Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Ιαν-2018 09:46

  Μήπως ανησυχείτε παραπάνω από το φυσιολογικό;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Όλοι νιώθουμε φόβο ή ανησυχία σε διάφορες φάσεις της  ζωής μας, αν όμως αυτά τα συναισθήματα αρχίζουν να κυριαρχούν στη ζωή σας, τότε ίσως έχετε περάσει το όριο του "φυσιολογικού άγχους” και σας ταλαιπωρεί αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν γενικευμένη αγχώδης διαταραχή (ΓΑΔ), η οποία είναι η πιο συχνή αγχώδης διαταραχή μεταξύ των ενηλίκων, σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό Anxiety and Depression Association of America (ADAA). "Το πρόβλημα είναι πως συχνά ζούμε με τη δυσφορία και τα προβλήματα που μας προκαλεί η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, θεωρώντας πως είναι κάτι το φυσιολογικό και δεν το συζητάμε ούτε αναζητούμε βοήθεια” σχολιάζει ο δρ David Mischoulon, διευθυντής του προγράμματος Κλινικής Έρευνας για την Κατάθλιψη στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ. "Ωστόσο, η ΓΑΔ μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, κατάθλιψη και εθιστική συμπεριφορά όπως υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ”. 

  Τα συμπτώματα της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής
  Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή είναι ίσως η πιο "ύπουλη” διαταραχή άγχους αφού τα συμπτώματά της δεν είναι θορυβώδη. Προσδιορίζεται ως αίσθημα άγχους, φόβου ή ανησυχίας για πολλαπλά, μη σχετιζόμενα μεταξύ τους, θέματα ή δραστηριότητες της καθημερινότητας που διαρκεί για τουλάχιστον έξι μήνες. Οι άνθρωποι με ΓΑΔ ζουν με έναν διαρκή φόβο επικείμενης καταστροφής και βιώνουν υπερβολικό άγχος θα θέματα όπως η υγεία, τα οικονομικά, η οικογένεια, ακόμη κι όταν δεν υπάρχει εμφανής λόγος ανησυχίας. 

  Η ΓΑΔ έχει κληρονομικότητα και μπορεί να έχει κάποιος για χρόνια το πρόβλημα, μπορεί όμως να πυροδοτηθεί από ξαφνικές αλλαγές όπως έναν χωρισμό, θάνατο ή απόλυση. Σε κάποιους ανθρώπους η ΓΑΔ παρεμβαίνει στις καθημερινές τους συνήθειες και τους δυσκολεύει στις κοινωνικές υποχρεώσεις ή την άσκηση.

  Γιατί είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια
  Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή είναι ένα πρόβλημα άγχους που συχνά οι πάσχοντες δυσκολεύονται να προσδιορίσουν ως πρόβλημα. Πολλοί θεωρούν πως είναι φυσιολογικό να ανησυχούν για όλα αυτά που έχουν στο μυαλό τους και συχνά είναι αρκετά λειτουργικοί με ένα μέτριο επίπεδο άγχους. Επίσης, εκλογικεύουν τους συνεχείς τους φόβους πιστεύοντας ότι έτσι αποτρέπουν τα χειρότερα. Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί μόνο το 43% των πασχόντων με ΓΑΔ λαμβάνουν θεραπεία, σύμφωνα με στοιχεία του ADAA.

  Αν τα παραπάνω συναισθήματα σας φαίνονται γνώριμα, ζητήστε τη βοήθεια του γιατρού σας, ο οποίος θα μπορέσει να σας κατευθύνει με το σωστό τρόπο ώστε να λάβετε τη θεραπεία που θα σας βοηθήσει να ζείτε καλύτερα και να απολαμβάνετε τη ζωή. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ