Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Ιαν-2018 07:32

  Ματώνουν τα ούλα σας; Μήπως δεν είναι ουλίτιδα;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν διαβήτη –πολύ υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα- αλλά πάνω από 8 εκατομμύρια δεν το γνωρίζουν, σύμφωνα με στοιχεία από τον αμερικανικό οργανισμό πρόληψης και ελέγχου νοσημάτων Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Και όταν ο διαβήτης δεν εντοπιστεί έγκαιρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιοπάθεια, βλάβες στα νεφρά και τα νεύρα, ακόμη και τύφλωση. 

  Μια νόσος που εκδηλώνεται με αναπάντεχα συμπτώματα
  Ο τρόπος που εκδηλώνεται ο διαβήτης, με συμπτώματα που δεν μπορεί εύκολα να συνδυάσει κανείς με τη νόσο, ευθύνεται για το μεγάλο ποσοστό διαβητικών που παραμένουν αδιάγνωστοι. Μάλιστα, τα συμπτώματα τείνουν να επιδεινώνονται πολύ σταδιακά, ώστε ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται πως μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, εξηγεί ο Joel Fuhrman, M.D., συγγραφέας του The End of Diabetes. Κι ακόμη κι αν εντοπίσετε πως κάτι δεν πηγαίνει καλά, τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο αόριστα ώστε να μην τα συνδέσετε με το διαβήτη. Κάποια από αυτά τα "ύπουλα” συμπτώματα είναι τα παρακάτω. Αν έχετε παραπάνω από ένα, και διαπιστώσετε ότι επιμένουν, καλό είναι να το συζητήσετε με τον γιατρό σας. 

  5 αναπάντεχες ενδείξεις ότι μπορεί να έχετε υψηλό σάκχαρο 
  Ουρείτε πολύ συχνά 
  Η αυξημένη ενούρηση είναι αποκαλυπτική ένδειξη πως το σάκχαρο στο αίμα σας μπορεί να είναι εκτός ελέγχου, αφού όταν είναι πολύ υψηλή η γλυκόζη στο κυκλοφορικό σας τα νεφρά προσπαθούν να την αποβάλουν παράγοντας επιπλέον ούρα, εξηγεί ο δρ Fuhrman.

  Διψάτε πολύ 
  Η έντονη ενούρηση σημαίνει πως το σώμα σας αποβάλει περισσότερο νερό από συνήθως, κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο για αφυδάτωση. Γι’ αυτό και μπορεί να νιώθετε συνεχώς διψασμένοι, με ξηρό στόμα, ακόμη κι αν σας φαίνεται πως πίνετε την ίδια ποσότητα νερού όπως συνήθως. Επιπλέον, καθώς πίνετε περισσότερο νερό, ουρείτε και περισσότερο. 

  Νιώθετε έντονη κούραση
  Η κόπωση είναι μια κλασική παρενέργεια της αφυδάτωσης. Αν δηλαδή ουρείτε πιο συχνά και διψάτε περισσότερο από συνήθως, μπορεί να νιώθετε και ασυνήθιστα κουρασμένοι, επισημαίνει η Elizabeth Halprin, M.D., κλινική διευθύντρια στο Κέντρο Διαβήτη Joslin στη Βοστόνη. Επιπλέον, όταν ξυπνάτε τη νύχτα για να ουρήσετε διακόπτεται ο ύπνος σας. Άλλος ένας λόγος για να είστε πιο κουρασμένοι από συνήθως, προσθέτει η γιατρός. 

  Βλέπετε θολά
  Η ωχρή κηλίδα είναι ένας μικρό φακός στο κέντρο του ματιού σας που ευθύνεται για την οξεία κεντρική όραση. Όταν όμως τα επίπεδα της γλυκόζης είναι πολύ υψηλά, τα υγρά μπορεί να διεισδύσουν στο φακό και να τον κάνουν να διογκωθεί, σχολιάζει ο δρ Fuhrman. Το πρήξιμο αυτό μπορεί να αλλάξει το σχήμα του φακού και να μην μπορείτε να εστιάσετε πλήρως με αποτέλεσμα να μην βλέπετε καθαρά ακόμη κι αν φοράτε τα συνηθισμένα σας γυαλιά ή φακούς.

  Τα ούλα σας ματώνουν
  Τα ίδια βακτήρια που αγαπούν τη ζάχαρη και που κάνουν τις πληγές να κλείνουν πιο αργά, δημιουργούν προβλήματα και στα ούλα σας προκαλώντας ερεθισμό, πρήξιμο, ευαισθησία και κάνοντάς τα να ματώνουν όταν πλένετε τα δόντια ή κάνετε νήμα. Φυσιολογικά, ο οργανισμός σας καταπολεμά τα παθογόνα βακτήρια στο στόμα σας. Τα αυξημένα όμως σάκχαρα κάνουν το στόμα ας πολύ πιο "φιλικό” για τα βακτήρια και μειώνουν τη φυσική ικανότητά του να τα καταπολεμά. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ