσα από το πάγκρεας, οπότε όταν τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται κοντά στην κεφαλή του οργάνου, ο όγκος μπορεί να πιέσει τον πόρο, κάνοντας τη χολή να επιστρέψει στο αίμα που κυκλοφορεί στο σώμα. 

  Λιπαρά κόπρανα
  Το πάγκρεας παίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη των λιπών. Αν η χολή και τα παγκρεατικά ένζυμα δεν φτάνουν στο έντερο εξαιτίας ενός εμποδίου –όπως ενός όγκου ίσως- τα άπεπτα λιπαρά θα αυξήσουν το ποσοστό λίπους στα κόπρανα επηρεάζοντας την όψη τους. Μπορεί επίσης να επιπλέουν στο νερό της λεκάνης της τουαλέτας. 

  Γρήγορη και ανεξήγητη απώλεια βάρους
  Ορισμένες μορφές καρκίνου εκκρίνουν ουσίες στο αίμα που μπορεί να οδηγήσουν το σώμα να "διασπά" τον εαυτό του. Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει απότομη και ανεξήγητη απώλεια βάρους εξαιτίας της διάσπασης του λιπώδους ιστού και των σκελετικών μυών. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμη κι αν τρώτε συνεχώς, δεν θα σταματά η απώλεια βάρους. 

  Παρότι το παραπάνω ισχύει σε πολλές διαφορετικές μορφές καρκίνου, υπάρχει κι άλλος λόγος που ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να οδηγήσει σε απότομη απώλεια βάρους. Το σώμα δεν απορροφά φυσιολογικά τα λιπαρά και τις πρωτεΐνες κι έτσι, ακόμη κι αν τρώτε σωστά, δεν θα παίρνετε τις θερμίδες που χρειάζεστε. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ