Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Μαρ-2019 23:59

  Υπερπλασία του προστάτη: Τι να μην τρώτε!

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο προστάτης είναι ένα μικρός αδένας, σε σχήμα καρυδιού, που βρίσκεται πίσω από την ουροδόχο κύστη, στους άντρες. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι μία πολύ συνηθισμένη κατάσταση, που παρουσιάζεται σε πολλούς άντρες μεγαλώνοντας. Παρότι όμως καλοήθης, η υπερπλασία του προστάτη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως συχνουρία ή δυσκολία στην ούρηση, αίσθημα ατελούς κένωσης της ουροδόχου κύστης και επιτακτική ακράτεια ούρων. 

  Έχει βρεθεί πως ορισμένες τροφές και ροφήματα μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του προστάτη, εξαιτίας της επίδρασής τους στην τεστοστερόνη και άλλες ορμόνες στον ανδρικό οργανισμό. 

  Μία δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και υγιεινά λιπαρά έχει βρεθεί πως προστατεύει την υγεία του προστάτη. Αντίθετα, οι παρακάτω κατηγορίες τροφίμων μπορεί να αυξάνουν τις πιθανότητες για υπερπλασία του αδένα ή να επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

  Ποιες τροφές να αποφεύγετε για να την υγεία του προστάτη σας

  Κόκκινο κρέας: Έρευνα στην επιθεώρηση The Physicians Committee For Responsible Medicine έδειξε πως η αποφυγή του κόκκινου κρέατος μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας του προστάτη. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης, Neal Barnard, M.D., επίκουρο καθηγητή Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου George Washington,  η καθημερινή κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να τριπλασιάζει τον κίνδυνο για υπερπλασία του προστάτη. 

  Γαλακτοκομικά: Όπως και με το κρέας, η τακτική κατανάλωσή τους έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο υπερπλασίας του προστάτη. 

  Καφεΐνη: Η καφεΐνη δρα ως διουρητικό, που σημαίνει πως επηρεάζει το πόσο συχνά και πόσο επιτακτικά έχει κάποιος ανάγκη να ουρήσει. Η μείωση του καφέ, του τσαγιού, των αναψυκτικών τύπου cola και της σοκολάτας μπορεί να βελτιώσει τις ενοχλήσεις που σχετίζονται με υπερπλασία του προστάτη.

  Αλκοόλ: Το αλκοόλ διεγείρει επίσης την παραγωγή ούρων. Άντρες με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη βρίσκουν πως τα συμπτώματά τους βελτιώνονται όταν αποφεύγουν την κατανάλωση του αλκοόλ. Μειώστε την προσθήκη αλατιού στο φαγητό και αποφεύγετε έτοιμες τροφές και αλλαντικά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νάτριο. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ