Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Φεβ-2018 11:40

  Γιατί η ναυτία και οι εμετοί στην κύηση πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η άμεση θεραπεία της ναυτίας και των εμετών στην εγκυμοσύνη πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν ταχύτερα, για να μην εξελιχθούν σε υπερέμεση της κύησης (μία κατάσταση στην οποία η γυναίκα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητά της και η σίτιση της επηρεάζεται σημαντικά) σύμφωνα με νέα αναθεωρημένη κλινική οδηγία του Αμερικανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.

  Η χρονική στιγμή που εμφανίζονται για πρώτη φορά τα συμπτώματα είναι πάρα πολύ σημαντική. Τα συμπτώματα της ναυτίας και του εμετού εμφανίζονται στη μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών πριν την 9η εβδομάδα της κύησης. Αν τα συμπτώματα όμως πρωτοεμφανιστούν μετά τις πρώτες 9 εβδομάδες της κύησης, πρέπει να διερευνηθεί πολύ προσεκτικά η πιθανότητα να προκαλούνται από κάποια πάθηση που μπορεί να προϋπήρχε της εγκυμοσύνης, όπως παραδείγματος χάριν η χολολιθίαση.

  Η ναυτία επηρεάζει 50-80% των γυναικών κατά τη διάρκεια της κύησης. Η υπερέμεση της κύησης είναι η πιο συνήθης ένδειξη για εισαγωγή στο νοσοκομείο κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και εκτός από τον πρόωρο τοκετό είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο κατά την εγκυμοσύνη.

  Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα κριτήρια για τη διάγνωση περιλαμβάνουν επίμονους εμετούς, οι οποίοι δεν σχετίζονται με άλλα αίτια, ενδείξεις για αδυναμία σίτισης και πολλές φορές απώλεια βάρους πάνω από 5%. Ηλεκτρολυτικές ανωμαλίες, δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και προβλήματα με το ήπαρ μπορεί επίσης να συνυπάρχουν.
   
  Οι τρόποι αντιμετώπισης της ναυτίας και των εμετών περιλαμβάνουν:
  ·Χρήση της βιταμίνης Β6 (πυριδοξίνη) μόνη της ή σε συνδυασμό με δοξυλαμίνη (αντιισταμινικό).
  ·Η λήψη βιταμινών τουλάχιστον για έναν μήνα πριν την εγκυμοσύνη μπορεί να ελαττώσει τη συχνότητα εμφάνισης και τη σοβαρότητα της ναυτίας και των εμετών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  ·Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας συνιστά υποστηρικτική θεραπεία για διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς σε γυναίκες με υπερέμεση της κύησης.

  Καλό είναι να ξέρουν οι έγκυοι ότι το τζίντζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μία μη- φαρμακευτική επιλογή γιατί ελαττώνει τη ναυτία και τους εμετούς της εγκυμοσύνης.

  Η αντιμετώπιση αυτών των επιπλοκών της κύησης πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με τον γιατρό σας.

  Μπορείτε να διαβάσετε τη νέα οδηγία εδώ

  Το άρθρο επιμελήθηκε ο Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ