Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Δεκ-2017 09:14

  Μικρότερη κάθε χρόνο η συμμετοχή Ελλήνων σε κλινικές μελέτες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Χωρίς "κομμάτι από την πίτα" του οφέλους των κλινικών μελετών για την οικονομία και κυρίως για τους ασθενείς, αφήνει τη χώρα μας η ελληνική πραγματικότητα της ελάχιστης ανάπτυξης του συγκεκριμένου τομέα. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέχεια του 6th Clinical Research Conference, κατά μέσο γίνονται 134 νέες κλινικές μελέτες το χρόνο (2000-2017). Εντούτοις, την τελευταία 3ετία καταγράφεται μια φθίνουσα τάση. "Φέτος έως τέλη Νοεμβρίου είμαστε στις 144 μελέτες που είναι λιγότερες από το 2015. Είναι ένα σημείο που πρέπει να μας προβληματίσει. Είμαστε ήδη χαμηλά, άρα κάτι πρέπει να αλλάξει στον τομέα των κλινικών μελετών", ανέφερε σχετικά από το βήμα του Συνεδρίου ο Sr. Δ/ντής Κλινικών Ερευνών & Εγκρίσεων της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-LILLY ΑΕΒΕ, Γιάννης Χονδρέλης. Συγκεκριμένα, το 2015 διεξήχθησαν 204 νέες κλινικές μελέτες, το 2016 164, ενώ φέτος μόλις 144

  "Με δεδομένη την αλματώδη αύξηση του αριθμού κλινικών δοκιμών διεθνώς, την επικέντρωση των επενδύσεων στο πεδίο της ιατροφαρμακευτικής έρευνας και ακριβώς τη στιγμή που η διεθνής φαρμακοβιομηχανία επενδύει στην Ευρώπη περισσότερα των 30 δισ. € σε έρευνα και ανάπτυξη,  η χώρα μας δεν επωφελείται από τα πλεονεκτήματα που διαθέτει και δε λαμβάνει το μερίδιο που της αναλογεί στην επένδυση" σημείωσε ο κ. Χονδρέλης, τονίζοντας την επιτακτικότητα της άμεσης υλοποίησης μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της Πολιτείας: "Άρση της γραφειοκρατίας, δραστική μείωση των καθυστερήσεων σε επίπεδο Νοσοκομείων και Φορέων οικονομικής διαχείρισης, δημιουργία φορολογικών και επενδυτικών κινήτρων".

  Ειδικά, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά οφέλη των κλινικών δοκιμών, μελέτη - τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασε ο κ. Χονδρέλης- δείχνει το κέρδος για τα δημόσια ταμεία και τα ταμεία των νοσοκομείων, αλλά και το όφελος για τον ΕΟΦ και από την εξοικονόμηση πόρων για το ΕΣΥ

  Ποια είναι τα κριτήρια που καθορίζουν την επιλογή μιας χώρας σε μια διεθνή Κλινική Δοκιμή; Ταχύτητα, κόστος και ποιότητα. Σήμερα, οι εταιρίες-μέλη του ΣΦΕΕ διεξάγουν κλινικές δοκιμές σε 51 Νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα: 44 δημόσια και 7 ιδιωτικά νοσοκομεία. Με βάση την προαναφερόμενη ανάλυση, τα 10 πλέον ανταγωνιστικά Νοσοκομεία για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών στην Ελλάδα είναι: Ογκολογικό Κηφισιάς, Πανεπιστημιακό Λάρισας, Νοσοκομείο Σωτηρία, Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, Πανεπιστημιακό Ηρακλείου, Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Γενικό Κρατικό Αθηνών, Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, Πανεπιστημιακό Πατρών, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα. 

  6th Clinical Research Conference

  Διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, εκπρόσωποι της αγοράς, φορέων του χώρου και συλλόγων ασθενών, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν σκέψεις και να παράγουν προτάσεις για να ξεπεραστούν τα υφιστάμενα εμπόδια στην υλοποίηση των κλινικών μελετών στη χώρα μας, μέσα από την πλούσια συζήτηση που διεξήχθη στις στρογγυλές τράπεζες του CRC’17: για τις τάσεις και τις προοπτικές της διεθνούς κλινικής έρευνας, τη συμμετοχή των ασθενών στη λήψη των αποφάσεων και την άποψη της διοίκησης για τις κλινικές μελέτες στα νοσοκομεία. Το κοινό παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις των ομιλητών μέχρι το τελευταίο πάνελ, με θέμα τα εμπόδια και τις προοπτικές ανάπτυξης των κλινικών μελετών στην Ελλάδα. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ