Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Νοε-2017 07:47

  Γνωρίζετε τι να κάνετε τα φάρμακα που δεν χρειάζεστε;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ελληνική κοινωνία φαίνεται πως διαχειρίζεται σωστά το οικιακό φαρμακείο, καθώς το 83% δηλώνει ότι γνωρίζει πολύ καλά τι φάρμακα φυλάσσει στο σπίτι του. Ωστόσο πολύ μικρό ποσοστό γνωρίζει τις σωστές πρακτικές διαχείρισης των ληγμένων φαρμάκων, με αποτέλεσμα τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την απειλή της δημόσιας υγείας.

  Το 37% πετάει τα ληγμένα φάρμακα στα σκουπίδια ή στην τουαλέτα.
  Το 50% δεν γνωρίζει ποια είναι η χρήση των πράσινων κάδων των φαρμακείων.

  Η ελληνική κοινωνία διαφαίνεται ότι δεν είναι αρκετά εξοικειωμένη με τη δωρεά φαρμάκων. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που είναι ευαισθητοποιημένο, αλλά προκύπτει σαν ανάγκη η ευρεία ενημέρωση και ευαισθητοποίηση  σχετικά με τις  πρακτικές δωρεάς φαρμάκων.

  Το 28% δώρισε φάρμακα τους τελευταίους 12 μήνες.
  Το 4% αγοράζει φάρμακα για να τα δωρίσει.
  Το 28% δε δωρίζει επειδή δεν γνωρίζει που να τα δωρίσει.

  Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από ημερίδα που διοργάνωσε το GIVMED, μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο τη δικτύωση των περισσευούμενων φαρμάκων προς όφελος κοινωνικά ευπαθών ομάδων σε συνεργασία με τους Φαρμακοποιούς του Kόσμου, με θέμα: "Διαχείριση οικιακών φαρμάκων: Ευκαιρίες προς αξιοποίηση”. Στόχος της ημερίδας ήταν να παρουσιασθούν τα αποτελέσματα δύο ερευνών που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με ερωτήματα γύρω από τη διαχείριση του φαρμάκου και να γίνει συζήτηση με ειδικούς του χώρου, επί των θεμάτων. 

  Η ποιοτική έρευνα, σε 35 κοινωφελείς φορείς αφορούσε την χαρτογράφηση των λειτουργικών πρακτικών των κοινωφελών φορέων που διαχειρίζονται δωρεές φαρμάκων. Η κεντρική αποτίμηση είναι ότι παρά τις ποικίλες προκλήσεις και τυχόν οργανωσιακά ελλείμματα που αντιμετωπίζουν, καλύπτουν σημαντικό όγκο φαρμακευτικών ελλείψεων των συνανθρώπων μας που στρέφονται σε αυτούς. 

  Η ημερίδα υλοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Διεθνής Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας" της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Σχολιαστές και συμμετέχοντες μετά από ανοιχτή συζήτηση κατέληξαν ότι, αν και υφίστανται κενά στο σύστημα της δωρεάς φαρμάκων, υπάρχει ανάγκη από την κοινωνία για κάλυψη των φαρμακευτικών ελλείψεων.

  Ο Θανάσης Βράτιμος, υπεύθυνος στρατηγικής και λειτουργίας του GIVMED  αναφέρθηκε στην ανταπόκριση του GIVMED σε αυτήν ακριβώς την κοινωνική ανάγκη, ανακοινώνοντας ότι: "Το GIVMED, ξεκινάει μια καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για τη δυνατότητα που έχει μέσω της νέας ιστοσελίδας givmed.org/signup να δωρίσει, με γρήγορο και αξιόπιστο τρόπο, τα φάρμακα που δεν χρειάζεται σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.” 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ