Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Μαρ-2018 11:54

  Τα νέα δεδομένα στη μεταμόσχευση μαλλιών

  Τα νέα δεδομένα στη μεταμόσχευση μαλλιών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει η Δρ. Κατερίνα Καλογιάννη.

  Πρόκειται για αισθητική επέμβαση που προβαίνουν άντρες και γυναίκες και αφορά στην αποκατάσταση του τριχωτού κεφαλής ή άλλων σημείων του σώματος με ανεπαρκή τριχοφυΐα.

  Η πιο κοινή αιτία της απώλειας μαλλιών είναι η κληρονομική ανδρογενετική αλωπεκία, με μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες αλλά και σε γυναίκες. Αν υπάρχει στο οικογενειακό ιστορικό απώλεια μαλλιών (φαλάκρα, τριχόπτωση) αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιαστεί τριχόπτωση με έναρξη ακόμη και στην εφηβεία.

  Η γενετική προδιάθεση των ορμονικών ισορροπιών και ανισορροπιών είναι η κύρια αιτία της τριχόπτωσης. Σε αντίθεση με τη πιο δημοφιλή πεποίθηση, η γενετική προδιάθεση για την τριχόπτωση μπορεί να κληρονομηθεί και από τα δύο σκέλη μιας οικογένειας, από τη μητέρα ή τον πατέρα.

  Η απώλεια μαλλιών καταπονεί ψυχολογικά τα άτομα που προσβάλει και γίνονται ιδιαίτερα ευάλωτα στο στίγμα αυτό. Πρόκειται για βίωμα με δυσάρεστες επιπτώσεις στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή.

  Η τριχόπτωση μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία από ψυχολογικά και συναισθηματικά ζητήματα που σχετίζονται με το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και την εξωτερική μας εικόνα. Πολλοί άνθρωποι μπορούν να αποδεχτούν την προοδευτική απώλεια μαλλιών, αλλά για άλλους μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες με αποτέλεσμα την κατάθλιψη και το άγχος.

  Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η συναισθηματική δυσφορία που βιώνεται με την απώλεια των μαλλιών είναι βάσιμη και πρέπει να αντιμετωπίζεται.

  Τεχνικές
  Τεχνική FUE (follicular unit extraction)
  Αφορά στη μεμονωμένη αφαίρεση τριχικών θυλάκων (ένα προς ένα) από την ινιακή (δότρια) περιοχή. Ανατομικά βρίσκεται στο πίσω κάτω μέρος της κεφαλής (ζώνη σταθερής τριχοφυΐας).

  Δημιουργούνται μικρές οπές με μέγιστη διάμετρο ενός χιλιοστού και έτσι επιτυγχάνεται η αφαίρεση ολόκληρης της τριχοθυλακιακής μονάδας, χωρίς περιττούς τραυματισμούς.

  Αποφεύγεται η δημιουργία τομής και συρραφής έτσι ώστε δεν καταλείπεται ουλή. Ο τραυματισμός της περιοχής είναι ελάχιστος έως αμελητέος.
  •Απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα
  •Επίτευξη μέγιστης πυκνότητας στη λήπτρια περιοχή
  •Απουσία οιδημάτων μετεγχειρητικά
  •Αύξηση των ορίων στην δότρια περιοχή (πλαγιοϊνιακά)
  •Μεγαλύτερη διατήρηση ελαστικότητας δέρματος
  •Ταχεία επούλωση δέρματος
  •Γρήγορη επάνοδος στις φυσικές δραστηριότητες του ατόμου

  Motorized fue
  Η εξαγωγή των τριχικών θυλάκων από την δότρια περιοχή εκτελείται με ηλεκτροκίνητο εργαλείο (biopsy punch) για μεγαλύτερη ταχύτητα. O ιστός δέρματος δεν κακοποιείται και μειώνεται ο χρόνος επέμβασης.

  Mega fue
  Αφορά στις περιπτώσεις με εκτεταμένη βαθμίδα ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας. Η λήψη τριχικών θυλάκων γίνεται σε δύο διαδοχικές συνεδρίες με μαζικό αριθμό τριχοθυλακίων για μέγιστη κάλυψη στη λήπτρια περιοχή.

  Micro fue
  Πρόκειται για μεταμόσχευση μαλλιών, κατά την οποία η λήψη των τριχικών θυλάκων από τη δότρια περιοχή, πραγματοποιείται με τον ελάχιστο επεμβατικό τρόπο.

  MicroFUE
  Πρόκειται για μεταμόσχευση μαλλιών κατά την οποία η λήψη των τριχικών θυλάκων από τη δότρια περιοχή, πραγματοποιείται με τον ελάχιστο επεμβατικό τρόπο.

  Με την τεχνική MicroFUE δημιουργούνται πολύ μικρές οπές (0,5mm – 0.75mm), ώστε να διατηρείται κατά μεγάλο ποσοστό υγιής ο ιστός δέρματος και η ελαστικότητα, προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα στους ασθενείς, όπως ο μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος, η ταχεία ανάρρωση, η επιλογή κοντού κουρέματος. Επιτρέπει δε στον ασθενή και του δίνει το περιθώριο, να υποβληθεί σε πολλαπλές μικρομεταμοσχεύσεις, αν αυτό είναι αναγκαίο και επιθυμητό.

  Η τεχνική προσφέρει επίσης πλεονεκτήματα για τους γιατρούς, όπως ο ακριβέστερος σχεδιασμός για τον αριθμό των μοσχευμάτων που απαιτούνται.

  Αλλάζουν τα δεδομένα στη μεταμόσχευση μαλλιών
  Σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης μαλλιών έχει ο σχεδιασμός της διάταξης και τοποθέτησης των νέων τριχοθυλάκων. Γίνεται ειδική ψηφιακή κεφαλομετρική καταγραφή σε κάθε έναν ξεχωριστά πριν την επέμβαση ώστε να εξατομικευθεί ο σχεδιασμός της νέας τριχοφυΐας.

  Ο γιατρός σχεδιάζει μοντέρνες φυσικές πρόσθιες μετωπιαίες γραμμές (hairline) και μιμείται με απαράμιλλη ακρίβεια την φυσική διάταξη των νέων θυλάκων στο τριχωτό της κεφαλής. Επίσης, τηρεί αυστηρά την κλιμακωτή διαβάθμιση της πυκνότητας των μαλλιών από εμπρός και προς τα πίσω, ώστε να προσδώσει φυσικό, πλούσιο αποτέλεσμα.

  Για να προσαρμοστεί το κατάλληλο hairline στον κάθε έναν ξεχωριστά, τηρούνται όλοι οι κανόνες παγκόσμιας προσωπομετρίας και οι σχεδιασμοί των νέων μαλλιών τροποποιούνται στα χαρακτηριστικά του εκάστοτε ατόμου που υποβάλλεται σε αποκατάσταση του τριχωτού κεφαλής. Το τελικό αποτέλεσμα ΔΕΝ πρέπει να έχει "χειρουργημένη όψη” ή αλλιώς "doll’s effect”(μαλλιά κούκλας).

  Στόχος είναι να δημιουργούνται μοντέρνες φυσικές, απαλές γραμμές, που πλαισιώνουν αρμονικά τα χαρακτηριστικά του προσώπου και το βάζουν σε τάξη, το ηρεμούν.

  Ο κάθε ένας που υποβάλλεται σε μεταμόσχευση μαλλιών, αποτελεί μοναδικότητα. Το κεφάλι του αντιμετωπίζεται σαν έργο τέχνης! Φιλοτεχνείται σε τρισδιάστατη μορφή και αποτελεί "κέντημα” που περικλείει υλικά αυτόλογης μεταμόσχευσης, με μαθηματική ακρίβεια. Η τέλεια μεταμόσχευση είναι υπόθεση υψηλής αισθητικής και ταλέντου.

  Έτσι τα  γνωρίσματα της επιτυχημένης μεταμόσχευσης μαλλιών είναι η φυσικότητα η αναλογία και η χρυσή τομή, αναζητώντας τον αντικειμενικό ρόλο του "Ωραίου”.

  Μετά τη μεταμόσχευση

  μαλλιά 2 23-09

  Τα πρόσφατα μεταμοσχευμένα μαλλιά αρχίζουν να αναπτύσσονται σε περίπου 10 εβδομάδες. Είναι αρκετά μακριά ώστε να καλλωπιστούν σε περίπου 6 μήνες και, στις περισσότερες περιπτώσεις, θα αναπτυχθούν πλήρως σε ένα έτος. Στους λίγους μήνες μετά τη μεταμόσχευση, πριν τη νέα τριχοφυΐα, μπορεί να υπάρξει κάποια απόπτωση των μεταμοσχευθέντων μαλλιών, δημιουργώντας προσωρινά μια ελαφρά αραίωση στη περιοχή. Αυτό είναι ένα παροδικό φαινόμενο που αποκαθίσταται με την έκφυση των νέων τριχών της περιοχής και θα διορθωθεί όταν η νέα τριχοφυΐα αρχίσει να αναπτύσσεται. Δεν πρέπει να αποτελεί αιτία ανησυχίας.

                                     
  Η Δρ. Κατερίνα Καλογιάννη είναι ειδική δερματολόγος, με εξειδίκευση στην επανορθωτική χειρουργική τριχωτού κεφαλής και στην δερματοχειρουργική. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή με άριστα και ειδικεύτηκε για ένα χρόνο στην Παθολογία της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου "Ασκληπιείο” Βούλας.

  Στη συνέχεια, έλαβε τον τίτλο της ιατρικής ειδικότητας Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας από το νοσοκομείο "Δερματικών και Αφροδίσιων Νοσημάτων Ανδρέας Συγγρός”. Η Κατερίνα Καλογιάννη είναι η ιδρύτρια της πρότυπης κλινικής "Hair & Skin Surgery”. Επιχειρεί επεμβάσεις μεταμόσχευσης μαλλιών για περισσότερα από 15 χρόνια, ενώ υπήρξε η πρώτη γυναίκα στη χώρα μας που πραγματοποίησε ανάλογη επέμβαση.

  Έχει εξειδικευθεί σε πρωτοποριακές τεχνικές σε κορυφαία παγκόσμια κέντρα μεταμόσχευσης μαλλιών στις ΗΠΑ και το Βέλγιο συμμετέχοντας διαρκώς σε Surgery Workshops. Η Κατερίνα Καλογιάννη έχει εργαστεί σε κλινικές αποκατάστασης τριχωτού κεφαλής της Ατλάντας και της Κοπεγχάγης. Υπήρξε επικεφαλής εκπαιδευτικής ομάδας ιατρών και νοσηλευτών σε Ελλάδα και εξωτερικό στα πλαίσια εκμάθησης αυτών των καινοτόμων τεχνικών στην μεταμόσχευση μαλλιών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ