Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Δεκ-2017 10:10

  Τι δείχνουν τα νέα δεδομένα για τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι χρήστες προϊόντων με θερμαινόμενο καπνό μειώνουν κατά 50%-90% τις πιθανότητες βλάβης στην υγεία τους σε σχέση με τα παραδοσιακά τσιγάρα, όπως διαπιστώνει η Βρετανική Επιτροπή Τοξικολογίας (COT). Η επιτροπή είναι ένας ανεξάρτητος φορέας, που παρέχει επιστημονικές γνωμοδοτήσεις στη βρετανική κυβέρνηση.

  Η γνωμοδότησή της προς τον κρατικό φορέα δημόσιας υγείας Public Health England (PHE), που ανήκει στο υπουργείο Υγείας της Βρετανίας, προέκυψε ως αποτέλεσμα της πρώτης ολοκληρωμένης έρευνας για την επίδραση των προϊόντων θερμαινόμενου καπνού στην υγεία.

  Σύμφωνα με τη Βρετανική Επιτροπή Τοξικολογίας τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δίνουν κάποια αρχικά στοιχεία για το ότι η μακροχρόνια χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν συνδυάζεται με κινδύνους βλάβης της υγείας σε χρήστες σχετικά νέους σε ηλικία. Ωστόσο, τα πρώτα αυτά στοιχεία θα πρέπει να επανεξεταστούν και να ενισχυθούν μέσω ευρύτερων σε δείγμα μελετών χρηστών στο μέλλον.

  H μελέτη σε βάθος 3,5 ετών σε άτομα που δεν ήταν προηγούμενοι καπνιστές δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature:"Health impact of E-cigarettes: a prospective 3.5-year study of regular daily users who have never smoked"

  Παρότι οι χρήστες υποβλήθηκαν σε μια σειρά από εξετάσεις επί καθημερινής βάσης σε διάστημα 3,5 ετών (αιματολογικές, τοξικολογικές, πνευμονολογικές κ.ά.), δεν παρουσίασαν αλλαγές αναφορικά με την καλή λειτουργία των πνευμόνων και του αναπνευστικού τους συστήματος εν γένει, ούτε άλλες αλλαγές στη γενική κατάσταση της υγείας τους, ως αποτέλεσμα της χρήσης προϊόντων θερμαινόμενου καπνού και ηλεκτρονικών τσιγάρων.

  Ακόμα και οι πλέον φανατικοί ατμιστές δεν κατέγραψαν στοιχεία βλάβης στους πνεύμονες ή ενδείξεις φλεγμονής μετά από ενδελεχείς κλινικές μετρήσεις. Επιπλέον, δεν υπήρξαν αλλαγές στην πίεση του αίματος ή στον καρδιακό ρυθμό.

  Εντούτοις, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, τα προϊόντα με θερμαινόμενο καπνό μπορεί να είναι λιγότερα βλαβερά, αλλά ακόμη ενέχουν ρίσκο για την υγεία όσων τα χρησιμοποιούν, καθώς παράγουν πιθανώς επιβλαβή συστατικά.

  Δείτε εδώ την έρευνα της Βρετανικής Επιτροπής Τοξικολογίας
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ