Τι κοινό έχει το οδοντικό νήμα με το κόκκινο κρασί;
Τετάρτη, 06-Μαρ-2019 23:59
Η νέα μελέτη που επισημαίνει όλα τα παραπάνω δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Agricultural and Food Chemistry. Τι βρήκαν οι ερευνητές; Οι πολυφαινόλες στο κόκκινο κρασί – συγκεκριμένα το καφεϊκό και το p-κουμαρικό οξύ- δείχνουν πως έχουν προστατευτική δράση απέναντι στα παθογόνα βακτήρια που προκαλούν την περιοδοντική νόσο. Επιπλέον, όταν οι ερευνητές συνδύασαν τις πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού με το πόσιμο προβιοτικό Streptococcus dentisani, η συνδυαστική τους δράση ήταν ακόμη πιο προστατευτική απέναντι στα βακτήρια.
Να πίνουμε χωρίς τύψεις κρασί;
Μπορεί η μελέτη να έδειξε αυτά τα πρώτα ενδιαφέροντα αποτελέσματα, οι ειδικοί όμως μας προτείνουν να μην το παρακάνουμε. "Η περιεκτικότητα του κρασιού σε οξέα σημαίνει πως η μεγάλη κατανάλωσή του θα βλάψει το σμάλτο των δοντιών" όπως εξήγησε εκπρόσωπος της βρετανικής ένωσης οδοντιάτρων (British Dental Association). Και καθώς η μελέτη ήταν in vitro (που σημαίνει σε εργαστήριο και όχι σε ζωντανό οργανισμό), οι ειδικοί συστήνουν να απολαμβάνουμε με μέτρο το κρασί μας και σε συνδυασμό με φαγητό, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανή φθορά του σμάλτου, έως ότου αποδειχτούν κλινικά τα αποτελέσματα της μελέτης.
Ας μην ξεχνάμε όμως πως έχει ήδη αποδειχτεί πως η μέτρο κατανάλωση του κόκκινου κρασιού προλαμβάνει τη στεφανιαία νόσο και την καρδιακή προσβολή, ενώ μειώνει τη βλαβερή LDL χοληστερόλη χάρη στη ρεσβεταρόλη που περιέχει.