Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Δεκ-2017 12:30

  Μαγνητική τομογραφία "διαβάζει" τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.
   
  Ερευνητές του UCLA χρησιμοποιούν με έναν πρωτοποριακό τρόπο τη μαγνητική τομογραφία ώστε να προβλέπουν πιθανές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Με τη νέα τεχνική μετρούν πόσο αίμα εισέρχεται στον πλακούντα και φθάνει στο έμβρυο που αναπτύσσεται μέσα στη μήτρα. Εκτιμούν με αυτό τον τρόπο κατά πόσο είναι υγιής ο πλακούντας.

  Με τη νέα μη-επεμβατική μέθοδο, σαρώνουν τον πλακούντα με μαγνητικές τομογραφίες και βλέπουν καθαρά πως μπαίνει το αίμα της μητέρας στον πλακούντα και συντηρεί το έμβρυο με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.

  Η καινοτόμος τεχνική παρέχει για πρώτη φορά στους ερευνητές τη δυνατότητα να εξετάσουν τη λειτουργία του πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι περισσότερες από τις προηγούμενες έρευνες έχουν βασιστεί σε στοιχεία για τον πλακούντα, τα οποία ελήφθησαν μετά τον τοκετό.

  Ο πλακούντας είναι ένα "προσωρινό" όργανο που συνδέει την έγκυο με το μωρό μέσω του ομφάλιου λώρου. Ελάχιστες μέθοδοι υπάρχουν για τη λεπτομερή μελέτη της λειτουργίας του πλακούντα κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Ο υπερηχογράφος μετρά με έμμεσο τρόπο τη ροή του αίματος στη μήτρα, αλλά δεν είναι πολύ αποτελεσματικός στο να προβλέπει επιπλοκές της εγκυμοσύνης. 
  Μία άλλη μέθοδος, η βιοψία της τροφοβλάστης (chorionic villus sampling) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γενετικές εξετάσεις, αλλά πρόκειται για επεμβατική μέθοδο και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής ή μόλυνσης.

  Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την μαγνητική τομογραφία για να παρακολουθήσουν τα μόρια νερού στο αρτηριακό αίμα σε 34 γυναίκες που βρίσκονταν στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Η νέα τεχνική τους επέτρεψε να μετρήσουν πόσο αίμα μπαίνει στον πλακούντα και φθάνει ως το αναπτυσσόμενο έμβρυο στη μήτρα, ενισχύοντας  τη δυνατότητα των γιατρών να εκτιμήσουν με ακρίβεια την κατάσταση του πλακούντα και να δουν αν λειτουργεί φυσιολογικά ή όχι.
   
  Οι πληροφορίες που συγκεντρώνουν, τους επιτρέπουν να προβλέψουν επιπλοκές που θα εμφανιστούν αργότερα στην εγκυμοσύνη και να προνοήσουν πριν καν υπάρξουν συμπτώματα. Επιπλοκές που παρουσιάζονται συχνά περιλαμβάνουν τον πρόωρο τοκετό, ρήξη των υμένων, ενδομήτριο περιορισμό ανάπτυξης του εμβρύου, υπέρταση κύησης και προεκλαμψία.
   
  Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Magnetic Resonance Imaging.
   
  Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ